Testritten begonnen op Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland

Het Japanse pretpark Fuji-Q Highland is begonnen met de testritten op de vernieuwde achtbaan Do-Dodonpa. Dit voorjaar werd de grote tophat van de achtbaan vervangen door een gigantische looping van 49 meter hoog.

 

Dodonpa is een accelererende achtbaan gebouwd door het Amerikaanse bedrijf S&S Worldwide (tegenwoordig S&S Sansei Technologies genoemd) in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat de achtbaan ingrijpende veranderingen zou ondergaan. De 52 meter hoge tophat werd begin dit jaar vervangen door een 49 meter hoge looping! Maar ook de lancering werd nog krachtiger gemaakt waardoor de achtbaan nu terug opnieuw de 4de snelste ter wereld is.

Eerder dit jaar werden de werken volledig afgerond en werd de tophat vervangen door een looping. Nu zijn ook de eerste testritten op de vernieuwde achtbaan van start gegaan. Op onderstaande video is te zien hoe de achtbaantrein met hoge snelheid de looping inkomt en er vlot doorheen gaat. De achtbaan moet op 15 juli terug opnieuw geopend zijn voor het publiek.

 

De achtbaan heeft de krachtigste lancering ter wereld. Bezoekers worden van 0 naar 180 km/u gelanceerd in amper 1,8 seconden tijd. Hiermee bedraagt de gemiddelde versnelling maar liefst 27,78 m/s². Om even een mooi vergelijk te geven van hoe indrukwekkend snel dit is, een formule 1 wagen behaald een snelheid van 160 km/u op 3,5 seconden. Do-Dodonpa heeft dus een acceleratie die dubbel zo snel is dan de snelste auto’s die er bestaan op het racecircuit.

Do-Dodonpa is samen met Red Force in het pas geopende Ferrari Land de 4de snelste achtbanen ter wereld. Red Force behaald de snelheid van 180 km/u in 5 seconden tijd, hiermee ligt de gemiddelde acceleratiesnelheid op 10 m/s². Do-Dodonpa accelereert dus 2,78 keer sneller dan Red Force, een gigantisch verschil.

 

Do-Dodonpa verwierf naam en faam toen de achtbaan in 2001, 4 dagen voor Kerstmis, opende in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland als de snelste achtbaan ter wereld. Door het toevoegen van de looping is Do-Dodonpa nu de snelste rollercoaster ter wereld die overkop gaat. De Japanse achtbaan neemt het record over van Furius Baco in het Spaanse PortAventura Park die een snelheid behaald van 135 km/u.

 

Do-Dodonpa is vernoemd naar een muzikale klank vergelijkbaar met Do Re Mi, maar dan door percussie-instrumenten. In het 15-jarige bestaan van Do-Dodonpa bereden meer dan 7,5 miljoen mensen de achtbaan. Hieronder een video van de oude Do-Dodonpa zonder looping maar met top-hat.

 

Video’s: Wonder World, Theme Park Review