Top 10 grootste achtbaanbouwers ter wereld

Als pretpark- en achtbaanfanaat heb je zeker en vast al verschillende leuke spannende (en minder spannende) achtbanen gedaan. Sommige vind je fantastisch, andere misschien iets minder. Maar wie bouwt nu deze achtbanen, welke achtbaanbouwer is de marktleider en welk bedrijf heeft de meeste achtbanen verkocht? Wij zochten het uit en maakten een lijstje van de 10 achtbaanbouwers die de meeste achtbanen verkocht hebben. Vorige week maakte we een lijstje van de 10 best bezochte waterparken van Europa.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier. 

 

#10: Mack Rides (122 achtbanen)

Mack Rides is een Duitse achtbaanbouwer gevestigd in deelstaat Baden-Württemberg. Het bedrijf bouwde tot nu toe 122 achtbanen (enkel in pretparken), bijna allemaal uit staal en slechts 1 in hout. Van de 122 achtbanen werden er 23 op meerdere locaties (her)opgebouwd. Het bedrijf werd vooral bekend om hun Wild Mouse achtbanen (zoals Speedy Bob in Bobbejaanland) en de aangedreven achtbanen (zoals Bob Express eveneens in Bobbejaanland).

De grootste achtbaan die Mack Rides tot nu toe bouwde is de pas geopende Flash in Lewa Adventure (China). Een aantal bekende achtbanen van de bouwer bij ons in de buurt zijn: Pulsar (Walibi Belgium), Lost Gravity (Walibi Holland), Dwervelwind (Toverland) en Blue Fire Megacoaster (Europa-park).

Wil je alles te weten komen over Mack Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#9: Wisdom Rides (131 achtbanen)

Wisdom Rides is een Amerikaanse achtbaanbouwer gevestigd in de staat Colorado. Het bedrijf bouwde tot nu toe 131 achtbanen, allemaal uit staal. Van de 131 achtbanen werden er 26 verplaatst. Het bedrijf maakt uitsluitend kleine achtbanen die gebouwd worden voor de allerkleinste kinderen. De meeste achtbanen bestaan juist uit een ovaal of een enkele helix. Verschillende achtbanen van deze bouwer zijn ook niet toegankelijk voor volwassenen. De meeste achtbanen van Wisdom Rides in Europa staan in Engeland.

Een typische achtbaan van Wisdom Rides zie je in onderstaande video. De achtbaan is een Go Gator.

 

#8: SBF Visa Group (133 achtbanen)

SBF Visa Group is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Veneto. Het bedrijf bouwde tot nu toe 133 achtbanen in pretparken waarvan er 3 verplaatst werden naar een ander pretpark. De SBF Visa Group heeft alleen nog maar stalen achtbanen gebouwd.

SBF Visa Group bouwt vooral Big Apple achtbanen, Mini mijntrein achtbanen en andere kleine achtbanen voor de kinderen. Naast al deze kleine achtbanen bouwde het bedrijf ook een aantal familie achtbanen. De meeste familie achtbanen van de SBF Visa Group zijn Spinning Mouse achtbanen. Achtbanen die je misschien zou kunnen kennen van deze bouwer zijn Bisværmen (Tivoli Friheden), Raupe (Freizeitpark Plohn) en Whirlwind (Great Yarmouth Pleasure Beach).

Een van de veel verkochte modellen is hun Spinning Coaster die je in onderstaande video kan bekijken:

 

#7: Intamin Amusement Rides (136 achtbanen)

Intamin Amusement Rides is een Zwitserse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in Liechtenstein. Het bedrijf bouwde tot nu toe 136 achtbanen waarvan er 15 verplaatst werden in de loop der jaren. Intamin Amusement Rides bouwt vooral stalen achtbanen, maar heeft ook verschillende grote houten achtbanen gebouwd.

Intamin Amusement Rides bouwt voornamelijk zeer grote en spannende achtbanen en staat er om bekend om het ene wereld record na het andere te verbreken. Een aantal huidige wereldrecord houdende achtbanen zijn: Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi (snelste achtbaan ter wereld), Kingda Ka in Six Flags Great Adventure (hoogste achtbaan ter wereld en voormalig snelste) en Colossos in Heide Park Resort (hoogste houten achtbaan ter wereld en voormalig snelste).

Voormalige wereldrecordhouders zijn: Top Thrill Dragster in Cedar Point (snelste & hoogste), Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain (snelste & hoogste), Tower of Terror II in Dreamworld (snelste & hoogste), Colossus in Thorpe Park (meeste inversies), El Toro in Six Flags Great Adventure (snelste houten) en American Eagle in Six Flags Great America (snelste houten).

Ook bouwde het bedrijf verschillende andere wereldtoppers zoals: Millennium Force (Cedar Point), Intimidator 305 (Kings Dominion) en Thunder Dolphin (Tokyo Dome City). Dicht bij ons bouwde Intamin Amusement Rides onder andere: Goliath (Walibi Holland), Bob (Efteling), Indiana Jones (Disneyland Paris), Taron (Phantasialand), Colossos (Heide Park Resort) en Expedition GeForce (Holiday Park). In het toekomstige pretpark Ferrari Land in Spanje zal volgend jaar de snelste en hoogste achtbaan van Europa geopend worden, ook deze is gemaakt door Intamin Amusement Rides.

Wil je alles te weten komen over Intamin Amusement Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#6: Schwarzkopf (147 achtbanen)

Schwarzkopf is een voormalige Duitse achtbaanbouwer die gevestigd was in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde 147 achtbanen in pretparken, waarvan in de loop van de geschiedenis 94 verplaatst werden naar andere pretparken. Het bedrijf werd opgericht in 1924 en sloot definitief de deuren op 30 juli 2001. Alle achtbanen die het bedrijf bouwde waren stalen achtbanen.

Het bedrijf werd voornamelijk bekend om hun gigantische kermisachtbanen (zoals Olympia Looping, Alpine Bahn, Thriller en Teststrecke) en innovatieve achtbanen die ver vooruit op hun tijd waren. Zo bouwde Schwarzkopf de eerste moderne achtbaan met een verticale looping (New Revolution in Six Flags Magic Mountain).

Eén van de grootste achtbanen die Schwartzkopf ooit bouwde zijn: Lisebergbanan (Liseberg), Olympia Looping (Duitse kermis), Shock Wave (Six Flags Over Texas) en Mindbender (Galaxyland Amusement Park). Bij ons kennen we Schwartzkopf van onder andere: Psyké Underground (Walibi Belgium), Thunder Loop (Attractiepark Slagharen) en de voormalige Looping Star (Bobbejaanland).

Wil je alles te weten komen over het legendarische Schwartzkopf, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#5: Zierer (161 achtbanen)

Zierer is een Duitse achtbaanbouwer die gevestigd is in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde 161 achtbanen, waarvan 32 verplaatst werden naar andere pretparken. Het bedrijf bouwt uitsluitend stalen achtbanen.

Zierer werd bekend voor hun familie- en kinderachtbanen zoals de Tivoli reeks (Large, Medium, Small,…) en later ook de Force reeks (One, Two,…). Maar het bedrijf bouwde niet alleen kinderachtbanen, Jetline in Gröna Lund (Zweden) en Lisebergbanan in Liseberg (Zweden) zijn twee grote achtbanen die ze samen bouwde met Schwarzkopf. Ook Wicked in Lagoon (Amerika) en Impulse in Knoebels (Amerika) zijn twee grote achtbanen met inversies en een first drop van 90° volledig van eigen makelij. Twee andere speciale banen die ze bouwde zijn Verbolten in Busch Gardens Williamsburg (Amerika) en Polar X-plorer in Legoland Billund (Denemarken), beide achtbanen hebben een uiterst zeldzame Vertical Drop Track element, wat wilt zeggen dat de achtbaan met trein en inclusief track, een verticale val naar beneden maakt.

Bij ons in de buurt bouwde Zierer onder andere: Huracan (Bellewaerde), Tyfoon (DippieDoe Familiepark), Orca Ride (Boudewijn Seapark), Wickiebaan (Plopsa Indoor Coevorden), Viktor’s Race (Plopsaland De Panne) en Keverbaan (Bellewaerde).

Wil je alles te weten komen over Zierer, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#4: Pinfari (178 achtbanen)

Pinfari is een Italiaanse achtbaanbouwer die gevestigd is in Lombardije. Het bedrijf bouwde tot nog toe 178 achtbanen in pretparken waarvan er 63 werden verplaatst naar een andere pretpark. Het bedrijf bouwt uitsluitend stalen achtbanen.

Pinfari werd bekend met het Big Apple model dat zij zelf uitvonden. Ondertussen is deze achtbaan lay-out en concept overal terug te vinden in pretparken maar vooral ook op kermissen en hebben verschillende andere achtbaanbouwers dit exemplaar ook massaal geproduceerd. Pinfari heeft naast de kleine kinderachtbanen ook een aantal grotere achtbanen gebouwd zoals Tornado (M&Ds Scotland’s Theme Park), Ali Baba Coaster (Gloria’s Fantasyland), Tsunami (M&Ds Scotland’s Theme Park) en de Zyklon ZL42 modellen zoals Orkanens Øje (Tivoli Friheden).

In onderstaande video ziet u de moeder van de hedendaagse Big Apple achtbaan, een van de meest gemaakte achtbaan lay-outs ter wereld.

 

#3: Golden Horse (225 achtbanen)

Golden Horse is een Chinese achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Guangdong. Het bedrijf bouwde tot nog toe 225 achtbanen in de laatste 15 jaar, allemaal gemaakt uit staal.

Golden Horse staat bij ons bekend om hun massale ‘copycat’ achtbanen afgekeken van andere Internationale bouwers. Een aantal veel gebouwde achtbanen zijn de Crazy Mouse, Fruit Worm Coaster, Mine Coaster, Moto Coaster, Spinning Coaster en Suspended Coaster.

De enige achtbaan die Golden Horse bouwde op Europese bodem is de Space Roller Coaster in Merlin’s Kinderwelt (Tsjechië). In onderstaande video kan u een dueling Tilt Coaster zien, een van de meest originele projecten dat het bedrijf heeft lopen.

 

#2: Vekoma (300 achtbanen)

Vekoma is een Nederlandse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in de Nederlandse provincie Limburg. Het bedrijf bouwde tot nog toe 300 achtbanen waarvan er 79 verplaatst werden naar andere parken. Van de 300 achtbanen zijn er 297 uit staal gemaakt en 3 uit hout.

Vekoma bouwde met Tornado in Walibi Belgium niet alleen hun allereerste achtbaan, maar het was eveneens de eerste achtbaan met 2 inversies in Europa. Vekoma werd zo al snel bekend om hun Looping Coasters. Naast de Looping Coasters is Vekoma het meest bekend van hun Junior Coasters (83 keer verkocht), MK-1200 (30 keer verkocht) mijn trein achtbanen, Suspended Looping Coasters (42 keer verkocht) en Boomerang Coasters (52 keer verkocht). Vekoma bouwt ook Flying Coasters, Motorbike Coasters, Suspended Family Coasters en gelanceerde achtbanen.

Vekoma heeft heel veel achtbanen gebouwd bij ons in de buurt, maar voornamelijk in hun begin jaren. De nieuwste, beste en modernste achtbanen staan spijtig genoeg verder weg, voornamelijk in Azië. Een aantal bekende achtbanen die ze bij ons gebouwd hebben zijn onder andere: Rock ‘n’ Roller Coaster (Disneyland Paris), Python (Efteling), Booster Bike (Toverland), Space Mountain (Disneyland Paris), Vogel Rok (Efteling), Big Thunder Mountain (Disneyland Paris), Colorado Adventure (Phantasialand), Calamity Mine (Walibi Belgium), Goudurix (Parc Astérix), Xpress: Platform 13 (Walibi Holland), Robin Hood (Walibi Holland), Condor (Walibi Holland), Vampire (Walibi Belgium), Weerwolf (Walibi Belgium), Speed of Sound (Walibi Holland), Boomerang (Bellewaerde), Cobra (Walibi Belgium), Tornado (Avonturenpark Hellendoorn), Mount Mara (Bobbejaanland), Dream Catcher (Bobbejaanland) en Halvar (Plopsa Coo).

Vekoma kreeg wereldwijde belangstelling met de allereerste (en tot voor kort enige) Tilt Coaster ter wereld. In de onderstaande video kan je de Tilt Coaster bewonderen.

Wil je alles te weten komen over Vekoma, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#1: Zamperla (305 achtbanen)

Zamperla is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in Veneto. Het bedrijf bouwde 305 achtbanen in pretparken waarvan er 41 verplaatst werden naar andere parken. Zamperla bouwt uitsluitend stalen achtbanen.

Zamperla bouwt voornamelijk Spinning Wild Mouse achtbanen, Powered Coasters, Junior Coasters, Single Helix Coasters en andere kleine achtbanen. Het heeft ook een aantal andere soorten achtbanen gebouwd zoals de Air Force, MotoCoaster en Volare.

De dichtstbijzijnde Zamperla achtbanen zijn de Familie Achtbaan (Familiepretpark Mini Mundi) en Achterbahn (Wunderland Kalkar). De grootste achtbaan die Zamperla maakte was Thunderbolt in Luna Park. Op onderstaande video kan je de achtbaan ontdekken.

Wil je alles te weten komen over Zamperla, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

 

De volledige top 20:

De 10 andere achtbaanbouwers die de top 20 vervolledigen zijn de volgende. Het voormalige Amerikaanse Philadelphia  Toboggan Coasters heeft 114 achtbanen gebouwd, allemaal houten achtbanen buiten 1 en was de grootste houten achtbaanbouwer ter wereld. Het Zwitserse Bolliger &  Mabillard heeft 105 achtbanen gebouwd tot nu toe, allemaal grote stalen achtbanen. Het voormalige Amerikaanse Arrow Dynamics heeft 101 stalen achtbanen gebouwd en de eerste moderne inversie achtbanen. Het voormalige Japanse Meisho Amusement Machines heeft 98 stalen achtbanen gebouwd. Het Chinese Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing heeft 92 stalen achtbanen gebouwd tot nu toe. Het Duitse Gerstlauer Amusement Rides heeft tot nog toe 74 achtbanen gebouwd, bijna allemaal uit staal. Het Chinese Beijing Shibaolai Amusement Equipment heeft 71 stalen achtbanen gebouwd tot nu toe. Het voormalige Japanse Togo heeft 61 stalen achtbanen gebouwd. Het Duitse Maurer Rides heeft tot nu toe 60 stalen achtbanen gebouwd. Het Amerikaanse E&F Miler Industries heeft 58 stalen achtbanen gebouwd.

 

Toekomst:

Verwacht wordt dat Zamperla, die onlangs Vekoma na jaren lange heerschappij van de troon stootte, verder zal uitlopen in de stand. Dit komt omdat het bedrijf voornamelijk kleine achtbanen bouwt die veel meer verkocht worden en een hoop minder kosten dan de soort achtbanen die Vekoma bouwt. Ook Wisdom Rides en SBF Visa Group zullen om die zelfde redenen waarschijnlijk in de toekomst een aantal plaatsen opschuiven. Er wordt eveneens voor Golden Horse een grote stijging in aantal achtbanen verwacht, dit voornamelijk omdat de Chinese pretpark industrie momenteel serieus aan het groeien is. Een stijging van plaats zit er echter wel niet meteen in omdat het bedrijf nog ver achter loopt op Vekoma, de volgende in de stand. Van Intamin Amusement Rides, Vekoma, Zierer en Mack Rides wordt verwacht dat zij aan een mooi tempo achtbanen zullen blijven bouwen. Schwarzkopf en Pinfari zullen dan weer dalen in de lijst, deze bedrijven bestaan namelijk niet meer.

Nieuwe bouwers zouden ook de top 10 kunnen binnen komen, maar dit wordt nog niet meteen verwacht voor de komende jaren. Philadelphia Toboggan Coasters, Arrow Dynamics, Meisho Amusement Machines en Togo zijn allemaal bedrijven die niet meer bestaan. Het grootste nog opererende bedrijf buiten de top 10 is Bolliger & Mabillard, maar zij lopen nog ver achter op de rest. De kans is groter dat Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing eerder de top 10 zal binnen dringen omdat zij zich op de snelgroeiende Chinese markt richten.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van 8000 achtbanen verspreid over meer dan 3700 pretparken wereldwijd en gebouwd door meer dan 200 verschillende achtbaanbouwers.