Pretparknostalgie: Bobbejaanland

In deze reeks gaan we op zoek naar de nostalgische attracties die de tand des tijds niet overleefden. Je kent wel dat gevoel van voor je favoriete attractie te staan en daarop een geweldig ritje te maken. Maar hoe populair een attractie ook mag zijn, niets is een eeuwig leven gegund en soms verdwijnen deze attracties dan ook uit het park. Sommigen worden gered door verkocht te worden, andere gaan onherroepelijk naar de schroothoop.

 

 

Onze zoektocht naar verdwenen klassiekers beginnen we bij de achtbanen.

Bij de verdwenen achtbanen denkt iedereen uiteraard meteen aan de Looping Star, maar er verdwenen doorheen de jaren wel meer achtbanen uit het park.

 

Achtbaan: Achtbaan was de allereerste achtbaan die het park had. Deze achtbaan werd gebouwd door Schwarzkopf. Het was een Wildcat model. De achtbaan opende in 1976 en sloot in 1981. De baan was 420 meter lang en 10,50 meter hoog. De Achtbaan werd getroffen door een brand en werd daardoor verwijderd. Op de plek waar deze stond kan men nu de thrillride Sledgehammer beleven.

 

Alpenblitz: Alpenblitz werd geopend in 1979, gelijktijdig met Looping Star. Opnieuw mocht Schwarzkopf instaan voor de bouw van beide achtbanen. Alpenblitz was een Achtbaan van het model Alpenblitz 2, die stond voor een aangedreven achtbaan. Deze achtbaan bleek echter een energieverslinder te zijn en verdween twee jaar later weer uit het park.

 

Looping Star: Dit is ongetwijfeld de meest legendarische achtbaan uit de Bobbejaanland geschiedenis. Deze achtbaan stond waar je nu Typhoon kan vinden. Ze opende in 1979 en verliet het park in 2003. De reden van vertrek waren de oplopende onderhoudskosten en het feit dat door nieuwe TUV regels de achtbaan nog maar een treintje mocht gebruiken, waardoor de capaciteit met de helft daalde.

 

 

Wervelwind: Wervelwind werd gebouwd door Vekoma en opende in 1982 in het park, op de plek waar voorheen de Achtbaan stond. Wervelwind was 350 meter lang en 19,5 meter hoog. De achtbaan maakte twee inversies, beide corkscrews. Deze achtbaan verliet het park in 1999 maar ging niet verloren, ze kreeg een tweede leven in het Mexicaanse Bosque Mágico als Tornado.

 

Speedy Bob: Speedy Bob bestaat toch nog zullen velen jongere lezers nu denken, dat klopt ook, maar vroeger was Speedy Bob een dubbele wilde muis achtbaan, waar je tegen elkaar kon racen. Deze achtbaan werd gebouwd door Mack Rides. De dubbele achtbaan opende in 1998, maar in 2008 werd deze tweeling van elkaar gescheiden. De linkerhelft verhuisde naar Parque de Atracciones de Madrid, waar ze door het leven gaat als Vertigo. De funderingen kan je nog steeds terugvinden in het park.

 

Niet verdwenen, maar toch volledig anders.

Dreamcatcher: Dreamcatcher opende in 1987 als Air Race, de treintjes bestonden toen uit vliegtuigjes waarin je plaats nam. De uitgang bracht je toen nog rechtstreeks naar de eerste verdieping van Kinderland.

 

 

Het was pas in 2005 dat de huidige naam Dreamcatcher aan de achtbaan gegeven werd. Er kwamen nieuwe treintjes die onder de track hangen en in de bochten mee zwieren.

 

 

De verdwenen Thrillrides

Ook aan Thrillrides had Bobbejaanland geen gebrek door de jaren heen. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

 

Troika: een ware klassieker gebouwd door Huss, deze stond van 1982 tot 2005 in het park, tussen Typhoon (voorheen de Looping Star) locatie en Sledgehammer.

 

Rainbow: Rainbow, een attractie waar menig nostalgieliefhebber urenlang over praat. De Rainbow was een uit de kluiten gewassen vliegend tapijt. Gebouwd door Huss in 1985, verdween uit het park in 2000. De reden van vertrek was een inruilactie met de fabrikant Leisure Industry Service. Dit bedrijf zou voor Bobbejaanland de Thrillenium Ride bouwen, die op de locatie van de Sledgehammer zou komen, maar door een faillissement is die nooit geleverd.

 

Gelijkaardige attractie op de kermis!

 

Breakdance: De Breakdance draaide van 1987 tot 2007 zijn rondjes in het park. Een stevige thrillride, die gebouwd werd door Huss. Na zijn vertrek werd deze breakdance verkocht aan de kermisfamilie Hoefnagel, die er nog steeds mee over de kermissen reist, onder de naam Breakdance Number One.

 

 

Santa Maria: Opnieuw een attractie die in het geheugen van de echte nostalgie fans gegrift staat. Deze speciale schommelboot was de blikvanger, wanneer je het park betrad. Deze attractie werd geopend in 1979 en zoals vele klassiekers gebouwd door Schwarzkopf. Het grote verschil in beleving zat hem in het feit dat Santa Maria niet heen en weer schommelde al hangende maar heen en weer reed over een rail aangedreven door wielen.

 

Condor: De Condor opende in 1986 en verdween weer in 1997. Deze 32 meter hoge attractie stond op het plein gelegen naast de Revolution hal. De Breakdance die in zijn laatste jaren achter Typhoon stond, stond vroeger ook op datzelfde plein.

 

Mambo: De Mambo werd gebouwd door Mack Rides. Deze opende in 2000 en sloot in 2010 om plaats te maken voor de achtbaan Dizz. Deze snelle draaimolen had bakjes die naar buiten zwaaiden als de attractie aan het draaien ging. Gelukkig is deze niet gesloopt, maar kon hij verhuizen naar het Franse park la Récré des 3 Curés.

 

 

Fly Away: Fly Away was voorlopig de laatste attractie die het park verliet. Deze werd gebouwd door Huss en geopend in 2003. In 2014 sloot de attractie om plaats te maken voor The Forbidden Caves. In 2016 werd deze heropend in het Franse park la Récré des 3 Curés als Spoontus.

 

Verdwenen familie attracties

Alle verdwenen familieattracties opsommen die verdwenen doorheen de geschiedenis zou onbegonnen werk zijn, we maakten daarom een selectie van de meest bekende.

 

Bobby Drop: Bobby Drop was een waterattractie gebouwd door Van Egdom. Bij deze attractie ging je met ronde bootjes een lifthill op om nadien via een glijbaan naar beneden te glijden. Bobby Drop opende in 1999 en verdween in 2008 omwille van de lage capaciteit. Ook deze attractie werd gered door het Franse la Récré des 3 Curés waar hij door het leven gaat als Niagara.

 

 

De locatie van Bobby Drop kan men nog steeds zien in het park. Jarenlang was de wachtrij nog aanwezig, maar die is ondertussen verwijderd. Het bassin van de attractie fungeert nu als vijvertje met fonteinen rondom het terras in de Adventure Valley. De wachtrij huisjes doen nu dienst als horecapunten Sugar Shak en Coffee Cave.

 

Parachute Tower: De Parachute Tower werd gebouwd door Vekoma en geopend in 1982. Deze stond op het stukje schiereiland voor Kinderland, al was er toen nog geen sprake van Kinderland. Op deze locatie ligt nu de draaiende granietschijf. Bij deze 32 meter hoge parachute toren nam men staande in een bakje of zittend op een bankje plaats en werd omhoog getakeld om nadien in rustige vrije val weer naar beneden te komen. Na sluiting werd deze verkocht aan een Taiwanees park.

 

Mississipiboot: Deze boot voer over het centrale meer van het park, een ritje duurde ongeveer 20 minuten. Deze boot maakte zijn eerste tochtje over het water in 1985 en het laatste in 2000. Toch zou de boot nog jaren aangemeerd blijven liggen aan het dok vlakbij Indiana River. Hij verliet namelijk het park pas in 2008, de nieuwe eigenaar gebruikt hem ondertussen als woonboot. Het aanlegdok doet nu dienst als gezellige picknickplek.

 

 

Wie klassiekers als ooit in Bobbejaanland stonden toch een keertje wil doen, kan daarvoor naar Slagharen gaan. In dit park staan namelijk drie zusterexemplaren van de Troika, Condor en voorlopig nog de Looping Star. Al zal die laatste op 2 oktober definitief gesloten worden.

Voor wie zin heeft in een ritje Bobby Drop, Mambo of Fly Away raden we het Franse parkje la Récré des 3 Curés aan. Omdat deze attracties hier een tweede leven kregen.

 

 

 

Bronnen: Bobbejaanlandnostalgie, Wikipedia, RCDB
Foto’s: TPR, UKrides