Vergane glorie: Terra Encantada

Terra Encantade was een themapark gelegen in Rio De Janeiro.  Het park moest het modernste park van Brazilië worden, toen het gebouwd werd. Terra Encantade opende in 1998 en sloot de deuren in 2010, na een dodelijk ongeval op de grootste achtbaan van het park.

 

Nog voor de poorten voor de eerste keer openden in 1998 kocht men al tickets voor het park, weken voor de officiële opening. Het park werd beschouwd als een soort Disney voor Brazilië. De topattractie was ongetwijfeld Monte Makaya, een achtbaan die vier jaar lang het record voor meeste inversies mocht hebben.

 

Het project bevatte 60 restaurants kostte €220 miljoen. Het complex zou werk gaan bieden aan 12.000 personen en men verwachtte 20.000 bezoekers per dag. De verwachting was om elke maand een omzet te draaien van €30 miljoen. De realiteit bleek echter heel anders te zijn. De problemen voor het park begonnen al nog voor het park geopend was. De opening werd tot tweemaal uitgesteld. Normaal zou Terra Encantade openen in oktober, later zou het december worden. Uiteindelijk opende Terra Encantade dan toch in januari, maar zelfs toen waren nog niet alle attracties afgewerkt. De eerste bezoekers waren zo teleurgesteld dat ze hun geld terug eisten.

Toen het park een maand geopend was kwam de actrice Isis de Oliveira op bezoek. Bij een ritje op de free fall toren Cabhum, gebeurde een ongeval waardoor ze het park dan ook voor de rechter sleepte. Maar daar bleef het niet bij, Terra Encantade verloor haar goede naam ook door vechtpartijen die plaatsvonden tussen boksers en Jiujitsu en later nog een staking van het personeel.

In 2002 kwam het park opnieuw negatief in de pers. Tijdens een optreden van de rock band Isis de Oliveira raakten 61 mensen gewond. Winkels werden leeggeroofd, jongeren gooiden met alles wat losstond, zoals stoelen stenen, plantenpotten enzoverder.

In 2010 kwam er een sprankeltje hoop op een goede toekomst. Het park werd gekozen als decor voor de televisieserie Ugly Betty. De main street werd verbouwd om op een oude buurt te lijken in Rio De Janeiro.

Toch overschaduwde in juni een ongeval al het positieve. Een 61 jarige keukenhulp werd uit de achtbaan Mount Aurora geslingerd, hij maakte een val van tien meter en overleed aan een hoofdletsel. Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat bijna alle attracties in het park serieuze structurele en mechanische problemen hadden. Die leed tot een gedwongen sluiting van het park en de directie werd beschuldigd voor moord. Sinds die dag bleef het park gesloten en de attracties bleven staan roesten.

 

Themagebieden en attracties:

Het park bestond uit meerdere themagebieden die de Braziliaanse cultuur weergaven.

 

Main Street: De main street was aangekleed als Rio Antigo, een oude Boheemse straat in Rio De Janeiro. Hier kon je de restaurants vinden, toiletten en andere nutsgebouwen. In de main street kon men ook twee attracties terugvinden. De eerste was Portal das Trevas, een spookhuis en de Cine IMAX, dit zou een unieke filmbeleving worden voor Brazilië. Maar de Kodak Company stuurde de verkeerde band op. Toen het bedrijf te weten kwam dat het park noodlijdend was, werd de juiste tape nooit verzoden en het gebouw werd gebruikt als kantoor voor de directie.

 

 

Terra Européia: Een themazone die gebaseerd was op de Europese cultuur. In deze zone stonden de intensere attracties.

Cabhum: een 67 meter hoge free fall toren van Intamin Amusement Rides.

 

Monte Aurora: Een achtbaan, gebouwd door Zamperla. Deze baan had een Zyklon Lay Out. Deze achtbaan verhuisde in 2015 naar Mirage Park, eveneens gelegen in Brazilië.

 

 

Chega Mais: Een snelle rups attractie die zowel voorwaarts als achterwaarts ging. Deze werd gebouwd door Mack Rides.

 

Tornado: een zweefmolen. Op deze molen kon je het hele park zien, tijdens je zweefvlucht.

In deze zone werd ook een Shoot The Chute attractie gepland van Intamin Amusement Rides, na leveringen werd deze door financiële problemen nooit opgebouwd. Later werd hij verkocht aan Waimea Playcenter. Ondertussen is hij opnieuw verhuisd naar het Braziliaanse Mirabilandia.

Terra das Crianças (Kinderland)

Een kleurrijk gebied, speciaal voor de kinderen. Behalve de vele kinderattracties stonden hier ook enkele grotere attracties, waaronder een achtbaan.

 

Piuí: Een aangedreven achtbaan. Deze powered Coaster werd gebouwd door Zamperla en staat sinds de sluiting nog in het park.

 

 

Terra dos Índios (Land der Indianen): In dit gebied werden de Braziliaanse Indianen geëerd. De enige attractie in dit gebied was de Corredeiras, een rapid River.

 

Corredeiras: Een Rapid River, gebouwd door Intamin Amusement Rides. Op deze 600 meter lange rapid voeren bootjes die plaats boden aan 9 passagiers.

 

Terra Africana  (Afrika Land) Deze zone was bedoeld om aan te tonen hoe de Afrikaanse cultuur de Braziliaanse cultuur beïnvloedde. Hier stond de topachtbaan van het park.

 

Monte Makaya: Deze achtbaan bevatte acht inversies, een record dat het park vier jaar kon behouden tot Thorpe Park Colossus opende. Deze 37 meter hoge achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

 

Caravela: Een schommelboot gebouwd door Zamperla.

 

Tombô: Een vliegend tapijt. Deze attractie ging enkele jaren voor sluiting stuk, maar werd door geldgebrek nooit hersteld.Verder vond men hier botsauto’s terug.

 

Castelo das Águas (het waterkasteel)

Dit kasteel zou openen in 2009. In het kasteel zou een achtbaan komen. Tijdens de rit zou er een watershow plaatsvinden. Dit project werd nooit afgewerkt en de achtbaan werd als Monte Aurora in het Europe Land gebied geplaatst. In de buurt van het kasteel stond ook de kinderachtbaan Happy Mountain, een Big Apple gebouwd door Três Eixos.

 

Olympische spelen

In 2016 worden de Olympische spelen georganiseerd in Rio De Janeiro. Om die reden is begonnen met de ontmanteling van het park. 

 

 

Bronnen: Untapped Cities, Wikipedia, Rcdb

Foto’s: Wikimedia, Terra Encantada