De geschiedenis van: Holiday Park

De geschiedenis van Holiday Park neemt ons terug naar 1971, toen het park opende als sprookjesbos dat de naam Pfälzer Märchenpark draagt. Het echte attractiepark ontstond pas in 1974 toen het park omgedoopt werd tot Holiday Park. Wereldberoemd werd het park toen men de mega coaster Expedition GeForce opende, een achtbaan die jaarlijks in de prijzen valt. In 2012 kwam het park in handen van de Belgische Plopsa groep, sindsdien groeien de bezoekersaantallen aanzienlijk.

 

 

De jaren 1970

 

1971: In 1971 kocht de familie Schneider het Märchenwald Haßloch. Het park werd in 1973 omgedoopt tot Holiday Park. Het is vanaf dat jaar dat meerdere attracties in het park geplaatst werden. Aanvankelijk besloeg het grondoppervlak van het park 70.000 m² maar tegenwoordig is de grondoppervlakte gegroeid naar 400.000 m².

Een van de belangrijkste trekpleisters was Liliputaner-stadt, een dorpje waar mensen met dwerggroei woonden. De bezoekers konden hen bekijken en ze voerden shows op.

 

Verder was er ook een dolfijnenshow.

 

1972: In dit jaar werd een showtheater gebouwd waar meerdere shows opgevoerd werden van komedie tot acrobatie

 

1973: Het park krijgt een monorail, Holiday Transit, deze werd gebouwd door Mack Rides. In 1991 werd deze omgedoopt tot Tour Des Fleurs. Deze attractie zou in 2012 het park verlaten.

 

1974: Kanalfahrt Anno Tobak wordt geopend, een bootvaart, gebouwd door Mack Rides. In de oorspronkelijke bootvaart voer je naast zigeunertenten, middeleeuwse gevechten met ridders te paard, jonkvrouwen enzoverder, in 2011 werd de attractie heropend als Tabaluga’s Abenteuer. Verder werd er dat jaar ook een kinderboerderij toegevoegd aan het assortiment.

 

1975 – 1978: Deze jaren werden vooral horecazaken geopend, tot er in 1978 een 360° bioscoop opende met Kino Monumental.

Dat jaar opende ook de eerste achtbaan in het park, een houten wilde muis. De achtbaan was geen lang leven beschoren, een brand verwoeste de attractie in de loop van dit seizoen.

 

1979: Dit jaar opende Super Wirbel, een achtbaan die jarenlang een van de belangrijkste attracties in het park zal worden. Deze achtbaan werd gebouwd door Vekoma en werd in 2013 afgebroken.

 

Verder opende ook City Jet, een snelle vliegtuigmolen.

 

De jaren 1980

 

1981: Het park opent met Kuli-Riksha, een transportabel spookhuis dat tot 1990 in het park zal blijven staan.

Verder opent er een antieke carrousel op het dorpsplein, de Antiken Pferdekarussells, deze kan men nog steeds terugvinden in het park.

 

1982: Restaurant Burgschänke opent in het park, later werd dit gewijzigd naar Schnitzelhaus om in 2015 door Plopsa omgebouwd te worden tot Casa Palatina.

Dit jaar bracht Richard Rodriguez 16 dagen en nachten door in de achtbaan Super Wirbel, om zo een wereldrecord te behalen. Ook werd er geïnvesteerd in een biologische waterzuivering.

 

1983: Voor het eerst wordt een Waterski show vertoond op de vijver van het park, een show die tot op vandaag nog steeds immens populair is.

 

1984: Donnerfluss wordt geopend. Hiermee opent Holiday Park een van de eerste Europese Rapid Rivers van Intamin Amusement Rides. Deze bouwer bouwde deze attractie nog niet heel lang.

 

1985: een nieuwe show voor het park, in samenwerking met Jürgen Wolfgramm komt er een illusieshow in het park.

 

1986: Een nieuwe leider. Erich Schneider geeft zijn positie door aan zijn zoon Wolfgang Schneider.

 

1987: Na een bouwperiode van 2 jaar opent het park Burg Falkenstein, een darkride in een kasteel. Burg Falkenstein neemt je mee voor een ritje doorheen de middeleeuwen. Het transportsysteem werd gebouwd door Mack Rides.

 

1989: Dit jaar openen er twee attracties achteraan in het park de eerste is Wellenhopser, een koggemolen van Mack Rides. De tweede Sturmschiff, een schommelschip gebouwd door Huss Rides.

 

De jaren 1990

 

Aan het begin van het decennium wordt Holiday Park uitgebreid met een aantal wandelpaden, picknickplaatsen en groeit het park met ongeveer 5.000 vierkante meter.

 

1991: Een nieuwe acrobatieshow wordt vertoond in het park

 

1992: De opening van Teufelsfässer, een boomstamattractie van Mack Rides. In 2014 zou deze attractie veranderen in WickieSplash

 

1993: De familie attractie Balloon Race wordt geopend, deze werd in 2012 verplaatst naar de oude locatie van de City Jet en zal in 2016 in een nieuw kleedje gestopt worden voor de komst van de  Airshow ’71 zone. Balloon Race werd gebouwd door Zamperla. Verder opent in het Pfalz Dorf een arcade hal.

 

1994: Der Tanzende Pavillon wordt geopend in het park, een molen gebouwd door Gerstlauer. Deze zou in 2011 verhuizen naar Belantis.

 

Ook opent de Bounty Tower, een Condor attractie gebouwd door Huss Rides. Dit is ook het laatste jaar dat de dolfijnshow opgevoerd wordt.

 

1995: de hal van de dolfijnshow wordt vanaf nu gebruikt voor andere shows, waaronder lasershows. Deze hal zal later afgebroken worden.

 

1996: Het park viert de 25ste verjaardag met een tentoonstelling over de geschiedenis van het park.

 

1997: Het park opent de allereerste Free Fall toren van Europa, gebouwd door Intamin. De 70 meter hoge toren wordt geopend als Free Fall Tower maar krijgt in 2011 een Anubis thema en krijgt de naam Anubis Free Fall Tower.

 

1999: Dit jaar wordt in het park een zonsverduistering gevierd en wordt Ian Schomber geëerd als 1.111.111.ste berijder van de Free Fall Tower.

 

De jaren 2000

De jaren 2000 worden getypeerd door de komst van meerdere attracties, waaronder Expedition GeForce, een megacoaster die sinds de opening elk jaar in de prijzen valt als beste Europese Achtbaan.

 

2000: De breakdance Spinning Barrels wordt geopend, een attractie gebouwd door Huss Rides. Deze attractie wordt in 2014 gesloten ten gevolge van een dodelijk ongeval.

 

2001: De komst van Expedition GeForce. Een megacoaster gebouwd door Intamin. Deze achtbaan wordt nog steeds elk jaar opnieuw uitgeroepen als beste achtbaan van Europa en won zelfs vijfmaal de prijs van beste achtbaan ter wereld.

 

 

2002: Nieuwe evenementen. Er worden voor het eerst zomernocturnes georganiseerd en ook een halloweenevenement.

 

2003: De Amerikaan Richard Rodriguez, koning van de wereldrecords, zal enkele records neerzetten: 104 opeenvolgende dagen in Expedition GeForce en 49 dagen en nachten op afwisselend Super Wirbel en Expedition GeForce.

 

2004:Holly’s Kinderland wordt geopend, een zone met heel wat kinderattracties.

 

 

In deze zone kwamen attracties als

  • Miss Dolly’s Hummeltanz, een bijenmolen
  • Holly’s Minicars, kinderbotsauto’s
  • Abenteuer-Spielburg, een speeltuig
  • Rob’s Piratenfloßfahrt, een kinderdraaimolen met bootjes
  • Holly’s Honigtöpfchen, een kindertheekop attractie
  • Holly’s Lagoon, trapbootjes

 

Deze zone werd in 2011 in een Maya jasje gestopt, door de komst van Plopsa.

 

2006: De Lighthouse Tower wordt geopend als Duitslands hoogste zweefmolen.

 

2008: De Tretboote werden geopend. Met deze trapbootjes kon men over de vijver varen waar de waterskishow plaatsvindt. Deze werden in 2012 uit het park verwijderd.

 

2009: Er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd in de waterskishow, die verandert in een ware stuntshow vol effecten. De show krijgt de naam Jim Pond H2O.

 

De jaren 2010

De jaren 2010 zouden zorgen voor de grootste veranderingen in het park, allereerst opende er een derde achtbaan. Het is ook in deze periode dat de Plopsa Groep aan het roer van het park komt, wat resulteert in heel wat nieuwe investeringen, gaande van nieuwe attracties tot het opnieuw aankleding van oude attracties. Ook wordt tijdens deze periode afscheid genomen van heel wat klassiekers.

 

2010: Het themagebied Holly’s Cartoon Town wordt geopend, centraal staat de wilde muis achtbaan Holly’s Wilde Autofahrt. Deze wilde muis werd gebouwd door Maurer AG en stond voorheen in Dreamland en het gesloten Loudoun Castle.

 

Aan het einde van dit seizoen wordt het park verkocht aan de Belgische Plopsa groep.

 

2011: Het eerste jaar met Plopsa aan het roer.

 

Holly’s Verkeerspark en De Dansende Fonteinen openen, de vrije val toren krijgt een Anubis jasje en Anno Tobak wordt Tabaluga’s Abenteuer.

 

Verder openen Majas Blumenturm, Flip Der Grashüpfer en Herr Frosch in het Mayagebied, dat voorheen Holly’s Kinderland was, ook de bestaande attracties in het gebied kregen een Maya aankleding en veranderden van naam.

 

2012: Dit jaar werd er € 9 miljoen geïnvesteerd. De oude ingang werd gesloopt en een gloednieuwe opende. In het Maja gebied opende opnieuw twee nieuwe attracties, Majas Blütensplash en Verrückter Baum. Platz der Fontänen, het zogenaamde dorpsplein werd geopend rond de dansende fonteinen.

 

2013: Majaland wordt volledig afgewerkt en kreeg met de Maja Burger een nieuw restaurant.  Tabalugas Abenteuer wordt verder afgewerkt met een nieuw stationsgebouw en Donner Fluss krijgt een nieuwe promenade. Verder is dit ook het jaar dat wordt afscheid genomen van Super Wirbel.

 

2014: De nieuwe thrill achtbaan SkyScream wordt geopend, gelegen in een nieuw themagebied, waar je binnenwandelt onder de kurkentrekker van de oude achtbaan Super Wirbel. SkyScream werd gebouwd door de Amerikaanse bouwer Premier Rides en is uniek voor Europa.

 

 

Het vissersdorp rond Teufelsfässer werd getransformeerd naar een Vikingdorp en de boomstamattractie werd omgevormd tot Wickie Splash.

 

Rond Expedition GeForce wordt de zanderige ondergrond vervangen door beklinkering.

Dit jaar neemt men ook afscheid van Bounty Tower, een condor attractie. Deze zal in 2016 heropenen in Wunderland Kalkar.

 

2015: Er werd opnieuw heel hard gewerkt in het park. Het oude Schnitselhaus werd omgebouwd tot Casa Palentina, Expedition GeForce kreeg een overdekt stationsgebouw en de toiletten kregen een nieuw gebouw, de wachtrij van SkyScream werd volledig afgewerkt in een horrorthema.

 

De grootste nieuwigheid dit jaar was de komst van SkyFly, een SkyFly attractie gebouwd door Gerstlauer.

 

2016: De themazone rond de SkyFly wordt verder afgewerkt. De zone krijgt de naam Airshow ’71, een knipoog naar het openingsjaar van het park.

Op het meer komt een grote taart, om de 45ste verjaardag van het park te vieren. Holly zal zijn herintrede maken in het park, door mee te lopen in een parade.

Ook dit jaar openen er twee nieuwe attracties, in de nieuwe zone. De eerste wordt een zweefmolen gebouwd door Wooddesign, deze zal een middeleeuws vliegthema krijgen, een tweede molen zal geleverd worden door Zamperla, het gaat hier om een Red Baron attractie. Ook de luchtballonnen attractie wordt in een nieuw kleedje gestopt.

Er komt ook een mobiel verkooppunt en een horecapunt en de Game Galerij zal een volledig nieuwe look krijgen.

 

De toekomst

De wilde muis achtbaan, Holly’s Wilde Autofarth staat al geruime tijd te koop, deze zal vervangen worden door een familiale achtbaan. Verder zullen andere oude gebieden opgeknapt worden en wie weet opent er wel ooit een houten achtbaan in het park die een inversie bevat.

Verder wordt druk overlegd om een zwempark te openen en hoopt men in de toekomst een indoorpark te kunnen openen.

 

 

Bronnen: Holiday Park Up To Date, Wikipedia, RCDB, PlopsaFansite

Foto’s: Holiday Park, Themeparkfreaks, Onride.de, Themeparkreview, PlopsaFansite, Gerstlauer