De geschiedenis van: Hansa Park

Vandaag nemen we de rijke geschiedenis van Hansa-Park  onder de loep. Het zal je misschien verbazen, maar het park heeft een redelijk hobbelig parcours afgelegd. Het park is ondertussen 460.000 m² groot en trekt jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers. Daarbij hoort het park bij de 5 grootste van Duitsland. Hansa-park is gelegen in Sierksdorf.

1973 – 1976 De start van een imperium.

Je zal je nu wel afvragen waarom er sprake is van een imperium terwijl er maar 1 Hansa-Park is. Wel dat is zeer simpel, Hansa-Park  was niet van bij de start het Hansa-Park dat we nu kennen. Nee, het park werd oorspronkelijk geopend als het 2de Legopark ter wereld en als 1ste van Duitsland. Veel is er ondertussen niet meer over van het Legotijdperk. Nog enkele kleine kinderattracties zoals de huidige Safari-jeeps en de blumenmeer-bootsfahrt zijn overblijfselen van het Legotijdperk. Net zoals een deel van het cowboygebied in het park. Ondertussen vind je in verschillende landen een Legoland terug. Ook in Duitsland werd er uiteindelijk een nieuw legopark geopend.

1977 – 1987 Hansaland neemt het over.

De kosten waren te groot en de Lego-groep gaf het park uit handen. Het werd overgekocht in 1976 door de familie Leicht. In 1977 ging het park dan terug open onder de naam Hansaland. Een volledig nieuw concept t.o.v. Legoland. Alles werd aangekleed naar een zeevaartthema. Ook het betaalsysteem veranderde. Waar je bij legoland voor alles apart moest betalen, betaalde je nu een toegangsticket en kon je alle attractie betreden zoveel je maar wilde. Hetzelfde jaar openden de nieuwe eigenaars al onmiddellijk de huidige boomstamattractie, de troika, de parktrein en de in 1992 reeds verwijderde Zierer achtbaan Seeschlange. De huidige blumenmeer-bootsfahrt werd dat jaar voorzien van nieuwe bootjes. De oude bootjes zagen er Lego-achtig uit en konden niet meer gebruikt worden. Ook alle andere Lego thema-objecten werden verwijderd of aangepast.

1978: een dolfinarium werd aan het aanbod toegevoegd. En dat is na 37 jaar nog steeds in gebruik, maar dan zonder dolfijnen.

1979: het cowboydorp van het Legoland tijdperk werd uitgebreid. Ook een ronde theaterzaal met scherm werd gebouwd.

1980: de grootste achtbaan van Europa werd gebouwd in Hansland. Nessie staat er de dag van vandaag nog steeds en is een loopingscoaster van de bekende bouwer Anton Schwarzkopf. Al is ze ondertussen al lang niet meer de grootste achtbaan.

1981: Een schommelship werd toegevoegd aan het aanbod

1982: Het showaanbod in het dolfinarium wordt uitgebreid met een pre-show met zeeleeuwen en honden revue in de show hal.

1983: een nieuwe theaterzaal wordt gebouwd met 2800 zitplaatsen. De komende jaren werden er verschillende shows opgevoerd in het theater vooral tijdens de zomer maanden.

1986: het was al enige tijd geleden dat er een attractie bij kwam. Dat jaar kwam daar verandering in. De waterslide Super Splash werd gebouwd.

1987- 1997 Wederom een nieuwe naam.

In 1987 krijgt Hansaland een nieuwe naam, vanaf dat jaar gaat het park door het leven als Hansa-Park . Een uitkijktoren van 100m hoog wordt vlakbij het dolfinarium geopend.

1989: de rode theater/cinema zaal verdwijnt en maakt plaats voor Metroliner, de snelste trein in een kleine cirkel. De attractie is momenteel hernoemt naar El Paso Express.

1991: Het looping schip Fliegender hai en het vliegende tapijt sturmvogel worden toegevoegd aan het aanbod.

1992: De achtbaan Seeschlange wordt verwijderd en een deel van het theater word omgevormd naar een 3D-cinema.

1993: De nieuwe achtbaan Rasender Roland wordt gebouwd. De achtbaan is vrij uniek want de drop gaat doorheen de looping van Nessie. Deze achtbaan werd gebouwd door het Nederlandse Vekoma.

1994: De ingang wordt aangepast, met een winkel en een cafetaria, de dolfijnshow wordt stopgezet. De show met de zeeleeuwen loopt nog steeds.

1995: Het Kiddie Camp wordt geopend, deze zone bevat diverse kinderattracties.

1996: De koffietasjes Pow Wow zien het levenslicht, ook een indoor speeltuin aan de ingang wordt geopend.

1997 – 2007 Op weg naar 1 van de grootste parken van Duitsland

Het park breidt in 1997 uit en dat is meteen de grootste uitbreiding dat tot dan toe gebeurde. Een nieuwe achtbaan Crazy Mine en ook een draaimolen voor de kleinste, Viking boot toer, zagen het levenslicht. Crazy Mine werd gebouwd door de Duitse bouwer Maurer AG. Ook een nieuw themagebied kwam naar het park, een thema volledig gewijd aan piraten.

1998: een unieke attractie voor het noorden van Duitsland wordt geopend, een glijbaan met bootjes genaamd Barracuda slide, vergelijkbaar met de big bang van Bobbejaanland

1999: de eerste fase van de nieuwe Mexicaanse wereld wordt gebouwd. De plaza Del Mar is een pleintje vlak voor het theater en de 3D-cinema. Hier kan je rustig genieten van de zee, want het plein is een prachtig uitkijkpunt.

2000: Maar liefst 2 attracties worden toegevoegd aan het Mexicaanse gebied. Rio Dorado is de enige wilde glijbaan van Duitsland. Vergelijkbare modellen zijn L’Oxygenarium in Parc Asterix en de vroegere Bobby Drop in Bobbejaanland, die je nu terugvindt in récré des 3 curés te Frankrijk. De 2de attractie was een gelanceerde vrijeval toren Monte Zumba, vergelijkbaar met Screaming Eagle in Bellewaerde. Enkel werd deze niet gebouwd door Huss, zoals Screaming Eagle, maar door Maurer AG.

2001: 3 Kinderattracties verschijnen er dit jaar in het park. De eerste is een Mini vrijeval toren, La Torre Rapida, de 2de is een ponyritje, Pony express en het 3de is een ritje met een kano op de Indian River.

2002: de 25ste verjaardag van het park, aan de ingang verschijnt een futuristische hal waar tentoonstellingen plaatsvinden. Ook vind je er de botsauto’s, Space racers terug. Nieuw en ook uniek was de lichtparade.

2003: de 2de fase van het Mexico gebied wordt voltooid met de aanleg van Plaza San Antonio, een plein met restaurant, gelegen tussen het Theater en de nieuwe Rio Grande.

2004: In de 4D-cinema wordt een nieuwe film vertoond.

2005: opening van Torre del Mar, een starflyer.

2006: Navajo Trail, het eerste touwenparcours  in een pretpark wordt geopend.

2007 – 2015 De kracht van een naam.

Het park viert haar 30ste verjaardag. En deze brengt ook de start van een nieuw thema met zich mee. Het park trekt de kaart van haar naam en thematiseert haar ingang. Verschillende gebouwen worden aangekleed als steden die deel uitmaakten van het Hanza verbond. En een kinder logeflume Sturmfahrt der Drachenboote wordt gebouwd in het piraten/viking gedeelte van het park.

2008: De toegangspoort van het park wordt aangekleed als de bekende Holstentor uit Lubeck. Het touwenparcours Navajo Trail wordt uitgebreid en is zo het hoogste en langste van Europa. Een ook de wereld uniek attractie Die Glocke wordt toegevoegd.

2009: de komst van Fluch von Novgorod. Voor het eerst bouwt Hansa-Park  een achtbaan met een volledig verhaal. De storytelling wordt vanaf nu alleen maar belangrijker. Deze baan van Gerstlauer heeft een lanceergedeelte, 1 inversie en een verticale droptoren.

2010: de volgende fases van het Hanzestedenproject wordt afgemaakt. Gebouwen uit Brugge, Visby, Lubeck ,Hamburg en Rostock werden toegevoegd aan de ingang zone.

2011: Gerstlauer blijft populair in het park, wederom wordt er een achtbaan van hen bijgezet. Dit keer is het een kleine familie achtbaan met de naam Die Schlange von Midgard.Wederom wordt deze achtbaan voorzien van een thema en een bijhorend verhaal. Nog meer gebouwen uit Brugge, alsook gebouwen uit Groningen en Parijs werden aan het hansaproject toegevoegd.

2012: Het hansaproject is nog lang niet klaar, gebouwen uit de steden Londen, Ribe en Bergen komen er bij.

2013: Gebouwen uit Lubeck, Kopenhagen, Bremen, Frankfurt, Goslar en Nürnberg worden toegevoegd aan de ingangszone. Het volledige gebied is zo goed als onherkenbaar nu.

2014: Opening van Fondaco dei Tedesch, een groot indoorspelparadijs. Deze speeltuin is een vernieuwing van de in 1996 geopende indoorspeeltuin aan de ingang van het park.

2015: De komst van de gigantische achtbaan Der Schwur der Kärnan. De achtbaan, terug van Gerstlauer, is 73m hoog en is de enige hypercoaster in Europa met inversies. Ook achter deze achtbaan zit een verhaal. Er zit een wereld uniek element verwerkt in de baan.

 

Artikel: Maarten Busschots

Bron Hansa-Park .

Foto’s:Miniland.nl, 1000steine.de, Bricklink.com, delcamp.net, anschichtskarten.de, forum.airtimers.com, Hapa-historie.de, wikipedia.de, Themeparkreview.com, ridesonline.michelfeit.de, freizeitpark-welt.de, flickr.com, ukonio.de