Uitzonderlijk: koningspinguïn geboren in ZOO Antwerpen

Speciale geboorte dankzij goede zorgen verzorgers

In ZOO Antwerpen is op 17 september een koningspinguïn geboren. Het kuiken kwam na 56 dagen broeden uit het ei en groeit de komende maanden hopelijk uit tot een grote, schattige, donzige pinguïn. Het is een heel speciale geboorte voor de dierentuin. Het was alweer twaalf jaar geleden dat er in de ZOO een koningspinguïnkuiken succesvol ter wereld kwam. De rol van de verzorgers bij de geboorte was groot. Ze hebben het jonge ouderkoppel geholpen bij het uitkomen van het ei. De ouders verzorgen hun eerste jong heel goed, ze voederen het met opgebraakte vette haring en houden het om en om warm op hun poten onder een huidplooi. Het kreeg de naam Quest. Dit kleintje is het vijfde koningspinguïnkuikentje dat in de ZOO geboren wordt.

Met een beetje hulp van een vriend

Vlak na de leg van het ei door mamapinguïn werd het door de verzorgers vervangen door een voorverwarmd kalkei om te vermijden dat het ei zou breken of wegrollen. De ouders moeten het grote ei immers gedurende 52 tot 62 dagen uitbroeden onder een huidplooi bovenop hun poten. Bovendien wisselen ze het ei ook onderling.

 

 

Een delicate opdracht waar het makkelijk fout kan lopen. In de broedmachine werd de evolutie van het ei goed in het oog gehouden. Na 56 dagen pikte het kuikentje een gaatje in de eierschaal en kwam een klein stukje snavel piepen, het kippen. Dit is het moment dat het ei teruggegeven werd aan de ouders.

Het kuikentje probeerde zich verder een weg te banen uit het ei en dat allemaal op de poten van mams of paps. Een hele toer. Hier kreeg Quest weer een beetje hulp van de verzorgers, want het bleek zelf niet sterk genoeg om de eierschaal open te krijgen. Ze hielpen het door de schaal voorzichtig weg te pellen. Toen was het aan de ouders om de zorg voor hun kuiken definitief op te nemen. Ze doen dit heel goed. Beide koningspinguïns dragen het jong warm op hun poten en het

krijgt van allebei de ouders vis. Nu zit het nog warm onder moeder of vader, maar binnenkort waggelt er een dikke, donzige bol over de beach in Vriesland.

Verzorger Kim: “Er ligt nog een ei in de broedmachine te wachten op zijn kipdatum van half oktober. Wij hebben alles op alles gezet om Quest te helpen geboren worden. Het is fantastisch om zo’n diertje te zien groeien.”

Verzorger Heidi: “Koningspinguïn Winner van het tweede broedende koppel heeft vierentwintig dagen achter elkaar met het ei op zijn pootjes gestaan. Hij heeft er kramp van in een poot gekregen. Nu is het aan vrouwtje Etoile om het ei warm te houden.”

TIP: Dagelijks om 11u30 en 15u30 krijgen alle pinguïns eten in Vriesland. Ons broedend koppel staat in het vrijershoekje helemaal links. Met wat geduld kan je het kleine kopje onder de huidplooi uit