Tayto Park verdubbelt plezier op nieuwe houten achtbaan

Tayto Park heeft dit jaar een nieuwe houten achtbaan geopend “Cú Chulainn”. Met voorsprong de grootste achtbaan van Ierland. Nu heeft het park de pret verdubbeld, want er staat een tweede trein op zodat er dubbel zoveel bezoekers een ritje kunnen maken.

De achtbaan werd 2 dagen gesloten om de nieuwe trein op de baan te plaatsen en de nodige tests uit te voeren. De woordvoerder van het park liet weten dat ze de werken zo snel mogelijk hebben uitgevoerd om de hinder te beperken, maar benadrukte dat er nu dubbel zoveel mensen plezier kunnen beleven op de nieuwe attractie.

Tayto Park is geopend in 2010 en ontstond uit het Tayto Crisps chips merk. De mascotte van het park is dan ook het figuurtje die op de chips staat afgebeeld. Het park heeft de afgelopen jaren heel wat geïnvesteerd in nieuwe attracties, maar dit jaar maakte het een grote stap door Cú Chulainn te openen. Het is de attractie die het park (en het land) in een klap op de kaart zet voor de achtbaanfans.

Cú Chulainn is gebouwd door de Amerikaanse bouwer “The Gravity Group”. Over de achtbaan zijn heel wat foute geruchten verspreid. Eerst was er sprake van dat de achtbaan een inversie zou hebben (een kurkentrekker) wat zou betekenen dat dit de eerste houten achtbaan was met een inversie in Europa. Later bleek dit gerucht toch niet te kloppen en was er alleen een zeer scherpe bocht te zien. Er werd eerst bekend gemaakt dat de baan 1400 meter lang ging worden en een snelheid ging halen van maar liefst 105km/u. Deze statistieken werden ook rechtgezet want de achtbaan heeft maar een lengte van 1092 meter en een snelheid van 90km/u. De snelheid van de achtbaan werd al langere tijd in twijfel getrokken, omdat deze moeilijk haalbaar is met een hoogte van “maar” 32 meter en een daling van 31 meter.

Het thema en de naam van de achtbaan is gebaseerd op de Ierse mythologie en held Cú Chulainn. De houten achtbaan heeft 8,5 miljoen euro gekost. Er is meer dan 800.000 kilo hout, 100 ton staal en meer dan 700.000 spijkers gebruikt om de achtbaan op te bouwen.

Bronnen: independent.ie, rcdb.com