Bouwer in de kijker: Caripro

Caripro was een Nederlands bedrijf dat ontstond in 1997. Het bedrijf bouwde de Batflyer achtbaan, die we kennen van De Vleermuis in Plopsaland De Panne. Het bedrijf bouwde tijdens haar bestaan acht achtbanen die effectief operationeel waren of zijn, ééntje werd nooit geopend.

 

Ontstaan van het bedrijf

Hans Gubbels, een voormalig werknemer van de Nederlandse bouwer Vekoma, richtte in 1997 Caripro op. Het was een bescheiden bedrijf, dat maar één attractietype verkocht, namelijk de Batflyer.

Van deze achtbaan werden meerdere types gebouwd, de tweeling versie, zoals we kennen uit Plopsaland De Panne. Maar ook grotere versies, enkele banen, een gemotoriseerde versie en er bestaan ook meerdere soorten bakjes.

Er wordt aangenomen dat de Batflyer van Duinrell de eerste Caripro achtbaan was, maar er bestaat ook twijfel. In Lightwater Valley stond namelijk een jaar eerder al een achtbaan, die de naam Batflyer kreeg. Deze had dan wel een smallere trackdiameter en andere bakjes, maar toont enorm veel vergelijkingen met de Batflyer van Caripro. Deze achtbaan was in dienst van 1996 t/m 2002.

 

 

Mogelijk was de achtbaan in Lightwater Valley een prototype dat in samenwerking met het park gebouwd werd, maar dat wordt nergens bevestigd.

 

Faillissement

In 2000 werd Caripro verkocht aan Vekoma, maar deze bouwer ging zelf een jaar later failliet, zo ook Caripro. Vekoma kon door een herstructurering een doorstart maken, maar de Caripro divisie verdween.

Hans Gubbels kocht zelf de rechten terug en richtte het bedrijf Cari-Co op. Cari-Co werd een leverancier van onderdelen en voerde het onderhoud uit op de bestaande achtbanen. Maar er werden geen nieuwe banen meer gebouwd.

In 2004 werd ook dit bedrijf gesloten, net op het moment dat Premier Rides hetzelfde type achtbanen begon aan te bieden. Vermoedelijk heeft Premier Rides dus de rechten op het Caripro-design gekocht.

 

Gebouwde achtbanen

 

1997: Batflyer – Duinrell

Zoals eerder vermeld was de Batflyer van Duinrell in 1997 de eerste achtbaan die officieel gebouwd werd door Caripro. Deze achtbaan was een prototype, maar wanneer de baan in het park stond doken allerlei problemen op. De treintjes haalden het einde van de baan niet, doordat ze te weinig snelheid hadden. Het bedrijf bedacht een systeem dat de hot rail genoemd werd, om de karretjes een extra boost te geven. Dit werd echter nooit geïnstalleerd en de baan werd in 2002 afgebroken en verkocht aan een schroothandelaar.

 

1997: Clone Zone – The Milky Way Adventure Park

De eerste achtbaan die effectief kon openen was Clone Zone in het Engelse The Milky Way Adventure Park. Dit is een powered versie met een rail en werd volledig indoor gebouwd als Darkride.

 

1998: Scooby’s Ghoster Coaster – Kings Island

Scooby’s Ghoster Coaster reed haar rondjes in Kings Island van 1998 t/m 2005. Hij had een enkele rail en de typische vertical lift.

 

 

2000: Vleermuis – Plopsaland De Panne

In 2000 opende Plopsaland De Panne de achtbaan Vleermuis. Bij deze kan je tegen elkaar racen, aangezien er twee tracks zijn. Ondertussen werd deze verkocht.

 

 

2000: Spellbreaker – Legoland California

Datzelfde jaar opende in Legoland California een gelijkaardige achtbaan met Spellbreaker. Amper drie jaar later verdween deze alweer.

 

 

2001: Batflyer – Hamanako Pal Pal

In 2001 openden twee exemplaren van de Single Rail Batflyer, de eerste in het Japanse park Hamanako Pal Pal. Die achtbaan werkte tot 2015 en werd dan verwijderd uit het park.

 

2001: Batflyer – Nasu Highland Park

Ook het Japanse park Nasu Highland Park opende een Single Rail exemplaar. Deze Batflyer is nog steeds in werking.

 

2001: Sky Rider Skyline Park

De Sky Rider van Skyline Park is geen Batflyer, maar een Gyroflyer. Deze heeft een langere track, maar vooral bakjes waarin plaats is voor vier personen. De Batflyer biedt maar plaats aan twee personen. Nog speciaal aan dit model is dat de bakje ook spinnen.

 

 

2001: Hydra Fighter II  – Wet ’n Wild Emerald Pointe

De laatste gebouwde achtbaan van Caripro werd Hydra Fighter II . Men noemde dit type de AquaFlyer. De baan is amper twee jaar in werking geweest.

Zoals gezegd ging ook Premier Rides gelijkaardige banen bouwen, aangezien er geen beelden zijn van Hydra Fighter II, een filmpje van Soak’d in het gesloten Hard Rock Park. Hij is bijna identiek.

 

 

Bronnen: Wikipedia, RDB

Foto’s: TPR