Bouwer in de kijker: Premier Rides

Premier Rides is een Amerikaanse bouwer van voornamelijk achtbanen. Het bedrijf werd opgericht in 1994. Premier Rides was de eerste bouwer die een LIM systeem gebruikte voor de lancering op hun achtbanen.

 

Premier Rides werd in 1994 opgericht door Jim Seay. Het bedrijf bouwde in haar bestaan al meer dan dertig achtbanen, waarvan de meeste gelanceerd worden. In 1996 opende het bedrijf haar eerste achtbanen.

Premier Rides bouwde meteen twee identieke achtbanen, Flight of Fear in Kings Dominion in Virginia, Amerika en in Kings Island in Ohio, Amerika. Oorspronkelijk hadden ze de naam The Outer Limits: Flight of Fear, naar een Sci-Fi serie, maar na het verlopen van de licentie, verviel de The Outer Limits naam.

Later zouden er nog drie achtbanen geopend worden van dit type, zoals Joker’s Jinks in Six Flags America.

 

Het type kreeg de bijnaam Spaghetti Bowl Coaster, vanwege de spaghetti aan supports en track op een kleine oppervlakte. Het was op deze achtbanen dat voor het eerst een LIM (Linear Induction Motor) lancering gebruikt werd.

Datzelfde jaar opende nog twee andere achtbanen waaraan Premier Rides meewerkte, dit in samenwerking met S&MC. Dit waren de darkride coaster Runaway Mountain in Six Flags Over Texas en de opvallende High Roller gebouwd op de Stratosphere Tower in La Vegas.

Deze laatste achtbaan werd gebouwd rondom de Stratosphere Tower in Las Vegas, op een hoogte van 277 meter. De achtbaan cirkelde rond de toren, wat een adembenemend uitzicht gaf.

 

In 1998 mocht Premier Rides vier achtbanen openen, twee daarvan kregen de naam Mr. Freeze Reverse Blast en kwamen te staan in Six Flags St. Louis en Six Flags Over Texas. Deze achtbanen beginnen met een achterwaartse lancering aan 112 km/u, de treintjes gaan doorheen een 396 meter lang parcours waarin een Top Hat – Inside inversie verwerkt zit. Na de achterwaartse rit gaan ze een piek op en wordt de rit nog een keer voorwaarts afgelegd.

 

In Six Flags Great Adventure opende datzelfde jaar Batman And Robin: The Chiller. Een duellerende achtbaan met LIM lancering. Ook dit werden Shuttle coasters. Deze achtbanen werden in 2007 verwijderd uit het park na aanhoudende technische problemen. Beto Carrero World in Brazilie kocht de achtbanen over, maar heeft ze tot op heden niet opgebouwd.

 

In 1999 opende de eerste Water Coaster van Premier Rides in Silver Dollar City. Deze achtbaan werd later door S&S omgebouwd tot een gelanceerde achtbaan en gaat door het leven als Powder Keg: A Blast in the Wilderness.

 

In 2001 kwam Premier Rides voor het eerst naar Europa. Ze mochten een Water Coaster bouwen voor het Finse park Linnanmäki.

 

In 2004 openden twee unieke achtbanen van Premier Rides in Universal Studios Florida en Universal Studios Hollywood. Deze achtbanen staan in het teken van de Mummy film en kregen de naam Revenge of the Mummy. De rit begint met een groot darkride gedeelte en wordt gevolgd door drie LIM lanceringen.

 

In de twee jaren daarop, 2005 en 2006 openden drie Back Lot Stunt Coasters in parken uit de Cedar Fair Group. De eersten openden in Canada’s Wonderland en Kings Island, de laatste in Kings Dominion. Deze achtbanen bevatten drie lanceringen en een hele hoop special effects tijdens de rit.

 

In 2008 openden twee zeer speciale achtbanen in het ondertussen gesloten Hard Rock Park.  De eerste achtbaan was Slippery When Wet, een hangende achtbaan die een beetje leek op de Caprico achtbanen als De Vleermuis in Plopsaland De Panne.

 

De tweede was Maximum RPM, familie achtbaan, waar je omhoog gelift werd door een reuzenrad.

 

Beide achtbanen stonden jarenlang roerloos in het gesloten park, tot ze opgekocht werden door het Vietnamese park Asia Park, waar ze in 2017 heropenden.

Een nieuw succesvol type achtbaan, de Skyrocket II, bedacht Premier Rides in 2012 voor het eerst met Superman Ultimate Flight in Six Flags Discovery Kingdom. Dit type gebruikt een kleine oppervlakte voor een achtbaan met drie lanceringen en één inversie.

 

Twee jaar later opende in het Duitse Holiday Park een tweede exemplaar met Sky Scream.

 

In 2015 opende twee exemplaren van dit type, eentje in Bush Gardens Williamsburg met Tempesto en Bosque Magico in Mexico met Zombie Ride.

 

Tempesto

 

Zombie Ride

 

In 2016 opende dan weer Phobia Fear Coaster in Lake Compounce.

 

 

 

 

Bronnen: Premier Rides, RCDB, Wikipedia, Coasterforce