BREAKING: Six Flags krijgt eerste single track coaster gebouwd door RMC

De Six Flags-groep heeft vandaag aangekondigd dat Six Flags Fiesta Texas volgende lente een nieuwe achtbaan zal krijgen. Het wordt niet zomaar een achtbaan, het wordt namelijk de allereerste single track coaster die gebouwd zal worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction, die bekend staan om hun spectaculaire achtbanen.

 

De nieuwe achtbaan van Six Flags Fiesta Texas, gelegen in San Antonio, zal in het teken komen te staan van de superheldin Wonder Woman. De achtbaan zal de naam “Wonder Woman Golden Lasso Coaster” krijgen. Het meest unieke aan de achtbaan is ongetwijfeld het feit dat deze niet zal bestaan uit 2 tracks, zoals bijna alle achtbanen in de wereld werken, maar dat deze 1 brede track zal krijgen.

“Ik verwacht dat het zeer zacht en comfortabel wordt” zegt Larry Chickola, vicepresident van de Six Flags-groep. “Daarnaast wordt de achtbaan gekke fun met een hoog thrillgehalte. Er zullen extreme, snelle bochten en kronkels gemaakt worden die veel sneller en soepeler zullen zijn dan bij normale achtbanen.”

Wonder Woman Golden Lasso Coaster zal een 34,4 meter hoge lifthill krijgen met een drop van 30,5 meter. Deze drop wordt er eentje met een hoek van 90 graden zodat de inzittenden loodrecht naar beneden vallen. Tijdens de rit zal er een maximale snelheid van 83,7 km/u behaald worden, terwijl de trein door verschillende overbanked turns zal gaan. De achtbaan zal 3 inversies bevatten, waaronder een 180° stall, wat wil zeggen dat de bezoekers even ondersteboven zullen blijven rijden. Tijdens het achtbaanritje zullen de bezoekers verschillende keren een free floating airtime-effect voelen, waarbij de bezoekers het gevoel krijgen dat ze zweven.

 

Rocky Mountain Construction kwam twee jaar geleden voor het eerst naar buiten met concepten voor een single track coaster. RMC maakte zich sterk dat het ontwerp al zelf verkocht was, maar na de eerste voorstelling bleef het lange tijd stil rond dit revolutionair idee. Aan deze stilte kwam in april plots een einde toen het bedrijf foto’s deelde waarop te zien was dat de nieuwe track gefabriceerd werd in hun fabriek. Een voorbode dat er snel een eerste monorailachtbaan zou worden opgebouwd.

RMC liet er geen gras over groeien, want een week later begonnen ze met de opbouw van het eerste prototype. Dit prototype werd opgebouwd bij de fabriek van Rocky Mountain Construction in Amerika. Het ontwerp is bedoeld om te testen of alles goed verloopt wat het bedrijf bedacht heeft. Er werden al verschillende onbemande en bemande testritten uitgevoerd en vorige maand verscheen er ook een onride van het prototype.

 

Alan Schilke, ontwerper van RMC, en zijn team hebben de single track coaster bedacht. Het bijzondere aan de single track coaster is dat de track maar 1 rail heeft in plaats van 2. Hierdoor kunnen er nieuwe elementen gemaakt worden die zullen leiden tot ongeziene achtbanen. Omdat de nieuwe track maar 1 rail heeft, wordt het mogelijk om zo goed als elke lay-out te maken die men maar wensen kan. Een ander belangrijk voordeel is dat de enkele track er moet voor zorgen dat de achtbaan indrukwekkend ‘smooth’ zal worden. Doordat er maar 1 enkele rail is kunnen er veel minder oneffenheden zijn die op hun buurt dan weer schokken en rammelingen veroorzaken. Omdat de track zoveel smaller is dan de tracks van andere achtbanen, zal deze ook niet onder het bakje uitkomen. De inzittende zullen de track dus niet zien waardoor ze een heel vrij gevoel zullen krijgen.

Rocky Mountain Construction heeft twee soorten single track coasters bedacht. De eerste is de normale variant met een brede monorail waarbij bezoekers per twee naast elkaar in een bakje zitten. Deze soort track wordt de T-Rex Track genoemd. Als tweede heeft RMC ook een iets smallere variant ontwikkeld waar de track minder breed is en bezoekers allemaal achter elkaar zitten. Deze laatste variant waar de bezoekers in elk bakje alleen inzitten, wordt de Raptor Track genoemd. Het is dit model dat gebouwd zal worden in Six Flags Fiesta Texas.

 

 

Bron: usatoday