RMC is bezig met het maken van een nieuwe revolutionaire achtbaan

De Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction (RMC) is bezig met het fabriceren van een totaal nieuw soort track. Het gaat om trackdelen voor een monorail achtbaan. Dit kan gerust bestempeld worden als een revolutie in de achtbaanindustrie.

Alan Schilke (ontwerper van RMC) en zijn team hebben een Single Track Coaster bedacht die zal rijden op een “T-Rex Track” of “Raptor Track”. Deze track heeft maar 1 rail in plaats van 2. Hierdoor kunnen er nieuwe elementen gemaakt worden die zullen leiden tot ongeziene achtbanen. Omdat de nieuwe track maar 1 rail heeft, wordt het mogelijk om zo goed als elke lay-out te maken die men maar wensen kan.

Rocky Mountain Construction heeft twee soorten Single Track Coasters bedacht. De eerste is de normale variant met een brede monorail waarbij bezoekers per twee naast elkaar in een bakje zitten. Deze soort track wordt gewoon de T-Rex Track genoemd. Als tweede heeft RMC ook een iets smallere variant ontwikkeld waar de track minder breed is en bezoekers allemaal achter elkaar zitten. Deze laatste variant wordt de Raptor Track genoemd.

Nu heeft RMC foto’s naar buiten gebracht die een blik geven op de werkplaats van de revolutionaire achtbaanbouwer. Op deze foto’s zien we verschillende nieuwe Raptor Track baanstukken die gemaakt zijn. Dit doet vermoeden dat Rocky Mountain Construction druk bezig is met de eerste Single Track Coaster te bouwen en dat we die binnenkort kunnen verwachten in het allereerste pretpark.

 

Grote baas van Rocky Mountain Construction, Fred Grubb, liet eerder al weten dat er veel interesse is van pretparken over heel de wereld. Fred Grubb: “We hebben al klanten die hierin interesse hebben. We hebben het nieuwe achtbaantype volledig zelf ontworpen, inclusief de treinen, enzoverder.”

“De voordelen van een Single Track coaster zijn enorm. Je hebt minder verbindingen, minder weerstand (bevorderend voor de snelheid), minder van alles gewoonweg… We hebben een aantal unieke ideeën hierover die we zullen kunnen uitvoeren met dit type van track. We kunnen het stuk track maken zoals we willen (plooien, buigen, draaien,…), het zal de hele industrie omgooien”.

In bovenstaand filmpje zien we de Raptor track, deze zal gebruikt worden voor de kleinere achtbanen. Dat is dezelfde track van op de foto’s hierboven en het exemplaar dat waarschijnlijk nu als eerste opgebouwd zal worden in een pretpark.

In onderstaande video wordt een achtbaan getoond met een T-Rex Track. In de video kunnen we zien dat de achtbaan een klassieke kettinglift heeft en meerdere lanceringen. Zowel een voorwaartse als achterwaartse lancering is te zien. Verder is het opvallend dat er twee treintjes tegen elkaar kunnen racen op het zelfde spoor.

 

Het is al van 2002 geleden dat een achtbaanfabrikant met een compleet nieuw soort achtbaantype naar buiten kwam. Toen opende Arrow Dynamics de allereerste 4D-Coaster in Six Flags Magic Mountains. Het was de eerste keer ooit dat bezoekers naast de achtbaantrack zaten (in plaats van er boven) en de allereerste keer dat bakjes rond de horizontale as draaide (hierdoor gaan de inzittenden overkop tijdens de rit). De Single Track Coaster mag dus gerust bestempeld worden als de grootste revolutie in de achtbaanindustrie over de afgelopen 15 jaar.

 

Foto’s: RMC // Video’s: Kurt Henrickson