De geschiedenis van: Walygator Sud-Ouest

Walygator Sud-Ouest is een pretpark gelegen in het Franse Roquefort, nabij Agen. Het park begon als een Walibi-park dat opgericht werd door Eddy Meeus. Walygator Sud-Ouest is gelegen op een groot domein rond een achttiende-eeuws kasteel. Behalve een attractiepark heb je er ook het waterpark Aqualand Agen.

 

Walygator Sud-Ouest opende op 24 april 1992 de deuren als Walibi Aquitaine. Het park werd opgericht door de Belgische ondernemer Eddy Meeus en was het tweede park, na Walibi Belgium, dat vanuit het niets werd opgericht. Andere parken uit de Walibi-groep werden steeds overgenomen.

Begin jaren 1990 wenste de Walibi-groep uit te breiden. De voorzitter van de algemene raad van Lot-et-Garonne, Jean François-Poncet, nam contact op met de groep en kwam met het voorstel een park te bouwen in Agen, een gemeente gelegen tussen Bordeaux en Toulouse. De groep kon van de regionale overheid ongeveer 50 miljoen Franse frank (7,5 miljoen euro) aan subsidies krijgen. De aankoop van de gronden en de opbouw van het park kostte ongeveer 120 miljoen Franse frank (18,3 miljoen euro). De Algemene Raad van de Lot-et-Garonne blijft eigenaar van de grond en het Belgische bedrijf beheert het op grond van een erfpachtovereenkomst van 36 jaar.

Yves Meeùs coördineert de realisatie van Walibi Aquitaine, Luc Florizoone is verantwoordelijk voor de sfeer en het decor, Dominique Fallon is verantwoordelijk voor de marketing en Serge Devouassoux houdt toezicht op de site. Christophe De Moffarts, personeelsdirecteur van Waver, krijgt een promotie en wordt directeur in Agen. Het recreatiepark wordt winstgevend vanaf het begin van zijn activiteit.

 

1992: De eerste attracties

 

Family- en kinderattracties

  • De Carrousel Galopant
  • Chaises Volantes, een zweefmolen van Zamperla
  • Walibi Express, een parktrein van Soquet Rides
  • Vieux Tacots, een Oldtimer attractie van Soquet Rides
  • Baby Kangourou, een Red Baron attractie van Zamperla die later i.p.v. bakjes kreeg in de vorm van muzieknoten en Music Tour werd genoemd
  • Tapis Magique, een grote matjesglijbaan gebouwd door Van Egdom
  • Tea cup, een theekopjes attractie van Mack Rides
  • Walibiland, een treintje voor de kids, gebouwd door Zamperla
  • Aquachutes, waterglijbanen gebouwd door Van Egdom
  • Tam Tam Tour, een bootvaart gebouwd door Soquet Rides

Als grotere attracties openden de Intamin rapid river met de naam Radja River, en ook de schommelboot Bateau Pirate, gebouwd door Huss.

 

 

Het park kreeg ook meteen twee achtbanen. De grootste is Boomerang, een achtbaan van het type Boomerang gebouwd door Vekoma. Deze baan werd tweedehands aangekocht van het failliete Franse pretpark Zygo Park.

 

De tweede achtbaan werd Coccinelle. Dit keverbaantje is van het type Tivoli Large en werd gebouwd door Zierer.

 

Tenslotte kan je in een arena ook gaan kijken naar een show met zeeleeuwen.

1996: De log flume Drakkar wordt dit jaar geopend, dit is een boomstammetjes attractie. Deze attractie was afkomstig van Walibi Belgium, waar ze in 1978 geopend werd als Rivière Sauvage en later de naam Rio Grande kreeg. Het Belgische park had toen twee attracties van dit type en ruilde beide in voor de bouw van Flash Back.

 

 

1998: Nieuwe eigenaar

Op 15 december 1997 onderhandelde Eddy Meeùs de verkoop van de Walibi-groep met het Amerikaanse bedrijf Premier Parks, een exploitant van pretparken in de Verenigde Staten. De overname van de groep werd in december officieel aangekondigd en voltrokken op 24 maart 1998. Later dat jaar nam Premier Parks de Amerikaanse pretparkgroep Six Flags over. In 2000 liet de Premier Parks groep hun eigen naam vallen voor het veel bekendere Six Flags.

 

2002: Een nieuwe achtbaan

In 2002 opende het park haar derde achtbaan. Deze Wilde Muis achtbaan kreeg de naam Zig Zag, wat later wijzigde naar Scratch. De baan werd gebouwd door Zamperla.

 

 

2004: Opnieuw een nieuwe eigenaar

In maart 2004 verkocht de Six Flags groep haar Europese parken aan het Londens privé-investeringsfonds Palamon Capital Partners. Deze investeerders richtten de Star Parks groep op.

 

2005: Een nieuwe thillride

De Chaos attractie Kosmic opent in het park. Deze werd gebouwd door Chance Rides en was afkomstig uit Walibi Holland. Later kreeg deze nog de naam Psykédélik, maar verliet in 2015 het park.

 

 

2006: Alweer een nieuwe eigenaar

In mei 2006 kwam het park alweer in nieuwe handen terecht. De Walibi-parken worden namelijk verkocht aan de Franse pretparkgroep Compagnie des Alpes.

Meteen dat jaar wordt ook de nieuwe attractie Splash Battle geopend, welke gebouwd werd door Preston & Barbieri. Alsook de 4D cinema opent.

 

2011: Een nieuw imago

In 2011 krijgt het park een volledig nieuwe look met de komst van parkmascotte WAB die ook enkele andere muzikale mascottes met zich mee brengt. De naam van het park verandert dan ook van Walibi Aquitaine naar Walibi Sud-Ouest. Ook heel wat attracties kregen een nieuwe uitstraling en naam.

 

2012: Drie nieuwe kinderattracties uit de catalogus van Zamperla openen. Het gaat om de kleine vrijevaltoren Rock It Up, de ballonmolen Bubble Up en tenslotte Crazy Bus.

2015: Nogmaals een overname

In januari 2015 kondigde Compagnie des Alpes de verkoop aan van het park aan de Spaanse groep Aspro Parks. Maar het pretpark mag wel nog enkele jaren de Walibi-licentie behouden. Dit jaar verdween ook de attractie Psykédélik. In de cinema van het park komt de nieuwe film Tempo Attack en voor het eerst wordt een Halloween evenement georganiseerd.

 

2017: In dit jaar opent het eerste deel van het waterpark, dat naast het pretpark gelegen is. Het opent op dat ogenblik nog zonder naam.

 

2018: Het waterpark wordt dit jaar volledig afgewerkt en geopend onder de naam Aqualand Agen. De glijbanen van het park worden vervaardigd door Aquakita en ProSlide.

2019: Een nieuwe thrillride

Dit jaar opent de Huss Space Shot toren Dark Tower. Deze attractie werd tweedehands aangekocht van het ter ziele gegane Italiaanse pretpark Felifonte, dat de deuren sloot in 2008.

 

2021: Een nieuwe naam

De Walibi-licentieovereenkomst met Compagnie des Alpes wordt niet meer verlengd. Het park krijgt daarom ook een nieuwe naam. Aspro Parks had sinds 2016 het Franse pretpark Walygator Parc in handen en beslist deze naam als merknaam voor beide parken te gaan gebruiken. Ze verandert de naam van het Walygator Parc in Metz naar Walygator Grand Est en verandert Walibi Sud-Ouest naar Walygator Sud-Ouest. Hiermee komt er ook een herthematisering in het park.

 

Bronnen: RCDB, Wikipedia

Foto’s: Themeparkfreaks, Walibi Sud-Ouest, Aqualand Agen