De geschiedenis van: Walibi Rhône-Alpes

Walibi Rhône-Alpes is een pretpark in Frankrijk in de stad Les Avenières, in het departement van Isère in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Dit park opende in 1979, maar had toen nog de naam Avenir Land. Doorheen de jaren kwam het park meermaals in de handen van nieuwe eigenaars.

 

De beginjaren van het park als Avenir Land:

In 1979 opende het park onder de naam Avenir Land. Het is op dat ogenblik een kleinschalig park met enkele attracties. Het park was ondergedompeld in een Western thema en er vonden straatshows met cowboys, postkoetsen en schietpartijen plaats. Je kon er ook enkele attracties vinden zoals Vieux Tacots, een oldtimerritje van Soquet. Deze attractie heet nu Melody Road. Doorheen het park rijdt ondertussen ook het parktreintje Express de Santa Fé en kinderen kunnen plaatsnemen op de paardjesbaan Chevaux Galopants.

Het park draaide in die jaren niet zoals het hoort en dat kwam ook aan de oren van Eddy Meeus, de man achter Walibi Belgium. Samen met een Franse attractiefabrikant kreeg hij 40% van de aandelen in handen en werden nieuwe attracties geplaatst. Zo opende in de volgende jaren een Huss Tri Star attractie, die men verplaatste vanuit het Belgische Walibi park. Deze Tri Star verhuisde in 1995 naar Walibi Holland, waar die in 2007 opnieuw verhuisde, ditmaal naar La Me de Sable, waar deze nog draait onder de naam Péroké. Ook opende de Calypso attractie La Bamba, gebouwd door Schwarzkopf. Deze sloot in 2018. Verder kon je in het park het reuzenrad Grand Soleil vinden, dit draaide van 1979 tot 2015. Tenslotte voer op de vijver ook de Mississippi boot.

In 1983 hadden Meeus en de attractiefabrikant 50% van de aandelen in handen gekregen. In dat jaar trokken de oorspronkelijke eigenaars zich terug uit het park, Eddy bleef de dagelijkse leiding op zich nemen van het Belgische park en de attractiebouwer baatte het Franse park uit.

 

De toetreding tot de Walibi Group:

Maar in 1985 kwam het tot een conflict tussen Meeus en zijn partner. Daardoor kreeg hij alle aandelen in handen en werd het park volledig opgenomen in de Walibi Groep. De beslissing kwam er ook doordat het park totaal niet leek te draaien en via gerechtelijke wegen moest de overname verwezenlijkt worden.

Meeus bleef niet bij de pakken zitten en opende in 1986 naast het attractiepark ook een waterpark. Ook kwam er een eerste achtbaan naar het park met Le Grand Huit. Deze Zyklon Coaster werd gebouwd door Pinfari en was afkomstig uit het Belgische park. In 1992 verliet deze baan het park weer. Met Canadian River kreeg het park ook een Log Flume, welke in 2005 sloot. Tenslotte opende ook de draaimolen Lem 2000.

In 1988 kreeg het park een achtbaan die voor de nodige thrill moest zorgen. Vekoma bouwde hier de Boomerang Coaster met de weinig originele naam Boomerang. In 2013 werd deze baan volledig gereviseerd en kreeg een treintje van Sunkid. De naam wijzigde toen naar EqWalizer en er werd muziek toegevoegd tijdens de rit. Helaas werkte dit effect na enkele jaren al niet meer.

 

De bezoekersaantallen namen toe en in 1988 kon men eindelijk spreken van een Break Even financiële toestand. Om een nieuwe kapitaalinjectie te krijgen verkocht men 25% van de aandelen aan het bedrijf Lyonnaise des Eaux.

Beide partners hadden ook aandelen in het toenmalige Franse pretpark Parc de la Toison d’Or. Ook met deze partner komt er uiteindelijk een geschil en de Walibi Groep besluit haar aandelen in Parc de la Toison d’Or te verkopen aan Lyonnaise des Eaux, dat op haar beurt haar aandelen van het Avenir Land terug aan de Walibi Groep verkoopt.

 

Avenir Land wordt Walibi Rhône-Alpes:

In 1989 kreeg het park haar huidige naam en veranderde de naam van het waterpark naar Aqualabi. Er werd ook geïnvesteerd in twee grote nieuwigheden met de Huss schommelboot Galion Maudit en de Intamin rapid river Radja River.

 

Het duurde eventjes tot er nieuwe investeringen kwamen, maar in 1992 opende het park haar Tivoli Large achtbaan Coccinelle. Deze werd gebouwd door Zierer.

 

 

Ook opende in 1992 het bootvaartje Tam Tam Tour, gebouwd door Soquet. Deze heet nu Tam Tam Aventure. Verder opende de Polyp attractie Pieuvre des Caraïbes, deze werd gebouwd door Schwarzkopf. Tenslotte opende er ook een draaimolen met de naam Caroussel. De Polyp verliet het park in 2012 en verhuisde naar La Récré des 3 Curés. De draaimolen sloot in 2014.

De drie nieuwigheden van dat jaar waren afkomstig uit het failliete pretpark Zygofolis. Al bestaat er twijfel of de achtbaan effectief van dat park kwam.

In 1997 volgt nog een laatste investering van de Walibi Groep in het park met Totem, een S&S-Sansei Technologies Space Shot toren.

 

Verschillende eigenaarswissels:

1998: Een jaar later neemt de Premier Parks groep de Walibi Group over en bijgevolg ook het park. Premier Parks neemt later dat jaar de Amerikaanse Six Flags groep over en besluit haar naam te laten vallen voor het veel bekendere Six Flags merk. De groep investeerde niet meteen groots in het park. De enige nieuwigheid die we kunnen optekenen is de komst van de waterglijbanen Aquachutes, welke afkomstig waren uit Walibi Holland.

 

2002: In 2002 kreeg het park dan toch nog een behoorlijke nieuwe attractie met de Wilde Muis achtbaan Zig Zag. Deze werd gebouwd door Zamperla en heet ondertussen Woodstock Express. Van 2011 tot 2015 ging de baan ook nog door het leven als Scratch.

 

2004: In 2004 besluit Six Flags om haar Europese pretparken te verkopen aan Star Parc.

2005: In 2005 opende Le Tomahawk. Deze Invertor attractie werd gebouwd door Chance Rides en was afkomstig van Walibi Holland.

 

Opnieuw in Franse handen:

2006: In 2006 verkoopt Star Parc de Walibi-parken aan de Franse groep Compagnie des Alpes. Welke het park tot nu toe nog steeds uitbaat. De groep renoveert meteen ook het waterpark.

 

2008: In dit jaar komt er eindelijk nog eens een nieuwe attractie in het park, de kleine SBF Visa vrijevaltoren Le Petit Vapeur.

© Walibi

 

2011: Het park opent haar 4D-bioscoop, welke ondertussen ook weer gesloten is.

 

2013: Een nieuwe Log Flume wordt geopend, deze werd gebouwd door Interlink in samenwerking met Soquet en kreeg de naam Bambooz River.

 

Behalve de grote Log Flume opent ook een mini exemplaar voor kinderen met Concert’O.

 

2014: De oude Carrousel wordt vervangen door een nieuwe, die dezelfde naam kreeg. Deze werd gebouwd door Concept 1900.

 

2015: Dit jaar opent de Magic Bikes attractie On Air, gebouwd door Zamperla.

 

2016: In 2016 werd het nieuwe themagebied Explorer Adventure ingehuldigd. In deze zone kwamen ook twee nieuwigheden. Voor de jonge bezoekers opent de Zamperla Barnyard attractie Volt-O-Vent.

 

Maar het is vooral de houten achtbaan Timber die het park weer op de kaart zet. Deze achtbaan werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Gravity Group.

 

 

2017: Het park blijft investeren in nieuwigheden. Zo opent er een monorail, gebouwd door Soquet. De attractie krijgt de naam MonORail. Verder opent een compleet nieuw restaurant met Golden Burger. Bij het restaurant komt ook een grote nieuwe speeltuin.

 

2018: Drie nieuwe attracties voor het park.

De drie nieuwe attracties die het park dit jaar opent, komen te liggen in de gloednieuwe zone Festival City. De eerste wordt een Ballonmolen van Zamperla met de naam Balloon Race. De tweede wordt een Rockin ‘Tug attractie met de naam Dock ’N Roll.

De grootste nieuwigheid dit jaar wordt de Vertical Swing attractie Hurricane.

 

2019: Een spectaculaire nieuwe achtbaan.

In 2019 opent het park haar Spectaculairste achtbaan Mystic. Deze achtbaan is van het type Infinity Coaster, gebouwd door het Duitse bedrijf Gerstlauer.

 

In dezelfde zone opent men ook de theekopjes attractie P’tits Chaudrons. Daarnaast wordt het volledige gebied gethematiseerd.

 

2020: Het park opent de Zamperla attractie Air Boat. Air Boat is van het type NebulaZ, gebouwd door Zamperla. Verder is het horecapunt Jazz Sugar Club vernieuwd.

 

2021: Het park werkt de Festival City zone verder af. Het restaurant en andere gebouwtjes krijgen een nieuwe look. Ook de Mississippi boot wordt gerenoveerd en krijgt de toepasselijke naam Le Meeus. De boot vaart dan wel niet meer, maar wordt gebruikt als terras van het nieuwe restaurant Quai 38. Ook krijgt de parkmascotte een nieuwe look.

2022: Het nieuwe themagebied Exotic Island wordt geopend. Exotic Island heeft momenteel als attracties waterspeelplaatsen en een Twist & Splash attractie. 

Toekomst; Er komt nog een nieuw indoor waterpark en een nieuwe grote achtbaan van Intamin naar het park in 2024.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, Walibi Rhône-Alpes

Foto’s Themeparkfreaks.eu, Walibi Rhône-Alpes