Top 10 hoogste achtbanen van de Benelux

Heb je zin gekregen in hoge spannende achtbanen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 hoogste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

 

#10-8: Boomerang, Speed of Sound & Cobra (35,5 m)

Deze 3 achtbanen zijn identiek hetzelfde. We ga ze daarom eenmaal bespreken, de specifieke details zetten we er apart per achtbaan bij.

De drie achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er wereldwijd tot nu toe 54 achtbanen gemaakt waarvan er 23 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2 G te voelen. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt.

 

Boomerang – Bellewaerde:

Boomerang werd gebouwd in 1984 in het Belgische pretpark Bellewaerde. Het was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Wat deze Boomerang achtbaan uniek maakt ten opzichte van de andere Boomerang achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer die gemaakt werd door DJ Randy van Velde, het liedje kan je hier beluisteren.

 

Cobra – Walibi Belgium:

Cobra werd gebouwd in 2001 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor een ander pretpark maar op het laatste moment besliste Six Flags (de toenmalige eigenaar van het park) om de achtbaan toch naar Walibi Belgium te brengen.

 

#7: Untamed – Walibi Holland (36,5 m)

Untamed in het Nederlandse pretpark Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 4 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtimemomenten.

 

#6: Fēnix – Toverland (40 m)

Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een hoogte van 40 meter en behaalt een snelheid van 95 km/u. Tijdens de rit van 813 meter lang gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#5: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en behaald een topsnelheid van 85,3 km/u. Psyké Underground was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa en 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 34 jaar de hoogste achtbaan van België en 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#4: Fury – Bobbejaanland (43 m)

Fury in het Belgische pretpark Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 43 meter hoog en bereikt een snelheid van 106,6 km/u. Er zijn 2 spikes en 3 lanceermomenten. De achtbaan wordt door Bobbejaanland gepromoot met 4 inversies, maar achtbaankenners kunnen er slechts 2 waarnemen. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden afgelegd wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf zullen kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts willen afleggen.

 

#3: Pulsar – Walibi Belgium (45 m)

Pulsar werd gebouwd in 2016, door de Duitse fabrikant Mack Rides, in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de piek van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door eveneens een achterwaartse lancering. Hierbij wordt een snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot terug op de eerste spike van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België.

 

#2: Goliath – Walibi Holland (46,8 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan was 17 jaar lang, de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux, momenteel blijft enkel het lengte record nog in handen. Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Tijdens de rit van 1214 meter behaald de achtbaan een snelheid van 106 km/u.

 

#1: Kondaa – Walibi Belgium (50 m)

Kondaa in het Belgische pretpark Walibi Belgium werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Mega Coaster is 50 meter hoog en bereikt een snelheid van 113 km/u. Daarmee werd het bij opening in 1 klap de hoogste en snelste achtbaan van de Benelux en Frankrijk tezamen. Het parcours van 1200 meter bevat een first drop van 80°, een Outward Banked Airtime Hill, een Non Inverting Cobra Roll en maar liefst 15 airtimemomenten. Er kan een capaciteit van 1080 personen bereikt worden.

 

Nawoord:

Opvallend is dat 7 van de 10 besproken achtbanen, in één van de 2 Walibi parken staan, terwijl er toch meer dan 30 verschillende pretparken bestaan in de Benelux. Recent kwamen er heel wat nieuwe achtbanen in de lijst, zo was er Pulsar in 2016, Fēnix in 2018, Untamed en Fury in 2019 en Kondaa in 2021. Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Psyké Underground die al van 1982 is en de Boomerang die van 1984 is.

 

Het verleden:

Vertigo is de hoogste achtbaan ooit gebouwd in de Benelux en is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium.

De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een hoogte van 55 meter en een snelheid van 60 km/u. Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot 14de juni 2007.

Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op 8 mei 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme.

Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste.

 

De toekomst:

Walibi Holland heeft plannen om in 2025 een duellerende single rail coaster van RMC te openen. Deze zal met Raptor Track gebouwd worden. De ene kant zal inversies bevatten en zal meer geschikt zijn voor thrill seekers, de andere zal geen inversies hebben en meer op families gericht zijn. Op dit moment zijn er nog geen statistieken bekend gemaakt, maar het is wel een kanshebber om in deze top 10 te komen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.