Het Duitse Miniatur Wunderland Hamburg heeft na elf jaar werken, ruim 150.000 werkuren en ruim 5.000.000 euro aan bouwkosten de nieuwe sectie Monaco geopend, inclusief het Formule 1 circuit. Speciaal voor deze gelegenheid waren Prins Albert II, Prinses Charlène, Prins Jacques en Prinses Gabriella aanwezig.
Door het onlangs geopende modelbouwgedeelte van Monaco, inclusief het Provençaalse landschap, breidt het wonderland uit met 70 vierkante meter model oppervlakte en een spectaculaire attractie. Het absolute hoogtepunt is het Formule 1-circuit, waar al elf jaar aan wordt gewerkt.
Prins Albert II en Charlène van Monaco en hun tweeling Jacques en Gabriella, reisden speciaal voor de opening van de nieuwe wereld vanuit het Prinsdom naar Hamburg en namen als eersten een kijkje in de kleine wereld van het Prinsdom op schaal 1:87. Met een druk op de knop startten ze samen de eerste Formule 1-race in Wonderland.
Heel wat technologie
Vanaf de start en finish racen maximaal 14 raceauto’s door krappe bochten, langs Café Paris, het casino van de stad en door de tunnel van het congrescentrum. Duizenden kleine toeschouwers op acht tribunes kijken gespannen toe en maken foto’s met flitsende camera’s terwijl de raceauto’s voorbijrazen.
Het basisprincipe van de Formule 1-technologie is gebaseerd op zogenaamde Halbach-arrays. Ongeveer 39.000 meter kabel, 24 spoorborden, 90 besturingsborden en 90 locatieborden vormen het hart van de hardware: een racecircuit van 22 meter lang. Elektronisch gegenereerde, selectieve magnetische velden bewegen zich daarop in fracties van een milliseconde, waarmee de racewagens individueel kunnen worden bestuurd. Er waren meer dan 100.000 regels programmeercode nodig om de software te ontwikkelen – ook om ervoor te zorgen dat elke race anders is.
Langs de route zijn camera’s van 29 millimeter groot geïntegreerd die spectaculaire livebeelden vanuit het gebruikelijke tv-perspectief naar verschillende miniatuur schermen in de toeschouwers tribunes sturen – maar ook naar de grote bezoekers aan de rand van het complex.
Monaco-Ville
In Monaco-Ville, het oude centrum van de dwergstaat, is nog weinig spoor te vinden van de drukte van de Formule 1-race.
In deze stad werden de huizen dicht bij elkaar gebouwd, evenals enkele bekende gebouwen, van het beroemde Oceaneum tot de Sint-Nicolaaskathedraal en het Prinselijk Paleis. Zorgvuldig ontworpen scènes tonen het dagelijks leven aan de Middellandse Zeekust.
Een paar straten verderop opent zich het zicht op de haven met 175 luxe jachten, terwijl buiten de stad andere grote superjachten aangemeerd liggen.
Provence
Ook werd de streek van de Provence nagebouwd. Iedereen die de stad Monaco achter zich heeft gelaten, kan genieten van de rust en stilte in het betoverende bouwgedeelte van de Provence.
De inwoners van dit gedeelte genieten hier van de adembenemende natuur; sommigen zijn op pad op het heldere water van de Gorges du Verdon, anderen bezoeken de ruïnes van het kasteel van Castelbouc.
Hoog boven het water, midden in een vrijstaande bergketen, ligt het pittoreske stadje Cantobre. Naast de rotsen zijn sommige gebouwen in de Provence ook zorgvuldig met de hand uit gips gesneden. Nog een blikvanger: de abdij van Notre Dame de Sénanque midden in de paarse lavendelvelden.
Nog heel wat toekomstplannen
Na Monaco en de Provence volgen rond de jaarwisseling 2025/2026 het regenwoud met de Amazone, de Atacamawoestijn en de Andes. Daarna staan het Caribisch gebied en delen van Azië gepland.
Bron en foto’s: Miniatur Wunderland Hamburg