Top 10 hoogste achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de hoogste achtbaan in Europa is? Altijd al willen weten hoe hoog die is en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 hoogste achtbanen in Europa. Hoeveel achtbanen heb jij hiervan al gedaan?

 

#10: Wildfire – Kolmården (56 m)

Wildfire in het Zweedse pretpark Kolmården werd gebouwd in 2016. Het was de eerste achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction op Europese bodem. De achtbaan is 56 meter hoog en heeft een drop van 49 meter. Wildfire bereikt een snelheid van 115 km/u en is daarmee de 2de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies telt, hiermee deelt de achtbaan het record van meeste inversies op een houten achtbaan. De 1265 meter lange achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#9: Stealth – Thorpe Park (62,5 m)

Stealth in het Engelse pretpark Thrope Park werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4,5 G verwerkt.

 

#8: Zadra – Energylandia (62,8 m)

Zadra in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De hybride achtbaan heeft een hoogte van 62,8 meter en is daarmee de hoogste hybride achtbaan ter wereld. Zadra bereikt een snelheid van 121 km/u en is 1316 meter lang. Tijdens het ritje van 1 minuut en 50 seconden gaan de bezoekers 3 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 10 miljoen euro.

 

#7: Big One – Blackpool Pleasure Beach (64,9 m)

Big One in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en een drop van 62,9 meter wat het bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa maakte. Bij opening pakte de achtbaan het record voor snelste achtbaan van Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat het de 2de langste achtbaan van Europa maakt.

 

#6: Hyperia – Thorpe Park (71,9 m)

Hyperia in het Britse pretpark Thorpe Park werd gebouwd in 2024 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 71,9 meter hoog en verbreekt zo het Britse record dat al sinds 1994 op naam stond van de Big One. De rollercoaster behaalt een snelheid van 128,7 km/u en bevat 3 inversies.

 

#5-4: Schwur des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (73 m)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide even hoog en delen daarom de 4de plaats.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star in het Duitse pretpark Europa-Park werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan verbrak bij opening het record van hoogste achtbaan van Europa met een hoogte van 73 meter en een drop van 67 meter. Dit record stond al 8 jaar lang op de naam van de Big One in Blackpool Pleasure Beach, Silver Star kon dit record 10 jaar lang vasthouden. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en is 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park:

Schwur des Kärnan in het Duitse pretpark Hansa-Park werd gebouwd in 2015 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een verticale lifthill die 73 meter hoog is en die is gebouwd in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheimgehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

#3: Shambhala – PortAventura Park (76 m)

Shambhala in het Spaanse pretpark PortAventura Parwerd in 2012 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard k. De achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en verbrak bij opening met 3 meter het 10 jaar oude hoogterecord van Silver Star. Ondanks het hoogteverschil van maar 3 meter is de first drop van Shambhala (78 meter) wel 11 meter dieper dan die van Silver Star. Shambhala heeft een snelheid van 134 km/u wat het de 4de snelste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#2: Hyperion – Energylandia (77 m)

Hyperion in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en werd geopend. Hyperion werd bij de opening gedoopt tot grootste megacoaster van Europa en is de 7de snelste, niet gelanceerde achtbaan, ter wereld. De achtbaan is 77 meter hoog en heeft een drop van 82 meter. Hiermee is de achtbaan 1 meter hoger dan Shambhala maar de drop is 4 meter dieper. De mega coaster behaalt tijdens de first drop van 84° een snelheid van maar liefst 142 km/u. Tijdens de rit van 1450 meter gaat de trein door een tunnel, is er een splash effect en een Dive Drop.

 

#1: Red Force – Ferrari Land (112 m)

In 2017 opende in het Spaanse resort PortAventura World een tweede pretpark genaamd Ferrari Land. In dit nieuwe pretpark bouwde de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides de achtbaan Red Force die tijdens de lancering van 5 seconden een snelheid behaalt van 180 km/u. De rollercoaster is 112 meter hoog en 880 meter lang. Red Force is de 4de hoogste en 4de snelste achtbaan van de wereld.

 

De toekomst:

In 2015 werd Schwur des Kärnan geopend, een jaar later in 2016 werd Wildfire geopend. In 2017 werd Red Force geopend als hoogste achtbaan van Europa, en in 2018 opende Hyperion als hoogste niet-gelanceerde achtbaan van Europa. In 2019 opende Zadra, de hoogste hybride achtbaan ter wereld! Ook dit jaar is er nieuwkomer met Hyperia, die op een 6de plaats binnenkomt. Zo zijn er de laatste jaren 6 nieuwe achtbanen in deze top 10 verschenen, en hebben we een nieuwe nummer 1 en 2. Door de komst van Hyperia is de iSpeed in Mirabilandia uit de top 10 gevallen.

Voor de verdere toekomst kijken we in de richting van het Duitse pretpark Skyline Park. Dit pretpark kondigde een 70 meter hoge rollercoaster aan met een lengte van 1200 meter, die gebouwd zal worden door een Duitse fabrikant. De exacte openingsdatum is nog niet helemaal duidelijk; deze was eerst gepland voor 2024, maar dit project lijkt uitgesteld te zijn.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.