DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente

De grootste zonnecarport van Amersfoort staat op het bovenste dek van de parkeergarage van DierenPark Amersfoort. Het dierenpark opende onlangs de carport die 522 zonnepanelen telt, met een totale grootte van 1025 m2.

 

“De groene stroom gaat onder andere naar de olifantenstal, stokstaartjes en ringstaartmaki’s”, licht Clemont Struik, coördinator Veiligheid en Duurzaamheid van DierenPark Amersfoort, toe. Deze duurzaamheidsinvestering levert jaarlijks gemiddeld vijftien procent van de elektriciteitsbehoefte van het park. Clemont: “Op een zonnige zomerdag leveren de panelen zelfs het hele stroomverbruik van het park.” Het Kinderpanel van DierenPark Amersfoort stak symbolisch twee grote, groene stekkers in elkaar waarmee de werking van de zonnecarport is aangekondigd.

 

Het Kinderpanel van DierenPark Amersfoort stak symbolisch twee grote, groene stekkers in elkaar waarmee de werking van de zonnecarport is aangekondigd.

 

DierenPark Amersfoort trekt op met GroenLeven, die de zonnecarport heeft ontwikkeld en gerealiseerd. “Deze opgewekte zonne-energie wordt naar een centraal verdeelpunt geleid, waarna de groene stroom naar onder andere de olifantenstal, het stokstaartjesverblijf, de Dierkeuken en achttien laadpunten wordt geleid. “De opgewekte energie wordt niet teruggegeven aan het net, maar wordt direct ingezet voor het welzijn van onze dieren en het comfort van onze bezoekers”, legt Clemont uit. De openingshandeling werd verricht door het Kinderpanel namens DierenPark Amersfoort, Jens van der Laan namens GroenLeven en wethouder Stegeman namens de gemeente Amersfoort. Gemeente Amersfoort vervulde de adviserende rol.

 

De parkeergarage van DierenPark Amersfoort stamt uit 2019 en bestaat uit hergebruikt staal en beton. Door de zonnecarport op een bestaand parkeerdek te realiseren, wordt de beschikbare ruimte van het dierenpark optimaal benut. “We hebben niet de volledige oppervlakte van het parkeerdek gebruikt, maar het aantal panelen is juist afgestemd op het energiegebruik van het park”, legt Jens van der Laan, Head of Energy Solutions GroenLeven uit. “We zien zonnecarports die afgestemd zijn op het huidige en toekomstige eigen verbruik en laadbehoefte als enorme kans in de energietransitie die wordt geremd door netcongestie.” Naast de carport bevinden zich sinds 2022 negentig zonnepanelen op het dak van het Honderdduizend Dierenhuis. Met deze duurzaamheidsinvestering benadrukt DierenPark Amersfoort haar toewijding aan een betere toekomst voor mens, dier en milieu.

 

Bron, video en foto’s: Dierenpark Amersfoort