Unieke dubbele looping coaster maakt zich op voor terugkeer in Frankrijk

Er is onwaarschijnlijk nieuws gekomen uit Frankrijk. De unieke dubbele looping coaster Kamikaze zal na meer dan 25 jaar haar comeback maken op de Franse kermissen. Dat heeft de eigenaar van de attractie bekendgemaakt. Het is de zoon die de renovatie zal doorvoeren.

 

Dit is zonder twijfel tot dusver het strafste nieuws uit de kermis- en pretparkwereld van de 21ste eeuw. De extreem bizarre en unieke dubbele looping coaster Kamikaze, die van eind jaren ‘80 tot eind jaren ‘90 op de Franse kermissen toerde, zal haar comeback maken. De achtbaan werd eind jaren ‘80  gebouwd voor de Franse exploitant Patrice Troisne en dook eind jaren ‘90 het laatst op met de Franse exploitant Degousée.

 

De rollercoaster verdween zo lang uit het circuit dat de meeste van ons zelfs niet eens het bestaan ervan afwisten. Iedereen ging er dan ook van uit dat de achtbaan al lang op de schroothoop beland was en voorgoed verloren was. Nu blijkt dat Degousée de attractie al die jaren heeft bijgehouden en dat de attractie in een staat is dat een renovatie nog mogelijk is.

Het is niemand minder dan de zoon van Degousée die het nieuws bekendmaakte en die ook zelf de renovatie zal doen. Hiervoor schat hij ongeveer twee jaar voor nodig te hebben. Degousée kreeg meteen felicitaties van verschillende bekende Franse exploitanten zoals William Bouvier (gekend van onder andere Jumbo Jet in Amigoland), James Montaletang (gekend van de Schwarzkopf klassieker Jet Star) en Clark Vancraeyenest (gekend van King, de grootste mobiele achtbaan van Frankrijk).

 

Familie Troisne:

Ondanks dat er zeer weinig informatie over deze rollercoaster gekend is, lijkt het erop dat Schwarzkopf de trein voor de rollercoaster produceerde en toestemming gaf aan de familie Troisne voor het maken van de track. Dit was trouwens niet de enige keer dat de familie Troisne zelf attracties maakte. Onder andere de gekende Banzai rollercoaster werd eveneens door hen gemaakt. Deze achtbaan reist vandaag de dag nog steeds rond op de Franse kermissen met de exploitant Bonneau. Onder andere de voorjaars- en najaarskermis van Bordeaux is een vaste stopplaats, evenals de voorjaarskermis van Nantes, de najaarskermis van Angers en in de zomer is de achtbaan terug te vinden in Magic World Hyères in het zuiden van Frankrijk.

 

De familie Troisne is vandaag de dag nog steeds actief in het kermiscircuit. Zij maakten in 2019 de achtbaanfans sprakeloos met een zo goed als nieuw lijkende Looping Roller Coaster. Het bleek echter om de compleet gerenoveerde Looping uit Parc Saint Paul te gaan die daar sloot in 2005 en sinds 2006 niet meer gezien werd. Niemand had na 14 jaar nog de comeback van de achtbaan verwacht. Het unieke van deze achtbaan is dat het eerste deel van het parcours tot en met halverwege de looping aangedreven is zoals bij een powered coaster, en dat het tweede deel van het parcours werkt op zwaartekracht zonder extra aandrijving.

 

Bronnen: Arnaud Degousée, Coaster-Count, National Coasters,

Foto’s: Arnaud Degousée, Convois et Montage Forains, Turbo Kermis