Uitgelicht: Toutatis – Parc Astérix

In 2023 opende het Franse pretpark Parc Astérix opnieuw een achtbaan van formaat met Toutatis. Deze achtbaan met meerdere lanceringen werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides en bevat een metershoge Spike.

 

 

Toutatis werd de blikvanger van het nieuwe themagebied Le Festival de Toutatis, dat Parc Astérix opende in 2023. Deze achtbaan werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides. De baan heeft een hoogte van 51 meter en een lengte van 1.075 meter. Sommige secties van de baan worden meermaals afgelegd, waardoor de totale afgelegde afstand maar liefst 1.361 meter is. Tijdens de rit wordt een topsnelheid bereikt van 107 km/u. Het treintje wordt aangestuwd door meerdere LSM-lanceringen.

In de baan zitten drie inversies verwerkt, namelijk een Barrel Roll en tweemaal een Zero-G Stall. Een ander speciaal element is een ‘top hat’. Over de baan rijden drie treintjes die telkens plaats bieden aan 20 personen. Zo kan er een theoretische capaciteit van 1.260 personen per uur bereikt worden.

Wie een ritje wil maken moet tenminste 130 cm groot zijn.