Uitgelicht: Colossus – Thorpe Park

Colossus is een stalen achtbaan in Thorpe Park, die bij opening het record van meeste inversies had. De baan wordt getypeerd door een vierdubbele heartline roll, waardoor het treintje gaat. De baan werd geopend in 2002.

 

 

In 2002 pakte Thorpe Park stevig uit met een achtbaan die maar liefst tienmaal overkop gaat. Deze Ten Inversion Coaster, gebouwd door Intamin Amusement Rides, was hiermee dan ook lange tijd recordhouder. In 2023 werden heel wat van de trackdelen vervangen door nieuwe.

Colossus heeft een snelheid van 72 km/u en is 30 meter hoog. Tijdens de rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende 10 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

Over de baan rijden treintjes waarin plaats is voor 28 personen. Wie een ritje wil maken, moet ten minste 140 cm groot zijn.