Top 10 hoogste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de hoogste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 zijn alle achtbanen met draaiende karretjes opgenomen, zowel de treintjes met bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven.

 

#10: Icon – Blackpool Pleasure Beach (27 m)

Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In 2022 werd het laatste bakje van elke trein van deze multi-launch coaster vervangen door een bakje dat kan draaien, hierdoor komt de achtbaan 4 jaar na de opening plotseling de top 10 binnen gedoken. Icon behaalt een snelheid van 85 km/u en is 27 meter hoog. Tijdens de rit van 1143 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop. Er is ook een 120° gebankte track en een Junior Immelmann element in het parcours terug te vinden.

 

#9: Euro-Mir – Europa-Park (28 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en was daarmee 21 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Euro-Mir behaalt een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

#8-7: Half Pipe – Elitch Gardens & Half Pipe – Chimelong Paradise (30 m)

Half Pipe in Elitch Gardens en Half Pipe in Chimelong Paradise zijn even hoog en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Half Pipe – Elitch Gardens:

Half Pipe in het Amerikaanse pretpark Elitch Gardens werd gebouwd in 2004 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster is 30 meter hoog en behaalt door middel van een LSM-lancering een snelheid van 70 km/u. Half Pipe is een shuttle coaster met een tracklengte van 70 meter dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

Half Pipe – Chimelong Paradise:

Half Pipe in het Chinese pretpark Chimelong Paradise werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster is 30 meter hoog en behaalt door middel van een LSM-lancering een snelheid van 70 km/u. Half Pipe is een shuttle coaster met een tracklengte van 70 meter dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

#6: Time Traveler – Silver Dollar City (30,5 m)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en gedurende de rit volgen er nog eens 2 lanceringen. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit was bij opening een wereldrecord. Time Traveler was bij opening de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbrak daarmee het 21 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park.

 

#5: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (33 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster is 33 meter hoog en bereikt door middel van 2 lanceringen een snelheid van 90 km/u. De achtbaan heeft een lengte van 920 meter en op het parcours zijn 5 inversies te vinden, een wereldrecord!

 

#4: Skate – Mellat Amusement Park (36 m)

Skate in het Iraanse pretpark Mellat Amusement Park werd gebouwd in 2011 door de Iraanse fabrikant Iran Park. De shuttle coaster is 36 meter hoog en behaalt tijdens de drop een snelheid van 85 km/u. De spinning coaster valt het best te vergelijken met een gigantische butterfly attractie, maar dan met draaiende karretjes. De achtbaan was bij opening de hoogste spinning coaster ter wereld.

 

#3: Steel Taipan – Dreamworld (39 m)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan behaalt door middel van LSM triple launch een snelheid van 105 km/u en een hoogte van 39 meter. Tijdens de rit van 1200 gaan de bezoekers 4 keer overkop terwijl er krachten tot 3,8 G te voelen zijn. Enkel het laatste karretje van elke trein draait rond.

 

#2: Surfrider – Atallah Happy Land Park (40 m)

Surfrider in het Saoedische pretpark Atallah Happy Land Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster heeft een hoogte van 40 meter en wordt gelanceerd tot een snelheid van 90 km/u. De shuttle coaster legt het parcours van 100 meter zowel voorwaarts als achterwaarts af.

 

#1: Ultra Surf Coaster – Six Flags Over Georgia (43,9 m)

De Ultra Surf Coaster in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia moet openen in 2024 en wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het is de allereerste achtbaan van het type Ultra Surf, en deze zal sterk lijken op Pulsar in Walibi Belgium, maar dan met draaiende karretjes. De achtbaan wordt 43,9 meter hoog en zal een snelheid behalen van 96,6 km/u. Bezoekers zullen meerdere keren het 179,8 meter lange parcours afleggen. Tijdens de rit zijn er Splash Effects, lanceringen en verticale rollbacks. Bij opening pakt de Ultra Surf Coaster het 12 jaar oude record van Surfrider over.

 

Toekomst:

In deze top 10 komen we heel wat minder bekende landen tegen in de pretparkwereld, zoals Iran en Saudi-Arabië. Ook vinden we heel wat shuttle coasters terug, die al dan niet gelanceerd worden. 2021 en 2022 waren belangrijke jaren voor deze top 10, want er kwamen verschillende nieuwe achtbanen de lijst binnen. In 2024 werd het record dan weer verbroken.

De eerste nieuwkomer was The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne die meteen de top 5 binnenkwam. Later dat jaar opende ook nog Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld, die zelfs op een knappe tweede plaats kwam te staan.

Ook in 2022 was er een nieuwkomer met Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach. Deze achtbaan opende wel al 4 jaar eerder, maar in 2022 werden er draaiende karretjes aan de treintjes toegevoegd.

Maar ook in 2023 kwam er een nieuwe achtbaan in de top 10 met Primordial in het Amerikaanse pretpark Lagoon. Deze achtbaan is 26 meter hoog en behaalt een snelheid van 65 km/u. Maar ondertussen ligt deze spinning coaster alweer uit de top 10 door de nieuwkomer van 2024.

Met de opening van Ultra Surf Coaster in Six Flags Over Georgia in 2024 wordt er een nieuwe nummer 1 achtbaan toegevoegd. Deze is 43,9 meter hoog en behaalt een snelheid van 96,6 km/u.

In 2020 verdween er een achtbaan uit de top 10. Dit was namelijk Half Pipe in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park. De achtbaan verdwijnt waarschijnlijk niet helemaal, want deze werd ondertussen te koop aangeboden en zal waarschijnlijk in de nabije toekomst opnieuw opduiken in een ander pretpark, waardoor deze op een gedeelte 7de plaats kan terugkomen.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld en Icon in Blackpool Pleasure Beach, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bijkomen op korte tijd.

 

Verleden:

Maar de hoogste spinning coaster ooit gebouwd staat niet eens in deze top 10. Die eer was weggelegd voor Big Air die gebouwd werd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Taiwanese pretpark E-DA Theme Park. De achtbaan bestaat nog steeds, maar sinds 2011 draaien de karretjes van de rollercoaster niet meer. De shuttle coaster is 63,8 meter hoog en heeft een lengte van 165 meter. Big Air bereikt tijdens de first drop een snelheid van 108 km/u.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.