Top 10 snelste achtbanen met verticale drop track ter wereld

Ooit al eens een achtbaan gedaan waarbij de trein inclusief de track plots enkele meters naar beneden valt? Dit noemt men een achtbaan met verticale drop track. Wie deze achtbanen niet kent en het effect graag als een verrassing houdt, kan maar beter deze top 10 niet lezen. Want hierin kom je te weten welke de 10 snelste achtbanen met verticale drop track zijn in de wereld.

 

#10: Factory Coaster – Wuxi Sunac Land (52 km/u)

Factory Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Sunac Land werd gebouwd in 2019. Het was de eerste en tot nu toe ook de enige achtbaan die de Italiaanse fabrikant Zamperla bouwde met verticale drop track in. De achtbaan bereikt een snelheid van 52 km/u en is 24,8 meter hoog. Het parcours van 611 meter lang bevat ook een switch track-element waardoor de bezoekers een deel van het parcours achterwaarts afleggen.

 

#9: Objectif Mars – Futuroscope (55 km/u)

Objectif Mars in het Franse pretpark Futuroscope werd gebouwd in 2020 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is de enige rollercoaster ter wereld met verticale drop track die ook draaiende karretjes bezit. Objectif Mars bereikt een snelheid van 55 km/u en is 12 meter hoog. Het parcours van 500 meter bevat een darkride gedeelte en twee bandenlanceringen.

 

#8: Phoenix Adventure – Daborabbit Theme Park (60 km/u)

Phoenix Adventure in het Chinese pretpark Daborabbit Theme Park werd gebouwd in 2017. Het was de eerste achtbaan met verticale drop track die gebouwd werd door de Chinese fabrikant Jinma Rides. De rollercoaster bereikt een snelheid van 60 km/u en is 24,5 meter hoog. Het parcours is 550 meter lang en de volledige attractie is indoor gebouwd.

 

#7: Polar X-plorer – Legoland Billund (65 km/u)

Polar X-plorer in het Deense pretpark Legoland Billund werd gebouwd in 2012. Het was de eerste achtbaan met verticale drop track die geopend werd door de Duitse fabrikant Zierer. De rollercoaster bereikt een snelheid van 65 km/u en is 19 meter hoog. Op het 498 meter lange parcours is er een verticale drop track van 5 meter.

 

#6: Th13teen – Alton Towers (67 km/u)

Th13teen in het Britse pretpark Alton Towers opende in 2010 als allereerste rollercoaster met verticale drop track in de wereld. Het was natuurlijk ook de allereerste achtbaan van dit type die gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster bereikt een snelheid van 67 km/u en is 20 meter hoog. De track van 756 meter heeft een verticale drop track van 5 meter.

 

#5: Namazu – Vulcania (69 km/u)

Namazu in het Franse pretpark Vulcania werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 69 km/u en is 16 meter hoog. Op het parcours van 584 meter zijn er twee bandenlanceringen en een verticale drop track van 5 meter. Bezoekers nemen plaats in treintjes met quads in plaats van een traditioneel achtbaantreintje.

 

#4: Inferno – Cinecittà World (70 km/u)

Inferno in het Italiaanse pretpark Cinecittà World werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 70 km/u en is 20 meter hoog. Op het parcours van 455 meter is er een bandenlancering en een verticale drop track van 5 meter terug te vinden.

 

#3: Dragon Valley Roller Coaster – Enjoy Animal Kingdom (72 km/u)

Dragon Valley Roller Coaster in het Chinese pretpark Enjoy Animal Kingdom werd gebouwd in 2021 door de Chinese fabrikant Jinma Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 72 km/u en is 28 meter hoog. Op het parcours van 1030 meter zijn er verschillende elementen terug te vinden. Zo is er onder andere een darkride gedeelte en verticale drop track van 5 meter. Verder zijn er ook twee liftheuvels en een switch track-element waardoor de bezoekers een deel van het parcours achterwaarts afleggen.

 

#2: Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure – Universal Studios Islands of Adventure (80,5 km/u)

Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2019. De achtbaan heeft zeer bijzondere treintjes want de karretjes hebben de vorm van een motor met zijspan. Bezoekers behalen via 7 verschillende LSM-lanceerstroken een maximale snelheid van 80,5 km/u. De rollercoaster is 19,8 meter hoog en 1540,2 meter lang. Het parcours bevat onder andere een verticale rollback en een verticale drop track van 5,2 meter. Er kunnen maar liefst 12 treinen op de baan rijden van telkens 14 personen, goed voor een capaciteit van 1700 personen per uur.

 

#1: Verbolten – Busch Gardens Williamsburg (85,3 km/u)

Verbolten in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg werd gebouwd in 2012 door de Duitse fabrikant Zierer. De achtbaan bereikt een snelheid van 85,3 km/u en is 26,8 meter hoog. Het parcours van 864,1 meter bevat twee lanceringen en een verticale drop track van 5,5 meter.

 

Eindnoot:

Tot nog toe werden er nog maar 12 achtbanen gebouwd in de wereld met een verticale drop track. Deze werden wel gebouwd door maar liefst 5 verschillende fabrikanten. Het was de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die de allereerste achtbaan met verticale drop track bouwde. Zij bouwde tot nu toe ook de meeste van deze achtbanen met 5 stuks. Na Intamin volgde ook de Duitse fabrikant Zierer (2), het Duitse ART Engineering (1), het Chinese Jinma Rides (2) en het Italiaanse Zamperla (1).

 

Deze lijst werd samengesteld in 2023 aan de hand van Wikipedia, Captain Coaster en de Rollercoaster Database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen in de wereld.