Top 10 hoogste achtbanen van Nederland

Altijd al van hoge achtbanen gehouden? Kan het voor jou nooit hoog genoeg zijn maar blijf je graag in Nederland? Wij zochten uit wat de 10 hoogste achtbanen van Nederland zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Python – Efteling (29 m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan is 29 meter hoog en behaalt een maximale snelheid van 75 km/u. Tijdens de rit van 750 meter gaan de bezoekers 4 keer over kop. De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

#9: Baron 1898 – Efteling (30 m)

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7,5 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. Baron 1898 behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#8: Condor – Walibi Holland (31 m)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster is 31 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80 km/u. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop. De achtbaan werd in 2021 voorzien van nieuwe comfortabele treinen.

 

#7: Troy – Toverland (31,9 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. De achtbaan heeft een hoogte van 31,9 meter en een snelheid van 86,9 km/u. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoestte een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#6: Lost Gravity – Walibi Holland (32 m)

Lost Gravity werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan is 32 meter hoog en heeft een topsnelheid van 87 km/u. Tijdens het ritje van 680 meter gaan de bezoekers 2 maal over kop. De buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#5: Gold Rush – Attractiepark Slagharen (33 m)

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd.

 

#4: Speed of Sound – Walibi Holland (35,5 m)

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een hoogte van 35,5 meter en behaalt een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

#3: Untamed – Walibi Holland (36,5 m)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter, de snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 4 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

 

#2: Fēnix – Toverland (40 m)

Fēnix in Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een hoogte van 40 meter en kwam zo meteen op de 2de plaats in de top 10 te staan. Fēnix behaalt een snelheid van 95 km/u en is 813 meter lang. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (46,8 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan was 18 jaar lang de hoogste achtbaan van de Benelux en nog steeds de hoogste van Nederland. Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Tijdens de rit van 1214 meter behaalt de achtbaan een snelheid van 106 km/u.

 

 

Toekomst:

In 2015 werd Baron 1898 geopend, een jaar later in 2016 werd Lost Gravity geopend, in 2017 was het de beurt aan Gold Rush, in 2018 werd Fēnix geopend en Untamed opende in 2019. Zo kwamen er recent om amper 5 jaar tijd, evenveel nieuwe achtbanen in deze top 10. Voorlopig zijn er nog geen bevestigde projecten bekendgemaakt die de top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

Walibi Holland heeft plannen om in 2025 een dubbele single rail coaster te open van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De ene kant zal familie thrill ervaring aanbieden maar niet overkop gaan terwijl de andere kant wel inversies zal bevatten en heftiger zal zijn. Hoe hoog deze achtbanen zullen zijn, is nog niet bekendgemaakt, maar het zou zomaar eens kunnen dat deze banen in de top 10 komen te staan.

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van hoge achtbanen in Nederland. In totaal komt Walibi Holland 5 keer voor in de top 10 waarmee ze de helft van alle achtbanen in de lijst in handen hebben. De Efteling scoort met 2 achtbanen net zoals Toverland die ook 2 keer voorkomt. Attractiepark Slagharen sluit het lijstje af met 1 notering.

 

Het verleden:

In het verleden bestond er nog een achtbaan die in deze top 10 zou gestaan hebben mocht ze nog operationeel zijn geweest. Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan behaalde een topsnelheid van 80 km/u, was 32 meter hoog en 1035 meter lang. Robin Hood sloot eind 2018 voor de bouw van Untamed. De oude houten constructie van Robin Hood werd gebruikt voor Untamed te bouwen. Zo is deze achtbaan toch nog een klein beetje aanwezig in deze top 10.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.