Top 10 hoogste Stand-Up Coasters ter wereld (aller tijden)

Rechtstaan in een achtbaan, voor mensen die nieuw zijn in het achtbaanwereldje lijkt het iets onvoorstelbaar, maar daar dachten ze in de jaren 80 en 90 anders over. In 2023 opent na 24 jaar nog eens een gloednieuwe Stand-Up Coaster. Reden genoeg voor ons om een lijstje te maken van de 10 hoogste Stand-Up Coasters die ooit gebouwd werden.

 

#10: Dangai – Thrill Valley (30,0 m)

Dangai in het Japanse pretpark Thrill Valley werd gebouwd door de Japanse fabrikant Togo en was operationeel van 1982 tot en met de sluiting van het park in 2002. Origineel werd de achtbaan uitgerust met Sit-Down treinen, maar datzelfde jaar werden er nog Stand-Up treinen op de baan gezet waarmee ze de tweede Stand-Up Coaster in de wereld werden. Hiermee was Thrill Valley net iets later dan het Japanse pretpark Yomiuriland die eveneens in datzelfde jaar Stand-Up treinen op hun bestaande achtbaan “Momonga Standing and Loop Coaster” geplaatst hadden. Dangai was 30 meter hoog en behaalde een snelheid van 80 km/u. Op het 800 meter lange parcours gingen de inzittenden door 1 inversie. Bij opening was het de hoogste Stand-Up Coaster ter wereld en dat record bleef de achtbaan vasthouden tot 1990.

 

#9: Apocalypse – Six Flags America (30,5 m)

Iron Wolf in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd in 1990 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en draaide daar haar rondjes als Stand-Up Coaster tot en met 2011. In 2012 verhuisde de achtbaan naar het Amerikaanse pretpark Six Flags America waar die tot en met 2019 haar rondjes draaide als Apocalypse. Voor het nieuwe seizoen van 2020 werd de achtbaan omgebouwd tot de Floorless Coaster Firebird. Fans kunnen de achtbaan vandaag de dag dus nog steeds beleven, maar niet meer als Stand-Up Coaster. Het parcours is 30,5 meter hoog en bevat een drop van 27,4 meter. De achtbaan bereikt een snelheid van 88,5 km/u en is 883,9 meter lang. In totaal gaan de inzittenden 2 keer overkop.

 

#8: Georgia Scorcher – Six Flags Over Georgia (32,6 m)

Georgia Scorcher in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia werd gebouwd in 1999 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Het betekende meteen het einde van een tijdperk want het was de laatste nieuwe Stand-Up Coaster die gebouwd werd voor de komende 24 jaar in de hele wereld. De Georgia Scorcher is 32,6 meter hoog en heeft een daling van 30,8 meter. De achtbaan bereikt een snelheid van 86,9 km/u en heeft een lengte van 914,4 meter. Op het parcours zijn er in totaal 2 inversies terug te vinden.

 

#7: Pipeline the Surf Coaster – SeaWorld Orlando (33,5 m)

Pipeline the Surf Coaster in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando is de eerste nieuwe Stand-Up Coaster die gebouwd wordt na de 20ste eeuw. Het was namelijk al 24 jaar geleden dat er nog een nieuwe Stand-Up Coaster geopend werd. Het is de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die zich waagde aan een gloednieuw type staande achtbaan en dit doopte tot de Surf Coaster. De achtbaan wordt 33,5 meter hoog en zal een snelheid behalen van 96,6 km/u. Het parcours van 899,2 meter zal 1 inversie bevatten. Daarnaast wordt het de eerste gelanceerde Stand-Up Coaster ooit gebouwd!

 

#6: Shockwave – Drayton Manor (36,6 m)

Shockwave in het Britse pretpark Drayton Manor werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 36,6 meter hoog en is daarmee sinds de opening de hoogste Stand-Up Coaster van Europa. De achtbaan was ook 21 jaar lang de enige Stand-Up Coaster in Europa. Shockwave bereikt een snelheid van 85,3 km/u en is 500 meter lang. Op het parcours zijn er maar liefst 4 inversies terug te vinden.

 

#5: Milky Way – Greenland (38,1 m)

De Japanse fabrikant Togo bouwde voor de International Flower and Green Exposition in 1990 een duellerende Stand-Up Coaster met de naam Wind God Thor. Na de expo verhuisde de achtbanen in 1991 naar het Japanse pretpark Greenland waar die als Milky Way haar rondjes draait. De achtbanen zijn 38,1 meter hoog waarmee ze bij opening de hoogste Stand-Up Coasters ter wereld werden. De snelheid van de achtbanen wordt geschat op ongeveer 91 km/u en beide tracks zijn 800 meter lang. Het is de enige duellerende Stand-Up Coaster die ooit gebouwd werd. Ondertussen werd de roze track uitgerust met een normale Sit-Down trein en rijdt de blauwe track nog steeds met een Stand-Up trein.

 

#4: Fujin Raijin II – Expoland (43,0 m)

Fujin Raijin II in het Japanse pretpark Expoland werd gebouwd door de Japanse fabrikant Togo in 1992 en was operationeel tot de sluiting van het park in 2007. De achtbaan was 43 meter hoog en was bij opening de hoogste Stand-Up Coaster ter wereld. Over het parcours van 1050 meter dat geen inversies bevatte, raasde de treinen met een snelheid van 75 km/u.

 

#3: Mantis – Cedar Point (44,2 m)

Mantis in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan ging tot en met 2014 door het leven als een Stand-Up Coaster. Voor het seizoen 2015 werd de achtbaan omgevormd tot de Floorless Coaster Rougarou. Fans kunnen de achtbaan vandaag de dag dus nog steeds beleven, maar niet meer als Stand-Up Coaster. De rollercoaster is 44,2 meter hoog en was bij opening de hoogste Stand-Up Coaster. Mantis bereikt een snelheid van 96,6 km/u en heeft een drop van 41,8 meter. Het parcours van 1188,7 meter bevat 4 inversies.

 

#2: Green Lantern – Six Flags Great Adventure (43,9 m)

Chang in het Amerikaanse pretpark Kentucky Kingdom werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en draaide daar haar rondjes tot en met 2009. Hierna werd de achtbaan verhuisd naar het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en daar in 2011 geopend als Green Lantern. De rollercoaster is 46,9 meter hoog en was bij opening de hoogste Stand-Up Coaster ter wereld. De achtbaan bereikt een snelheid van 101,4 km/u en heeft een drop van 43,9 meter. Het parcours van 1266,4 meter lang bevat 5 inversies.

 

#1: Riddler’s Revenge – Six Flags Magic Mountain (47,5 m)

Riddler’s Revenge in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd geopend in 1998 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De rollercoaster is 47,5 meter hoog en heeft een drop van 44,5 meter en is daarmee de allerhoogste Stand-Up Coaster ooit gebouwd. De achtbaan bereikt een snelheid van 104,6 km/u en op het 1332 meter lange achtbaan parcours zijn er 6 inversies. Hiermee is Riddler’s Revenge zowel de snelste, hoogste en langste Stand-Up Coaster die ooit gebouwd werd en heeft deze ook het record van meeste inversies op een Stand-Up Coaster.

 

 

Geschiedenis:

In de jaren 80’ en 90’ werden in totaal 21 Stand-Up Coasters gebouwd door in totaal 4 verschillende fabrikanten. Het was de Japanse fabrikant Togo die de eerste Stand-Up Coaster bouwde in 1982 met Momonga Standing and Loop Coaster in het Japanse pretpark Yomiuriland. In 1983 volgde het Amerikaanse Arrow Dynamics die enkel bestaande Sit-Down Coasters omvormde tot Stand-Up Coasters en niet veel later volgde ook de Zwitserse bedrijven Intamin Amusement Rides in 1986 en Bolliger & Mabillard in 1990. Togo bouwde 9 Stand-Up Coasters, B&M bouwde er 8, Intamin 3 en Arrow Dynamics 2. In 1999 werd de laatste nieuwe Stand-Up Coaster van de 20ste eeuw gebouwd door B&M met Georgia Scorcher in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia. In de jaren die daarop volgde verdwenen vooral Stand-Up Coasters of werden ze omgebouwd naar Floorless Coasters. Pas 24 jaar na de opening van de laatste nieuwe Stand-Up Coaster wordt de eerste van de 21ste eeuw gebouwd met Pipeline the Surf Coaster in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando.

 

Toekomst:

Van de 22 Stand-Up Coasters ooit gebouwd, bestaan er slechts nog 10. Tot vorig jaar konden we zelfs geen 10 top meer maken, maar met de opening van Pipeline the Surf Coaster in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando zijn er opnieuw 10 achtbaan met rechtstaande treintjes. Het is de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die het achtbaan type opnieuw leven in blaast met de ontwikkeling van de fel besproken Surf Coaster. Dit is een achtbaantype waarbij de bezoekers het gevoel moeten krijgen alsof ze aan het surfen zouden zijn. Het lijkt er nu sterk op dat Pipeline the Surf Coaster niet de enige nieuwe Stand-Up Coaster zal worden in de nabije toekomst. Welke parken er nog een zullen bouwen is momenteel nog niet officieel bekendgemaakt.

 

 

Deze top 10 werd samengesteld in 2023 aan de hand van Wikipedia, Coaster-Count en de rollercoaster database (rcdb) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.