2023 markeert een keerpunt in de geschiedenis van Pairi Daiza

Pairi Daiza, The Enchanted Kingdom of Animals, nodigt u uit om «The Gallery of the Worlds» en de nieuwe ingang van het Park te ontdekken; een knipoog naar de schoonheden van de Wereld. De met glas overdekte galerij en de elementen van deze hal zijn doorheen haar 250 meter geïnspireerd op het einde van de 19e eeuw. Een transparant, verheven en elegant bouwwerk dat doet denken aan het Crystal Palace, de Koninginnegalerij in Brussel of de Vittorio Emanuele II Galerij in Milaan. Veel lokale ambachtslieden hebben hun vaardigheden ingezet.

 

Deze nieuwe ingang is hét visitekaartje voor de ambitie van het Park en zijn Foundation en getuigt ook van de verdieping van het streefdoel van Pairi Daiza: het aanmoedigen van een meer beschermende houding van de mens ten opzichte van alle levende wezens door middel van medeleven, liefde en verwondering.

 

Een nieuwe majestueuze ingang, een ideaal van harmonie tussen levende wezens

Na een bestaan van bijna dertig jaar heeft Pairi Daiza eindelijk een impressionante entree gekregen die haar plaats verdient tussen de mooiste galerijen van de 19e eeuw. Een elegant 216 meter lang pad dat net zo betoverend is als de natuur zelf. De nieuwe ingang van Pairi Daiza neemt de bezoeker van de eerste stap mee op reis.

Eric Domb, voorzitter en oprichter van Pairi Daiza: «Deze nieuwe ingang is veel meer dan de oplossing van operationele problemen in verband met onze hoge bezoekersaantallen. Natuurlijk kunnen we dan meer bezoekers tegelijk ontvangen, met meer comfort en veiligheid. Maar het doel van deze nieuwe ingang is om de bezoekers, zodra zij aankomen, de droom te doen begrijpen die wij uitdragen, een universele droom van de mensheid sinds het begin der tijden. Een droom van liefde, tederheid en harmonie tussen alle levende wezens.”

De nieuwe ingang van Pairi Daiza, versierd met 98 mozaïeken die stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt door een kunstenaar en beplant met bomen, is gearticuleerd in drie sleutelmomenten en twee deuren die een geheel vormen en de bezoeker naar de ingang van het park brengen in het “L’Oeuf des Mondes“ tegenover het Kasteel. De nieuwe ingang van Pairi Daiza wordt nu het gezamenlijke vertrekpunt voor zowel bezoekers met een dagticket als voor de gasten van het Resort.

Jérémy Lannoy, Technisch Directeur en verantwoordelijke voor de grote projecten: “Deze nieuwe ingang is het resultaat van een geweldige teamprestatie. Het duurde slechts twee jaar om deze majestueuze en betekenisvolle ingang te ontwerpen, vergunningen te verkrijgen en te bouwen. Een extreem kort tijdsbestek dat werd gerealiseerd door tientallen ingenieurs, architecten en vakmensen. Het volledige esthetische en operationele ontwerp van deze ingang werd intern uitgevoerd dankzij de ervaring van de projectafdeling en de interne diensten van Pairi Daiza. Om de budgetten onder controle te houden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en de esthetiek, hebben wij gekozen voor oplossingen die wij met onze onderaannemers zijn overeengekomen: zichtbaar beton, lichte staalstructuur, beperkte overspanningen in de winkels, eenvoudige afwerkingen in een goed doordacht architecturaal geheel, optimalisering van de brandcompartimenten, enz.”

Op technisch niveau vereiste het glazen dak dat de galerij op 16 m hoogte overspant, speciale studies. We zijn er trots op dat we deze 1001 uitdagingen samen zijn aangegaan.”

Hou je ogen open. De nieuwe ingang is versierd met halfedelstenen. Mineralen en fossielen, de wonderen der natuur, hebben een belangrijke plaats in de tuin en worden voortdurend geïntegreerd in de werelden van Pairi Daiza. Stenen die al enkele jaren deel uitmaken van de collectie van het park, maar nooit eerder aan het publiek zijn getoond, hebben nu hun plaats gevonden.

 

 

The Golden Clock Square

De reis naar Pairi Daiza begint nu op The Golden Clock Square, een ontvangstruimte van 1700 vierkante meter waar jong en oud met dezelfde liefde voor de natuur en de levende wezens op deze planeet elkaar kunnen ontmoeten.

Op de grond nodigt de beroemde strofe van de Ierse dichter William Butler Yeats ons uit om het park zacht te bewandelen: “Onder je voeten heb ik mijn dromen uitgespreid; Loop zacht want je loopt op mijn dromen.”

In het midden verfrist een fontein met een diameter van zeven meter de plaats. De beeldhouwer Juan Pedro Escarabajal heeft acht mensen en zevenentwintig dieren uitgebeeld die deel uitmaken van onze universele droom van harmonie tussen alle levende wezens.

De bogen op de muren van The Golden Clock Square worden overspannen door achtentwintig originele werken. Deze creaties, gemaakt in pietra dura (steenmozaïek), herinneren ons aan de vele reizen van Éric Domb, en de plaatsen die hem inspireerden om Pairi Daiza vorm te geven. Van links naar rechts, zo komt de zon op en gaat ze onder in de landschappen van de mozaïeken.

Onder de bogen zullen zes afhaalrestaurants de bezoekers verleiden met heerlijke zoete en zoute gerechten die hun geuren verspreiden doorheen de ingang. Nieuw is dat bezoekers voor dit gebied, net als voor The Gallery of the Worlds, vrije toegang hebben. Ze hebben dus geen toegangskaartje voor het park nodig.

Bij de ingang van het sanitaire gedeelte, twee vlinders uit steen. Om de dames te verwelkomen, een installatie van 2m en bijna 350kg: een vlinder gevormd door twee stukken amethist.

De ingang van de herentoiletten is versierd met twee Agatha-platen van meer dan 200 kilo, die de natuurlijke vorm van een vlinder hebben. Deze stenen komen uit een beroemde mijn in Minas Gerais, een uitgestrekte staat in het zuidoosten van Brazilië.

Om de The Gallery of the Worlds, die 116 meter lang en 16 meter hoog is, te betreden, ga je door Time Gate, een 8 meter hoge ijzeren poort met het logo van Pairi Daiza erboven. Het heeft een diameter van meer dan 5 meter en bevat in het midden een klok. Een realisatie van de klokkenmakers van Huchez. De wijzers tonen het pad die de zon en de maan afleggen. Een hart en Spix ara zitten op de grote en kleine wijzer. Dit kunstwerk is gemaakt door Bv Ferronerie en verguld met bladgoud door Eglantine Tercelin van Joigny.

Pascal De Beck, hoofdarchitect: “De nieuwe ingang van Pairi Daiza is het eerste stuk van een globaal project waarbij het Park zich over de volledige oppervlakte van zijn vroegere parkings zal uitstrekken om er een waterpark en de Blauwe Oasis, de laatste wereld van Pairi Daiza, in onder te brengen. Historische steden hebben vroeger hun muren uitgebreid met nieuwe wijken. Hier zal een nieuwe muur, waarvan het begin te zien is aan weerszijden van de ingang, de historische muren van de abdij uitbreiden. De voor de ingang bedachte opstelling bestaat uit een grote ontvangstruimte die de toekomstige muur doorsnijdt, gevolgd door een lange galerij die leidt naar de nieuwe Pairi Daiza-poort, die in resonantie met het kasteel is opgericht en het hart van de tuin wordt. De opeenvolgende ruimtes willen door hun archetypische karakter, hun precieze verhoudingen en hun kostbare mozaïeken het gevoel van schoonheid wekken dat ons allen eigen is. Uiteindelijk is het gewoon de belofte van het Park die zich voor ons opent…”.

 

 

The Gallery of the Worlds

Welkom in The Gallery of the Worlds. Deze hal van glas en ijzer is geïnspireerd op de mooiste 19e-eeuwse gallerijen van Noord-Europa. Versierd met tweeënzestig mozaïeken en zesentwintig bomen, neemt het u mee op een reis door de tijd en de schoonheden van de natuur.

“We hebben gekozen voor boomsoorten als de magnolia grandiflora en de arbutus unedo, die bekend staan om hun weerstand, schoonheid en bloei“, legt Guy Vandersande, botanisch directeur van Pairi Daiza, uit.

De tweeënzestig stenen mozaïeken (Pietra dura) zijn ontworpen door de Belgische tekenaar David Carlier. Ze wer- den met de hand gemaakt door Syrische ambachtslieden die in Turkije wonen, erfgenamen van een duizend jaar oude knowhow die teruggaat tot het Romeinse Rijk.

In The Gallery of the Worlds zullen verschillende winkelruimtes worden ondergebracht, waaronder de “All Around the World“ shop, een ruimte van bijna 1200 vierkante meter waar alle werelden van het Park aan bod komen. De installaties zijn bijzonder goed doordacht dankzij de bijdragen van Julie Heymans (decorateur van Window Academy) die, samen met haar team bij Nickel Creative Solutions, de decoratieve elementen op groot formaat produceerde. De Belgische illustratrice Roseline d’Oreye werkte mee aan het project door haar rijke universum van kleuren, emoties, bewegingen, natuurelementen en magie. Deze vrouwelijke tandem heeft het boetiekteam van Pairi Daiza ondersteund bij het ontwerpen van een idee dat met de seizoenen meegaat.

Later, in de tweede helft van het seizoen, zullen in de The Gallery of the Worlds kostbare banken worden geplaatst. Een aantal ervan zullen gemaakt worden met rozenkwarts en andere met Agaat.

The Gallery of the Worlds is, net als het The Golden Clock Square, voor iedereen toegankelijk, of je nu een toegangsticket voor het Park hebt of niet.

 

 

The Passage

Bij de uitgang van de galerij begeleiden water- en landdieren, geschilderd in een trompe-l’oeil van 6 meter hoog, de bezoekers met een ticket naar Eden Gate, de deur naar het Paradijs. Deze verwijzing naar de Hof van Eden herinnert ons eraan dat Pairi Daiza «paradijs» betekent in oud Perzisch.

Twee amethist geoden van 3 meter hoog staan aan weerszijden van het middenpad.

Boven deze poort, die toegang geeft tot het park, verwelkomt de Engel, een beeld van de Britse kunstenaar John O’Connor, de bezoeker en ademt deze boodschap uit: “U die deze plaats betreedt, bewaar en versterk al uw hoop.”

De bezoeker wordt uitgenodigd zijn zorgen te vergeten en het Park binnen te gaan.

Aan beide zijden van Eden Gate krijgt de eerste uitdrukking van de acties die Pairi Daiza onderneemt voor alle dieren vorm. Aan de ene kant ontdekt de bezoeker de dierenkliniek, waar de 7.500 beschermde dieren van het Park worden verzorgd, en aan de andere kant verwelkomt de Pairi Daiza Foundation bezoekers die betrokken willen raken bij de bescherming van dieren in het wild.

Voor de Pairi Daiza Foundation schittert een hartvormige beige amethist. Gemengd met calciet variëren zijn prachtige kleuren van wit tot karamel.

 

© Pairi Daiza

 

L’Oeuf des Mondes

De route eindigt bij L’Oeuf des Mondes. Een elliptische plaats met een sterke symbolische waarde. Het idee dat de wereld is ontstaan in een ei is zeer oud en komt in veel beschavingen voor. De wereld werd geboren in een ei en de schaal brak om de hemel te creëren.

“Dit ei is ook een sentimenteel eerbetoon aan de creatie van Paradisio. We zijn begonnen als vogelpark.“ legt Eric Domb uit.

In het hart van deze schaal met een omtrek van 220 meter vind je 12 tuinen; een referentie naar de 12 huidige en toekomstige werelden van Pairi Daiza. Om elke wereld in het klein op te roepen, hebben onze tuiniers gekozen voor een typisch architecturaal element, een botanische evocatie en de weergave van een emblematisch dier.

In het midden van het Ei ontspringt uit de Tree of Life de levensbron die de vier heilige rivieren voedt die naar de kernpunten van het park stromen.

Dit centrale plein zal de bezoekers voortaan vlotter verdelen tussen de 12 werelden van Pairi Daiza. De kwaliteit van het bezoek moet worden verbeterd vanaf het begin van het avontuur van de bezoekers.

 

© Pairi Daiza

 

Een nog actievere foundation, togheter fort he animals

In 2023 zal de Pairi Daiza Foundation bezoekers inspireren om zich in te zetten en hoopt zij haar gemeenschap van peters, meters en vrijwilligers te verdubbelen. De Foundation, die reeds in tien regio’s van de wereld actief is op het gebied van natuurbescherming en het behoud van soorten, zet zich recent ook in voor een nieuw project om het leefgebied van de rode panda in Nepal te herstellen.

Ook thuis zit de Pairi Daiza Foundation niet stil. Zij heeft goedkeuring gevraagd voor de ontwikkeling van een CREAVES-centrum in het hart van het park.

De Pairi Daiza Foundation is in 2015 ontstaan uit de wens om een sterkere band met de natuur te creëren en ieder- een aan te moedigen zich blijvend in te zetten voor het behoud ervan. De Foundation heeft vijf prioritaire missies gedefinieerd om concreet op te treden ten gunste van de biodiversiteit:

 • Behoud van bedreigde habitats
 • Bescherming van bedreigde soorten
 • Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek
 • Het opvangen van reptielen en amfibieën
 • En het natuurlijke erfgoed promoten.

 

Marc Coucke: “Pairi Daiza, waar we als nederige mensen het voorrecht hebben gelukkige dieren te mogen aan- schouwen, wil via de Foundation deze liefde voor de natuur uitdragen naar gans onze wereldbol.”

18 projecten waarmee de Pairi Daiza Foundation het verschil wil maken, van wetenschappelijk onderzoek tot nieuwe habitats voor de Ara de Spix of de Rode Panda.

Ik nodig u allen uit Peter, Meter of Vrijwilliger te worden van de Foundation. Zo kunnen we nog meer bijdragen aan een betere wereld waarin duizenden diersoorten, waarvan de mens slechts eentje is, in harmonie samenleven.”

 

Verdubbeling van het aantal peters, meters en vrijwilligers

De Pairi Daiza Foundation zal nu zichtbaar en toegankelijk zijn vanaf het moment dat bezoekers aankomen bij de nieuwe ingang van het park. Dankzij deze nieuwe ruimte voor ontmoeting en dialoog wil Pairi Daiza zijn bezoekers aanmoedigen om deel te nemen. Een gemeenschap opbouwen die handelt met passie en motivatie voor dieren die in gevaar zijn, is de logische uitbreiding van de droom van Pairi Daiza. De Foundation wil het aantal peters/meters (momenteel 548) en vrijwilligers (momenteel 67) die actief betrokken zijn verdubbelen. Om je aan te sluiten bij het team van vrijwilligers of om projecten voor het behoud van soorten te steunen, ga naar: www.pairidaiza.eu/foundation.

NIEUW! “Plant me een huis“: herstel van het leefgebied van de rode panda in Nepal.

De Pairi Daiza Foundation werkt al gelijktijdig aan 17 projecten over de hele wereld (www.pairidaiza.eu/foundation). Een 18e project vervolledigt de acties. Het gaat om de rode panda, geliefd bij het publiek van Pairi Daiza, die in zijn natuurlijke omgeving ernstig met uitsterven wordt bedreigd. De Pairi Daiza Foundation zal samenwerken met het Red Panda Network om de natuurlijke habitat van de rode panda in Nepal te herstellen. Geclassificeerd als

«bedreigd» door de International Union for Conservation of Nature (IUCN), wordt de rode panda nog ernstiger met uitsterven bedreigd dan de beroemde reuzenpanda. Er zijn er minder dan 10.000 over in het wild en hun populatie blijft afnemen. Het project, gesteund door de Pairi Daiza Foundation, bestaat uit het herstel van ongeveer 90 hectare bos in Oost-Nepal om een nieuwe leefomgeving voor de Rode Panda’s te creëren.

 

Een creaves zorgcentrum

Een ander initiatief om ieders verbondenheid met alle dieren verder te versterken: de Pairi Daiza Foundation hoopt te worden erkend als beheerder van een CREAVES. Er werd hiervoor reeds een dossier ingediend bij het Waalse Gewest.

De CREAVES zijn door het Waalse Gewest erkende centra voor de opvang, verzorging en, na rehabilitatie, vrijlating van gewonde of zieke wilde dieren die door mensen werden gevonden.

Het zorgcentrum van de Pairi Daiza Foundation, dat vlakbij de nieuwe ingang van het park is gevestigd, zou gewonde wilde dieren kunnen verzorgen, chirurgische ingrepen kunnen uitvoeren en de verzorging van jonge, verweesde dieren kunnen verzekeren. Pairi Daiza zou ook delicate medische ingrepen kunnen verrichten voor dieren uit andere CREAVES-centra.

 

Een nieuwe directeur voor de Pairi Daiza Foundation

In april neemt Antoine Lebrun het beheer van de Pairi Daiza Foundation over. Sinds 12 jaar CEO van WWF-België, gepassioneerd door geopolitiek, levenswetenschappen en politieke economie, wil Antoine Lebrun ertoe bijdragen dat de bescherming van het leven een van de fundamenten wordt van elk sociaal project.

Antoine Lebrun: “Pairi Daiza is een plek waar je leert van de natuur en de dieren te houden en ze te respecteren. In lijn met deze ervaring heeft de Pairi Daiza Foundation de ambitie om een belangrijke speler te worden in de bescherming van de natuur en het dierenleven. Ik ben erg blij dat ik mijn ervaring in de Foundation kan inbrengen en kan bijdragen aan de opbouw van een wereld waarin respect voor het leven in al zijn vormen een essentiële waarde van onze samenlevingen is.”

 

Een seizoen van 11 maanden vol verwondering

 

Meer dieren

Tijdens dit nieuwe seizoen zullen de bezoekers nog meer dieren kunnen bewonderen. En, verrassing! Ook in 2023 zullen de 5 reuzenpanda’s in Pairi Daiza blijven.

In overleg met de China Wildlife Conservation Association (CWCA) zal Tian Bao, de eerste reuzenpanda die in 2016 in Pairi Daiza werd geboren en wiens terugkeer naar China werd verstoord door de corona-pandemie, zijn verblijf in België tot nader order verlengen.

Zijn broer en zus, Bao Di en Bao Mei, die op 8 augustus 2022 drie jaar zijn geworden, verhuizen naar hun eigen territorium. Reuzenpanda’s hebben een sterk territoriaal instinct en houden van een solitair bestaan. De teams van Pairi Daiza werken momenteel aan een geschikt leefgebied waar de tweeling naartoe kan verhuizen.

Zoals in het wild na het spenen, zal hun moeder, Hao Hao, rust vinden in haar huidige territorium, gelegen naast dat van de mannelijke Xing Hui. En wie weet kan ze door deze nieuwe levensomstandigheden in 2024 weer moeder worden?

In 2023 verwachten de zoölogische teams van Pairi Daiza ook nieuwe baby’s te verwelkomen. In afwachting van de volgende geboortes, kunnen bezoekers zich verheugen op het zien van de nieuwste baby’s van het park: Dakota, Hopi en Apache, de drie baby’s van Cheyenne, de poema. Evenals de baby Oostelijke franjeaap, een klein mannetje genaamd Kibo, geboren op 26 november, uit het koppel Avana en Akobo.

De 7.500 bewoners van Pairi Daiza breiden zich uit:

 • Polepole, een jonge giraf is aangekomen in The Land of Origin om Oliver, Juul en Zuri gezelschap te houden. De giraf raakte per ongeluk gewond in haar vorige verblijf en heeft als gevolg daarvan een deel van haar staart verloren. Ze heeft geen pijn, maar zal ze zeker uitermate verwend worden door haar verzorgers…
 • Remus en Luna, twee grijze wolven die op 27 mei zijn geboren in het wildpark van La Roche-en-Ardenne, hebben hun nieuwe thuis gevonden in The Last Frontier. Zij zullen spoedig in contact worden gebracht met de andere wolven en bruine beren die voor de Full Moon Lodges leven.
 • Henri, een mannelijk rendier dat zich net bij Catherine heeft gevoegd in The Land of the Cold. Dit krachtige dier, dat niet bang is voor winterse omstandigheden, kan tot 100 kg wegen.
 • De vogels hebben een nieuwe metgezel verwelkomd met de recente aankomst van een Vietnamese fazant en zullen binnenkort een grote renkoekoek verwelkomen. Laat de grote renkoekoek niet meteen een belletje rinkelen? Denk dan maar aan Beep-Beep, de Road Runner! Hij is ongeveer 60 cm hoog en is gemakkelijk te camoufleren dankzij zijn donkere en gestreepte vacht.
 • Een derde vrouwelijke vicuña. De vicuña, afkomstig uit Zuid-Amerika, wordt beschouwd als de kleinste van de kameelachtigen en lijkt op de lama en de alpaca. Het mannetje Vanish, dat al op zijn plaats zit, zal binnenkort in contact worden gebracht met zijn dames… een ongetwijfeld mooie ontmoeting.
 • De groep pinguïns groeit: Pairi Daiza heeft een nieuwe kolonie pinguïns (Pygoscelis papua) verwelkomd, be- staande uit 5 mannetjes en 6 vrouwtjes, vanaf de leeftijd van 7 maanden tot 12 jaar. Ze zullen vanaf 18 februari te zien zijn in The Land of the Cold. Drie andere vrouwtjes zullen zich spoedig bij hen voegen.
 • De 3 waterbuffels genieten van een vergroot territorium. Dit seizoen hebben ze ook vrije toegang tot een eiland dat op het meer is aangelegd.
 • De tweeling Hocus en Pocus, 2 mara’s (Dolichotis patagonum) geboren op 31 oktober 2022 op Mount Mosan hebben een nieuwe thuis gevonden in het Park. Na de capibara en de bever is de mara het derde grootste levende knaagdier. Dit zoogdier is endemisch in Argentinië en staat op de rode lijst van de IUCN als “bijna bedreigd“.

 

© Pairi Daiza
© Pairi Daiza

 

Meer artistieke en feestelijke momenten

Pairi Daiza, 7 dagen per week geopend gedurende 11 maanden, is een permanente ruimte van emotie en ontdekking die leeft met de seizoenen. Van februari tot januari wordt het park steeds opnieuw omgetoverd. Deze tranformatie vindt plaats als de bloemen bloeien, de dieren geboren worden en arriveren. En ook aan het ritme van de gebeurtenissen, aangezien Pairi Daiza zich laat gelden als een ruimte voor artistieke expressie.

 

Van 18 februari tot 4 maart wordt Pairi Daiza omgetoverd tot een klein Venetië om het seizoen te lanceren.

De personages van de Commedia dell’arte zullen met de bezoekers de winter trotseren en hen onderdompelen in een zinderende en kleurrijke sfeer. Tijdens deze twee weken van carnaval kunt u in Cambron-Abbey poseren met Pierrot, Harlekijn of Polichinelle.

 

Een Venetiaanse Grand Dôme

De Grand Dôme ademt de sfeer van de Venetiaanse paleizen: op een indrukwekkend scherm van veertig meter lang en acht meter hoog geven beelden en animaties de plaats de uitstraling van het Dogenpaleis. De bezoekers worden ontvangen door het gezelschap «Regards vénitiens». In de Dôme is ook een tentoonstelling van weelderige Venetiaanse kostuums te bewonderen en zijn er seizoensgebonden lekkernijen te verkrijgen voor de kleine en grote honger. Van 18 februari tot 4 maart is er elke middag een gemaskerd bal! Elk uur tussen 14 en 17 uur neemt een bal (30 minuten) de kinderen mee op een wilde choreografie, bedacht door de Cie Arte Corpo. Plezier gegarandeerd.

 

Ook de dieren feesten mee

In de Beste Zoo van Europa zullen de 7.500 dieren ook feestvieren tijdens de carnavalsperiode. Ook zij zullen hun eigen speciale programma hebben. De verzorgers zullen «Carnaval» menu’s en verrijkingen voor hen bereiden. Reuzenpanda’s, olifanten, lemuren, gorilla’s, nijlpaarden, leeuwen, stokstaartjes, enz. Kom en beleef samen met hen deze mooie momenten!

 

Nieuwe accommodaties

Pairi Daiza is een vakantiebestemming geworden. In 2022 bereikte de bezettingsgraad van alle accommodaties in Pairi Daiza Resort 90%; met uitzonderlijk succes voor de pinguïn- en walruskamers (meer dan 99% bezetting). Het tevredenheidspercentage van de gasten van Pairi Daiza Resort ligt, net als sinds de lancering van de verblijven in juni 2019, boven de 90%. De gasten houden van de unieke ervaring dicht bij de dieren.

Om aan de vraag te voldoen, de band tussen bezoekers en dieren te versterken en nieuwe ervaringen te bieden, wordt er momenteel aan verschillende projecten gewerkt. Een daarvan zal in de tweede helft van het seizoen 2023 worden gelanceerd. De kinderboerderij wordt helemaal getransformeerd. Al meer dan 25 jaar kunnen de jongste bezoekers van het park en hun ouders de dieren van dit kleine paradijs op de binnenplaats van de voormalige boerderij van de abdij van Cambron benaderen, aaien en zelfs voeren. Dit jaar wordt de oppervlakte van de dieren met 50% vergroot en wordt de route voor bezoekers met een dagticket langer.

In het laatste kwartaal van 2023 zal de kinderboerderij 21 nieuwe accommodaties aanbieden. Deze 21 familie- kamers, waarvan er één toegankelijk zal zijn voor gehandicapten, zullen plaats bieden aan maximaal vijf personen. Ze worden ingericht in een comfortabele rustieke stijl, met kwalitatieve en lokale materialen, en hebben allemaal een terras dat toegang biedt tot de kinderboerderij.

 

Groener Pairi Daiza

In minder dan tien jaar zal alle in Pairi Daiza verbruikte energie groene energie zijn. Het doel van Pairi Daiza is om in 2032 100% groen te zijn.

Een belangrijke mijlpaal werd in 2019 bereikt met de ingebruikname door Perpetum Energy van een gigantische zonnepanelen-installatie in de vorm van een carport op de parking van het park. Deze eerste installatie van 62.750 panelen produceert 20.000 MWh groene stroom per jaar. Alle huidige elektriciteitsbehoeften van het park worden gedekt door deze zonnepanelen. Het overschot aan elektriciteit (ongeveer 20% in 2022) dat in Pairi Daiza wordt geproduceerd, wordt opnieuw in het net geïnjecteerd.

Vanaf het derde kwartaal van 2023 zullen nog eens 31.036 panelen in gebruik worden genomen. Dankzij grotere en efficiëntere panelen zal deze uitbreiding een vermogen hebben van 20.500 kWp. Deze nieuwe installatie zal 19.800 MWh/jaar produceren. Deze groene energie zal worden gebruikt om de energiebehoeften van de nieuwe werelden in aanbouw in Pairi Daiza te dekken. De rest gaat terug naar het net. Pairi Daiza zal zo nog meer bijdragen tot de lokale productie van groene energie in Wallonië. Tegen eind 2023 zou de totale geïnstalleerde capaciteit van de zonneparkeergarage Pairi Daiza 45MWp moeten bereiken, waardoor het de krachtigste zonnepanelenparking ter wereld wordt.

Tegelijkertijd en geleidelijk optimaliseert Pairi Daiza al haar verbruik en integreert zij voor nieuwe projecten of wijzigingen de beste beschikbare technieken die de meest efficiënte duurzame technologieën zijn in alle activiteits- gebieden. Bijvoorbeeld LED-technologieën, warmtewisselaars, hoogwaardige beglazing, warmtepompen, enz. ….

Afvalscheiding is een integraal onderdeel van het proces. Wij gaan veel verder dan wat het Gewest voorschrijft door 50 categorieën afval aan de bron te sorteren. Het personeel van Pairi Daiza is nauw betrokken bij de sociale en ecologische verantwoordelijkheid van Pairi Daiza. Het merendeel van het personeel van het park heeft reeds een opleiding in effectieve afvalscheiding gevolgd en is op de hoogte gebracht van de ondernomen acties.

Sinds 20 januari 2023 is een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik. Het kan het afvalwater van een stad met 10.000 inwoners behandelen. Pairi Daiza heeft gekozen voor het aërobe actiefslibproces Organica. Het is de eerste installatie van dit type in België.

In 2023 zullen we ook een diepgaande studie starten van ons geothermisch project, met als doel een deel van onze verwarmings- en koelingsbehoeften hiermee te dekken.

 

Een kweekvijver voor talent

Tijdens het seizoen 2022 had Pairi Daiza meer dan 550 voltijdse equivalenten in dienst, waaronder ongeveer 100 tijdelijke medewerkers. Bijna 900 studenten kwamen de teams gedurende het seizoen helpen. Pairi Daiza zal 600 mensen tewerkstellen, waaronder een honderdtal tijdelijke werknemers. Bijna 1.000 studenten zullen de teams gedurende het seizoen helpen. De carrières in de Jardin des Mondes zijn gevarieerd. Er zijn meer dan 60 verschillende banen: conciërges en tuinmannen natuurlijk, maar ook tientallen andere profielen die te maken hebben met receptie, HoReCa, exploitatie en onderhoud.

Er zijn tientallen vacatures voor HoReCa verkooppunten en restaurants. Maar ook voor ontvangst en informatieve functies waarbij kennis van het Nederlands en een andere taal vereist is. Er zijn ook talenten nodig om de zeer hoge ambities van het park op het gebied van duurzame ontwikkeling, energie en milieu te verwezenlijken.

Er staan al verschillende vacatures online op de Job-pagina van de website: www.pairidaiza.eu In maart 2023 worden Job Days georganiseerd.

 

Betrokkenheid van bezoekers nog meer aanmoedigen

In 2023 zal Pairi Daiza een dynamisch aanbod van meeslepende ervaringen blijven aanbieden, bijzondere momenten tussen bezoekers en onze dieren. Met “Verzorger voor een dag“ en “Animal Adventure“ bevestigt Pairi Daiza haar wens om een sterkere band te creëren tussen levende wezens.

Nieuw, het abonnement wordt een echte «Membership Card» van Pairi Daiza. Deze Membership Card is een warme uitnodiging om deel uit te maken van de grote Pairi Daiza-familie. Een familie die iedereen verenigt die van dieren houdt.

De Membership Card is de beste manier om van Pairi Daiza te genieten doorheen de seizoenen. De Card van Pairi Daiza is voortaan 12 maanden geldig (het Park is 11 maanden per jaar geopend) vanaf de datum van het eerste bezoek.

Voor 99 euro per volwassene geeft het een jaar lang toegang tot het park en biedt het vele voordelen:

 • Toegang tot alle feestperiodes (Carnaval, Pasen, Zomer, Halloween, Christmas Time) zonder extra kosten
 • Kortingen in de winkels op bepaalde artikelen
 • Korting op een reis met de stoomtrein
 • 10% korting op uw verblijf in het Pairi Daiza Resort.
 • Kortingen bij partner pretparken (Grotten van Han, Efteling, Nausicaa, Toverland, PlopsaParcs)

 

Dagtickets voor volwassenen zijn verkrijgbaar tegen een speciaal tarief van 39 euro door de week en 42 euro in het weekend en tijdens schoolvakanties. Online aankoop wordt aanbevolen om extra kosten te vermijden.