Uitgelicht: Indiana Jones et le Temple du Péril – Disneyland Park Parijs

Indiana Jones et le Temple du Péril is een achtbaan in het Franse Disneyland Park. Hij opende in 1993 en was de eerste achtbaan in het park die overkop ging. De inzittenden stappen hier als het ware in een mijntreintje, dat ze onderdompelt in de sfeer van de film Indiana Jones and the Temple of Doom.

 

 

Indiana Jones et le Temple du Péril werd voor het Disneyland Park van Frankrijk de allereerste achtbaan die overkop ging. Het park bouwde deze baan in eerste instantie als een tijdelijke attractie, die later zou verdwijnen als de achtbaan Space Mountain: De la Terre à la Lune zou geopend zijn. In 1998 zou normaal de baan gesloopt worden, maar de financiële middelen om een volledig nieuw gebied te ontwikkelen op deze plek ontbraken en men besloot dan om de baan een upgrade te geven. Dit was ook nodig, want de gebruikte materialen waren niet voorzien op een lang leven.

De renovatie bestond er uit de aankleding te vervangen waar nodig en de baan zelf kreeg meer banking in de bochten. Verder werden de oude treintjes, die plaats boden aan acht personen, vervangen door treintjes die plaats bieden aan 12 personen, waardoor de capaciteit verhoogde met 50%. De naam wijzigde tijdelijk in Indiana Jones et le Temple du Péril : à l’envers, dit doordat de nieuwe treintjes in eerste instantie achterwaarts op de baan geplaatst werden. In 2004 draaide men deze opnieuw om en kwam de originele naam terug.

 

Statistieken

Indiana Jones et le Temple du Péril werd gebouwd door Intamin Amusement Rides met in onderaanneming Giovanola. Het ontwerp voor de lay-out werd geleend van het TL-59 model van de Italiaanse fabrikant Pinfari, maar dan met echte Intamin track.

De baan is 600 meter lang en bevat één inversie, namelijk een looping. Wie een ritje wil maken in deze achtbaan moet tenminste 140 cm groot zijn.