Bouwer in de kijker: Giovanola

Giovanola was een Zwitsers staalbedrijf dat achtbanen bouwde. Dit bedrijf begon als fabrikant van metaalproducten, zoals elektriciteitscabines, leidingen enzoverder. Later ging het bedrijf als onderaannemer van Intamin Amusement Rides achtbanen bouwen. Aan het einde van het bestaan bouwde het bedrijf achtbanen onder hun eigen naam, maar zou failliet gaan.

 

Giovanola Freres SA, zoals het bedrijf voluit genoemd werd, was één van de belangrijkste bouwers van thrill rides. Het bedrijf werd opgericht door Joseph Giovanola in 1888. In de beginjaren van het bedrijf bouwde men elektriciteitscabines, leidingen, watertanks, Bruggenen andere staalconstructies.

Doorheen de jaren ging het bedrijf ook achtbanen produceren, dit in onderaanneming voor Intamin Amusement Rides. De eerste achtbaan die Giovanola produceerde voor Intamin was de tweeling achtbaan Vertigorama in het Argentijnse park Parque de la Ciudad. In totaal produceerde het bedrijf 22 achtbanen voor Intamin.

In 1998 ging het bedrijf ook achtbanen bouwen onder eigen naam. In 1999 opende dan ook de eerste achtbaan van Giovanola in het Zuid-Afrikaanse park Gold Reef City. Anaconda is een hangende achtbaan van 34 meter hoog en 746 meter lang, waarop een snelheid bereikt wordt van 90 km/h.

 

 

In de komende twee jaren bouwde het bedrijf nog twee Mega Coasters, de eerste opende in 2000 als Goliath in Six Flags Magic Mountain. Deze achtbaan heeft een hoogte van bijna 72 meter en een lengte van 1371,6 meter, goed voor een snelheid van 137 km/h.

 

 

De laatste achtbaan van het bedrijf kwam er in 2001 in Six Flags Over Texas met Titan. Deze achtbaan heeft een hoogte van 74,7 meter en een lengte van 1619,1 meter, goed voor een snelheid van 137 km/h.

 

 

Nadat Titan geopend was, stopte men met de bouw van achtbanen. Later bleek het bedrijf niet rendabel meer te zijn, waardoor in 2004 het faillissement werd aangevraagd.

Wie in de track van de drie achtbanen van Giovanola een B&M-track lijkt te herkennen, heeft volledig gelijk. Walter Bolliger en Claude Mabillard begonnen namelijk hun carrière bij Giovanola, tot ze in 1988 hun eigen bedrijf Bolliger en Mabillard oprichtten. Giovanola bleef echter het tracktype gebruiken, ontworpen door hen.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB

Foto: Wikimedia