Technopolis blikt terug op een boeiend 2022

Over 2022 kan veel gezegd worden, maar één ding staat vast: voor Technopolis was het een jaar vol uitdagingen en hoogtepunten. Ondanks de moeilijke start door corona en de huidige economische crisis, wist Technopolis maar liefst 932 571 Vlamingen te bereiken met wetenschap en technologie. Dat zijn er zo’n 300 000 meer dan vorig jaar! Een indrukwekkend resultaat dat opnieuw de veerkracht van Technopolis in crisistijden bevestigt. 


 
Om dat te bereiken, heeft Technopolis lang niet alleen in het doe-centrum in Mechelen alles uit de kast gehaald. Ook op school, op tal van evenementen en niet te vergeten online wist Technopolis massa’s kinderen en jongeren te verwonderen met wetenschap en technologie.

 

Vruchten geplukt van investeringen in expo’s

 
In 2022 was er op elk moment wat nieuws te beleven in Technopolis. Tot en met de zomer was er nog Insectopia, een tijdelijke buitenexpo over insecten. Die moest ervoor zorgen dat bezoekers konden blijven langskomen, ook in periodes dat binnen activiteiten aan banden gelegd werden. In april, mei en juni, toen de meeste maatregelen versoepeld waren, werden bezoekers in het doe-centrum extra verwend met Science & Stones, een expo volledig uit LEGO blokken met als hoofdtopic duurzaam bouwen.

Daarnaast werd de volledige hoofdexpo van Technopolis vernieuwd. Opstellingen werden één voor één vervangen, waardoor de hinder voor bezoekers beperkt bleef en het doe-centrum niet onnodig hoefde te sluiten.

Door al deze investeringen slaagde Technopolis erin om ondanks alle omstandigheden toch 236 097 bezoekers over de vloer te krijgen, waarvan 148 266 bezoekers in familieverband (63%) en 68 620 leerlingen en leerkrachten (29%). Doordat alle evenementen in het voorjaar weer toegestaan werden, kreeg Technopolis ook nog eens 19 211 gasten (8%) over de vloer.

 

“2022 was geen vanzelfsprekend jaar. Tegen de tijd dat de meeste coronamaatregelen achter de rug waren, hebben de energiecrisis en de daaropvolgende inflatie plus stijgende loonkosten voor ongeziene uitdagingen gezorgd. Gelukkig heeft zich dat niet gereflecteerd in ons enthousiasme en bereik!”

Stephane Berghmans- CEO Technopolis

 

Zowel speelplaatsen als Lotto Arena in vuur en vlam gezet

Ook in 2022 hoefde je niet naar Mechelen om Technopolis tegen te komen. Om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te bereiken, trok Technopolis naar scholen in alle uithoeken in Vlaanderen. Ook op heel wat evenementen was Technopolis een opvallende gast. In totaal werden op deze manier 542 456 Vlamingen bereikt.
 

Op school

Sinds 2020 brengt Technopolis heel wat shows en workshops rechtstreeks naar de scholen. In periodes dat schooluitstappen moeilijk of onmogelijk waren, bleek dat de ideale oplossing om de schoolgaande jeugd toch nog op een luchtige en inspirerende manier in contact te brengen met wetenschap. Doorheen 2022 werden maar liefst 5 232 leerlingen en leerkrachten op deze manier bereikt.
 
Daarnaast gaf Technopolis ook scholen- (en familie)shows in cultuurcentra, stond de CEO van Technopolis regelmatig voor de klas in het kader van het project STEM-Ondernemers voor de klas (Vlajo) en vond je een Technopolis-vlogger op bijna alle festivalpodia op speelplaatsen in heel Vlaanderen naar aanleiding van StressFactor (22/3-25/6). In totaal kregen zo nog eens 33 640 scholieren extra een portie wetenschap.

 

Op evenementen

Ook op heel wat andere evenementen was Technopolis van de partij.
 
Sommige hadden een duidelijke link met wetenschap, zoals de Maker Faire (29/4-1/5 in Gent) Nerdland Festival (3-5/6 in Wachtebeke) en Nerdland voor Kleine Nerds (26/11 in de Lotto Arena in Antwerpen).
 
Andere kregen dankzij Technopolis een unieke wetenschappelijke toets: Maanrock (26-28/8 in Mechelen), de zomertentoonstelling in het Paleis (23/7-28/8 in Brussel), Smile Safari (sinds april in Wijnegem), FACTS (2-3/04 en 22-23/10 in Gent) en het JEF Festival (19/2-6/3 in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven en Hamme).

Daarnaast coördineerde Technopolis voor de 12e keer op rij de Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement van Vlaanderen. 
 
In totaal trakteerde Technopolis maar liefst 339 525 (toekomstige) wetenschapsfans, waaronder heel wat jongeren, op een portie wetenschap op externe evenementen.

 

Online verdienmodellen gecreëerd

Nog voor 2020 is Technopolis in haar digitaal aanbod beginnen investeren. Die strategie kwam niet alleen goed van pas tijdens de coronajaren, toen een bezoek aan het doe-centrum in Mechelen heel vaak niet (goed) mogelijk was. Ook doorheen heel 2022 bleef digitaal de manier bij uitstek om naast families en scholen ook heel wat jongeren te inspireren.
 
Van een escape game (voor scholen), quizzen (voor families en scholen), hybride kennismakingen met STEMhelden en STEM-Ondernemers (voor scholen), evenementen (zoals 100×100 van Voka) tot proefjes op het online platform van de Dag van de Wetenschap (voor families): ze zorgden voor een extra bereik van 164 059 personen.
 

Sociale media met TikTok op kop

Eind 2022 stond de teller van het aantal volgers op sociale media op 154 018, waarvan 42,8% jongeren.  
 
Dat is een indrukwekkend cijfer, maar het toont slechts het tipje van de ijsberg. Het aantal personen dat Technopolis effectief weet te bereiken via sociale media, ligt immers veel hoger. Ook iedereen die het voorbije jaar allerlei experimenten, videoreeksen, weetjes… te zien kreeg zonder Technopolis te volgen, kwam dankzij Technopolis op een leuke manier in contact met wetenschap. Technopolis deed wetenschap echt boomen op TikTok, waar het maar liefst 4 022 442 views wist te vergaren. Op YouTube werden 578 463 views geregistreerd, op Facebook meer dan 326 495 en tot slot op Instagram 562 327. 

Technopolis is anno 2022 niet meer weg te denken op sociale media. Vooral op platformen waar veel jongeren vertoeven, zoals TikTokYouTube en Instagram bleef Technopolis hoge ogen gooien met spectaculaire (en ludieke) experimenten, wetenschappelijke weetjes en onmisbare life hacks.
 
Op YouTube weet Technopolis zich vooral te onderscheiden via videoreeksen op maat van jongeren. In het voorjaar van 2022 lanceerde Technopolis een vervolg op de populaire YouTube-reeksen Fact’d Up en Studentikeus. In het najaar volgden de nieuwe reeks F*CK?! My Future! en een nieuw langlopend behind-the-scenes-format. In deze laatste twee reeksen trekt Technopolis achter de schermen van bedrijven om jongeren ervan te overtuigen om voor een STEM-opleiding en -job te kiezen, iets waar bedrijven echt baat bij hebben.

 

 Brug tussen bedrijven, onderwijs en jongeren

 
Vanuit de nood van bedrijven aan jong STEM-talent, ontstond zelfs een nieuw verdienmodel. De videoreeksen en digitale quizzen bleven gratis voor jongeren, maar door samen te werken met o.a. Wienerberger, Thomas More, BASF, Siemens, essenscia, Bekaert, inDUfed, VPK, CMB, Food At Work…  slaagde Technopolis erin om inkomsten uit het digitale aanbod genereren.

 

“Ik denk dat we in 2022 nog maar eens bewezen hebben dat Technopolis bijzonder veerkrachtig is in crisistijden. Niet alleen hebben we belangrijke investeringen gedaan, we hebben ook de vruchten geplukt van de investeringen van de voorbije jaren. En dat zowel in Technopolis als op school, op evenementen en digitaal.

En maar goed, want onze missie is actueler dan ooit. Dat beseffen ook bedrijven die op zoek zijn naar jong STEM-talent. Dankzij strategische partnerships met de juiste bedrijven hebben we in 2022 ons aanbod naar een hoger niveau getild en hebben we zelfs nieuwe verdienmodellen gecreëerd.”

Ester Blockx- Marketing & Sales Director Technopolis