Särkänniemi heeft een uitbreidingsplan van 100 miljoen euro

Särkänniemi heeft een uitbreidingsplan van 100 miljoen euro voor komende jaren. Dit omvat onder andere een hotel, een waterpark en een nieuwe entree-esplanade met entertainment, winkels en restaurants. Maar ook een nieuwe achtbaan zou op de planning staan.

 

Het Finse pretpark Särkänniemi, gelegen op een schiereiland met uitzicht op het Näsijärvi-meer in de stad Tampere, investeert komende jaren 100 miljoen euro in het park. Vanwege het beperkte seizoen in het land (mei tot september) dient het plan vooral om een bestemming te worden die heel het jaar door aantrekkelijk is. Naast de pretparkattracties kunnen gasten reeds al genieten van een aquarium en Näsinneula, de bekende uitkijktoren van het park.

Het grootste deel, zo’n 70 miljoen euro, zal worden gebruikt voor de bouw van een waterpark en een hotel. Het waterpark krijgt meerdere zwembaden, indoorglijbanen en een buitengedeelte voor de zomer. Geluids- en lichtshows en videoprojecties moeten zorgen voor een constant veranderende sfeer.

Het themahotel, dat naast het waterpark zal liggen, krijgt 200 à 250 familiekamers. Opklapbare kinderbedjes zorgen ervoor dat het hotel ook voor zakenmensen aantrekkelijk wordt. Het exacte thema is op dit moment nog onduidelijk, maar er wordt nagedacht over het gebruik van een mythe gebaseerd op het aangrenzende meer.

Het dolfinarium met een oppervlakte van 3500 m² sloot reeds in 2016. De herbestemming hiervoor krijgt als werktitel Xplore Park. Het concept wordt omschreven als een soort funhouse voor volwassenen. Met interactieve elementen, artistieke elementen en zelfs gruwelijke elementen. Het geboortecijfer is in Finland vrij beperkt. Het park probeert met de investeringen niet enkel winterproef te worden maar ook meer te focussen op een volwassen publiek.

Een volgende investering krijgt als werktitel Media World. Hier zullen bezoekers attracties kunnen ontdekken gebaseerd op licenties van de Finse openbare televisiezender YLE. Een exacte locatie moet nog worden beslist. Maar vermoedelijk wordt het ondergebracht in het huidige Sara Hildénin Art Museum waarvan de collectie verhuist naar een nieuw gebouw.

De gemeente die eigenaar is van het Särkänniemi zal eerst investeren in en nieuwe entree samen met een eet- en uitgaansboulevard. Die wordt benaderd vanaf een nieuwe brug over de haven aan de kant van het park. Het sluit op die manier aan bij een al reeds lopend plan voor het stedelijke gebied rond Särkänniemi.

Tot slot, ook de pure pretparkbezoeker zal worden bediend. Plannen voor nieuwe attracties binnen het bestaande pretpark liggen klaar. Dit omvat een familieachtbaan en een soort horrorervaring. Mogelijk een dark ride, of misschien een doolhof met acteurs.

Het volledige plan moet over een 5-tal jaar zijn afgerond.

 

Bron en foto’s: Blooloop / Särkänniemi