Sfeerverslag: Winter Efteling – donderdag 8 december 2022

Vandaag trek ik samen met mijn vrouw Hannelore naar de Efteling. Zoals ieder jaar steekt het Nederlandse park in een winters jasje en kunnen we weer genieten van heel wat nieuwigheden. Tijd voor een dagje vol wonderen en magie!

 

Tijdens de wintermaanden gaat het park maar om 11u open in plaats van 10u. Dat betekend dus een uurtje langer slapen en daardoor komen we dan ook maar iets voor 11u aan op de parking van het park. Via het huis van de 5 zintuigen betreden we de Wereld vol Wonderen, tijd voor een dagje Efteling! 

Als eerste starten we met Max & Moritz. De duo achtbaan staat in het teken van de 2 kwajongens uit het gelijknamig sprookje en die kan je ook herkennen in beide banen. Wij kiezen voor de groene baan (Moritz) en genieten van een leuke rit.

Tijd voor een volgende attractie hebben we voorlopig niet want we hebben om 12u gereserveerd bij Polles Keuken. Dit restaurant serveert heerlijk en vooral speciale pannenkoeken. Zo eet ik er 1 met spek en kaas, Hannelore neemt dan weer een pannenkoek met spek en ui. De zaal van het restaurant is prachtig gedecoreerd, zo staat er in het midden een ronddraaiend rek met daarop allerlei potten, pannen en lepels.

Voor de volgende attractie hoeven we alvast niet ver te lopen. We gaan namelijk een ritje maken op Symbolica. De duurste Efteling attractie ooit is een prachtige darkride met een leuke voorshow. Tijdens deze voorshow neemt O.J. Punctuel, Secretaris Protocollair van Koning Pardulfus het woord en geeft ons enkele regels mee voor ons bezoek aan de koning. Uiteraard onderbreekt Pardoes de Tovernar hem en worden we via een opengaande trap richting de darkride geleid. Daar begint de rondleiding doorheen het kasteel met onder andere een bezoek aan het observatorium, het planetarium en natuurlijk de balzaal. Samen met de koning en zijn familie maken we er een leuk feestje van.

Ook de volgende attractie is een darkride. Fata Morgana is een attractie met bootjes waar je langs allerlei scènes uit de Sprookjes van Duizend en 1 nacht vaart. De Arabisch getinte attractie is een prachtige darkride vol met details. Ieder keer zie je wel weer iets nieuws. Zo zijn er tijgers te zien, buikdanseressen, worden we overvallen en ontsnappen we van enkele krokodillen.

We komen langs de plek waar vroeger het Spookslot stond. Momenteel is men er hard aan het werk om er een nieuwe attractie te plaatsen. Die zal normaal Danse Macabre gaan heten en het verhaal probeert de Efteling nu al te vertellen. Zo lopen we plots deze 2 rare snuiters tegen het lijf, die blijkbaar de hoofdrollen zullen spelen in de nieuwe attractie. Het verhaal zal zich afspelen rond Esmeralda, een orgel die behekst is. Ik ben alvast benieuwd naar de nieuwe attractie.

Aangezien er al een hele dag een wachtrij van een uur staat bij de Dive Coaster Baron 1898, besluiten we deze nog eventjes links te laten liggen. We trekken naar de Vliegende Hollander waar we maar 15 minuten moeten wachten. Dat is geen straf in een prachtig gedecoreerde wachtrij, langs allerlei scènes die het verhaal van Willem van der Decken onmiddellijk beginnen te vertellen. Of ze het nu willen of niet, varen doen we sowieso! Al loopt het wat later al goed mis wanneer we plots een dichte mist terecht komen. Uiteraard varen we zo het schip de Vliegende Hollander tegemoet en worden we richting de optakeling gestuurd. Na een stukje achtbaan komen we vervolgens in het water terecht.

Joris en de Draak, de houten achtbaan van het park, is momenteel gesloten want daar is men bezig om enkele stukken houten track te vervangen door stalen track. Het gaat hier vooral om stukken waar men merkt dat er sneller slijtage optreedt. In een ritje Python heb ik geen zin waardoor we terecht komen bij Nest. Desondanks deze speeltuin hier toch al een tijdje staat, heb ik hier nog niet eerder een kijkje genomen. De speeltuin opende vorig jaar en is gericht op alle kinderen, ook op kinderen met een beperking. Een mooi initiatief van het park. Ook de hints naar andere Efteling-attracties is leuk gevonden.

Aan de andere kant van het plein maken we nog een ritje op de Oude Tuffers. De oldtimerbaan werd een paar jaar geleden nog volledig gerenoveerd. De oldtimers zijn voorzien van een claxon en wanneer je die gebruikt kun je allerlei zaken doen bewegen die je onderweg tegenkomt.

Helaas kunnen we niet meer langlaufen zoals vroeger. De Efteling bespaart tijdens deze moeilijke periode waarop de ene crisis de andere lijkt te overlappen. Jammer maar begrijpbaar. Vroeger vond je een langlaufbaan op de locatie van de traptreintjes. De treintjes zijn vandaag wel open maar bieden helaas niet dezelfde winterse sfeer die je had met de langlaufbaan.

Sinds dit jaar kan je geen ritje meer maken op Monsieur Cannibale. De Efteling heeft de attractie omgetoverd naar Sirocco. Dezelfde molen maar met een ander achtergrondverhaal dat meer aansluit bij die andere attractie in hetzelfde gebied, Vogelrok. De kookpotten zijn vervangen door bootjes en ook heeft het park andere figuren geplaatst bij de molen. Uiteraard hebben we een ritje gemaakt en kan ik alleen maar zeggen dat het eindresultaat gezien mag worden.

Zoals daarnet vermeld, vind je hier ook Vogelrok. De indoor achtbaan die zichzelf kenmerkt door de gigantische vogel aan de ingang en door zijn leuke rit. De rit verloopt volledig in het duister waardoor je al gauw niet meer weet waar je je bevindt. Af en toe kom je een paar vogels tegen of duik je in de bek van een gigantische vogel.

Net naast Vogelrok, vind je 1 van Hannelore’s favoriete darkrides. Carnaval Festival is momenteel in een testfase want normaal kan je niet meer zomaar in de wachtrij stappen maar moet je eerst online reserveren. Alleen is er vandaag niet zo heel veel volk en heeft men het systeem vandaag afgelegd. We kunnen meteen doorlopen en genieten van de avonturen van Jokie en Jet. Het leuke deuntje blijft alvast de rest van de dag in je hoofd hangen.

Tijdens de wintermaanden kan je in de Efteling terecht om een bezoekje te brengen aan de Warme Winter Weide. Op deze weide vind je heel wat besneeuwde naaldbomen, gezellige kraampjes en houtvuren. Heel gezellig en daarnaast is er ook een schaatsbaan. Ook lopen we er Pinokkio en een fee tegen het lijf.

Traditioneel zijn de huisjes op het Anton Pieckplein bespoten met valse sneeuw. Desondanks de besparingen is dat het gelukkig ook dit jaar het geval en kunnen we opnieuw genieten van het winterse uitzicht op het plein.

Hannelore haar lievelingsattracties zijn Max & Moritz en natuurlijk Carnaval Festival. Bij mij is dat Baron 1898, De Vliegende Hollander en natuurlijk het Sprookjesbos. Ik maak namelijk met veel plezier een wandeling doorheen het bos en geniet van de vele Sprookjes. Langnek heeft voor de gelegenheid zijn muts weer aan en ook Roodkapje is warm ingeduffeld. We maken ook nog een ritje op de Zes Zwanen. Ook Vrouw Holle heeft opnieuw haar intrek genomen in het Sprookjesbos.

Het park is nog een kwartier open en op de app van de Efteling zie ik dat de wachttijd voor Baron 1898 is gedaald naar 5 minuten. Uiteraard heeft de kou er deels mee te maken want het park is al voor een groot deel leeggelopen. Ik daarentegen geniet met volle teugen van een ritje op deze leuke achtbaan.

Als afsluiter kijken we naar Aquanura. De slotshow van de Efteling is er 1 met fonteinen en is werkelijk prachtig. De waterstralen bewegen zich precies mee op de maat van de muziek. Samen met kleurrijke lichtjes komt het schouwspel mooi tot zijn recht.

En zo zit ons dagje Efteling erop. Wederom heeft het park ons een magisch dagje uit bezorgd en hebben we heel wat plezier beleefd. De Winter Efteling is wel niet meer wat het ooit geweest is maar desondanks is het toch nog steeds een heel tof winters evenement. Tot ziens Efteling!