Skyline Attractions bouwt samen met kunstenaar een werkende achtbaan in een museum

Skyline Attractions, een Amerikaanse attractiebouwer, werkte mee aan het ontwerp en de engineering van een werkende achtbaan als onderdeel van de nieuwste kunstinstallatie van de Amerikaanse beeldende kunstenaar EJ Hill, nl. Brake Run Helix. In het Massachusetts Museum of Contemporary Art (MASS MoCA) werd namelijk een werkende achtbaan gebouwd met gesloten circuit.

 

De achtbaan van Brake Run Helix heeft het uiterlijk van een typische zogenaamde Backyardcoaster, zeg maar een zelfgebouwde achtbaan die je in de achtertuin opbouwt. De unieke achtbaan wordt ondersteund door een reeks houten A-frame-steunen en de lasvrije baan die erop zit, heeft de vorm van een acht. De baan bestaat uit 15 secties en heeft een lengte van 79,2 meter.

De achtbaan zal twee jaar te bezichtigen zijn in het museum, maar ook te berijden. Althans een bezoeker per uur mag plaatsnemen in het karretje dat plaats biedt aan één persoon. Een museummedewerker moet handmatig het karretje tot de eerste afdaling duwen. Door behulp van zwaartekracht kan het karretje over een heuveltje rijden en met een helix eindigen.

De achtbaan werd ontworpen als een achtertuinbaan, maar bevat alle moderne technologie om een ritje veilig te laten verlopen. Ze wordt ook technisch gecontroleerd door het Massachusetts Department of Public Safety, dat ook instaat voor de keuring van kermisattracties. De baan werd ontworpen en opgebouwd met de hulp van Great Coasters International, Inc.

 

Bron en foto: Skyline Attractions