Uitgelicht: Rutschebanen – Bakken

In 1932 opende het Deense pretpark Bakken haar houten achtbaan Rutschebanen. Speciaal was het dat het treintje vroeger afgeremd werd door een brakeman die elke rit meereed. Jammer genoeg kwamen er enkele jaren geleden automatische remmen op de baan, waardoor de brakeman overbodig werd, maar ook het ritje wat minder onstuimig werd en vooral saaier.

 

Voor de bouw van Rutschebanen deed het park beroep op Valdemar Lebech, die ook al de gelijknamige houten achtbaan van Tivoli Gardens bouwde, dat niet zo ver van Bakken gelegen is. Rutschebanen maakte vroeger gebruik van treintjes, die handmatig afgeremd werden door een brakeman die meereed. In 2010 installeerde het Nederlandse bedrijf Kumbak automatische remmen op de track en leverde nieuwe, modernere treintjes.

Rutschebanen is een zogenaamde Sidefriction coaster. De achtbaantrein heeft hier enkel wielen aan de bovenkant van de track en niet aan de zijkant en onderkant zoals bij normale achtbanen het geval is. De nauwe goot zorgt er dus voor dat de achtbaan op de rail blijft en het parcours niet kan verlaten.

Deze achtbaan heeft een hoogte van 22 meter, een lengte van 852 meter en bereikt een snelheid van 55 km/u. Over de baan rijden drie treintjes die telkens plaats bieden aan 20 personen. Wie een ritje wil maken moet tenminste 100 cm groot zijn met begeleiding van een volwassene, alleen plaatsnemen kan vanaf een minimumlengte van 120 cm.