Sfeerverslag: Tilburgse Kermis – Zondag 24 juli 2022

In 2019 ging ik voor de allereerste keer naar de Tilburgse Kermis. Drie jaar later ben ik terug in deze Nederlandse stad. Op de Tilburgse Kermis staan dit jaar 3 achtbanen met daarnaast nog een heleboel andere attracties. Samen met Hannelore ga ik er alvast een leuke middag van maken.

 

Om 14h komen we aan op de parking van universiteit van Tilburg. Als je hier parkeert, betaal je €1 om met de bus naar het station van Tilburg gebracht te worden. De kermis ligt immers een kleine 100 meter verder, beter kan dus niet.

Aangezien we hier zijn voor de achtbanen beginnen we direct met de eerste. Time Machine The Coaster, een achtbaan die sinds vorig jaar op het Nederlandse kermis circuit terecht kwam. De Nederlandse exploitant Buwalda heeft er dus een nieuwe achtbaan bij. Time Machine is een Spinning Coaster die je kan vergelijken met de andere Spinning Coasters op de kermis. Toch is er een klein verschil, de eerste bocht na de lifthill is hier vervangen door een Horse Hoe element. Dit is een soort schuine bocht die zorgt voor meer snelheid en dynamiek tijdens de rit. Ik ben alvast fan! Wel had ik de achtbaan wat soepeler verwacht.

Wat verderop zag ik een Funhouse staan dat als thema superhelden heeft. Je kan er de bekendste superhelden uit DC en Marvel Comics en films terugvinden. Zo vind je er Batman, The Hulk en Spiderman. Ook Harley Quinn, de vriendin van de Joker is van de partij. Als fan van superhelden moest ik hier beslist eens in. Heroes City heeft enkele leuke elementen en al zeker op het laatste. Daar moest je hindernissen boven water nemen, al kon je moeilijk de stap-platen en dergelijke terug vinden want er werd veel rook boven het water geblazen. Ik vond het alvast een leuke funhouse.

De Tilburgse Kermis is in 2 delen opgedeeld. Die worden gescheiden door een spoorweg. Net voordat we naar het andere deel gaan komen we op een plein terecht waar er een reuzenrad staat, maar ook een achtbaan. Dat is de Euro Coaster, een achtbaan die ik in 2019 al heb gedaan. Uiteraard deden we deze inverted coaster opnieuw. Het speciale aan deze achtbaan is dat de gondels mee zwaaien in de bochten.

De volgende attractie wordt Laser Pix. Een interactieve darkride met figuren zoals Super Mario en Luigi. Uiteraard zien we er ook Yoshi en Donkey Kong.

Ook maakten we een ritje op Hannelore’s lievelings attractie, namelijk een octopus.

Toen we op de octopus zaten, zagen we in de verte al een grote toren. Die grote toren is Aeronaut, een Starflyer. Uiteraard maakten we een ritje op Aeronaut en genoten we van het uitzicht op Tilburg.

De laatste credit stond in dezelfde straat waar we Aeronaut vonden. Familie Achtbaan is de naam van deze coaster. Het betreft een simpele Big Apple, niets speciaal dus.

Darkrides op kermissen? Die kom je niet vaak tegen en als ze er al zijn, zijn het meestal spookhuizen. Toch vinden we op de Tilburgse Kermis een darkride met een ander (en vrolijker) thema. In Fun Factory passeer je scènes met clowns, ijsberen, vissen en andere leuke dingen.

Om af te ronden liepen we nog eens door de nostalgische kermis waar je allerlei oudere kermisattracties kans vinden en uittesten. Je vindt er klassieke draaimolens, ketting molens met zwanen, een ouderwetse rups en nog veel meer.

Na het nostalgische gedeelte besluiten we terug richting het station te wandelen. We hebben opnieuw genoten van de Tilburgse Kermis. De kermis is net zoals de vorige keer heel sfeervol en er zijn heel wat attracties. Hopelijk kan ik hier volgend jaar opnieuw naartoe!