Radio 2 ontrafelt mysterie rond paardenmolen uit Bobbejaanland

Deze zomer ontrafelt Radio 2 allerlei mysteries uit Vlaanderen. Wie een mysterie heeft kan dit door Radio 2 laten onderzoeken. Zo kwam Jack Schoepen, de zoon van Bobbejaan Schoepen met een heus mysterie. Waar is de paardenmolen die in de jaren 60 werd geïnstalleerd in Bobbejaanland.

 

Jack Schoepen, de zoon van Bobbejaan Schoepen (oprichter Bobbejaanland), kwam onlangs op de radio om een mysterie op te lossen. In de jaren 60 werd er een paardenmolen gekocht voor Bobbejaanland. De paardenmolen was een historische molen vanop de kermis, volledig uit hout en hij werkte op stoom. Halverwege de jaren 80 werd de molen verkocht omdat de kosten voor het onderhoud te hoog werden. Vanaf dan is Jack het spoor bijster.

Radio 2 hield zich deze zomer bezig met het oplossen van dit soort mysteries. Uiteraard kwam de radiozender met goed nieuws. Hij werd namelijk gevonden aan de andere kant van de wereld, namelijk in Californië. Radio 2 zetten enkele speurders aan het werk. Aanvankelijk werd gedacht dat de molen verkocht was om hem te gebruiken voor wisselstukken. Doordat de molen een twintigtal paarden bevatte, zou dit betekenen dat die paarden van deze molen overal zouden moeten opduiken in de verkoop en dat zou opvallen doordat deze allemaal van hetzelfde type zijn. Dit was volgens enkele kenners die actief waren in deze branche niet het geval. De speurtocht zat vast, tot er plots een gouden tip binnenkomt. De molen zou destijds verkocht zijn aan de familie Eckelboom. Zij reisden enkele kermissen af met de paardenmolen maar die bleek te zwaar om telkens op- en af te bouwen. Vervolgens werd hij verkocht aan een Amerikaan met Nederlandse roots. Uiteindelijk blijken het een vader en een zoon te zijn die de molen hebben gekocht. Jan en Henk van Gaale hadden namelijk een plan om een Hollands dorp te bouwen, maar het themapark kwam er echter nooit. Paul van Gaale, een neef van Henk van Gaale heeft de molen nog steeds in zijn bezit. Hij ligt opgeslagen in een loods. Wel betwijfelen ze of de molen nog compleet is. De familie van Gaale is niet meer actief in de kermis/pretpark-branche maar heeft nu een handelszaak in antiek. De vraag rijst nu wat Jack Schoepen gaat doen. Voorlopig is er nog geen reis naar Californië gepland. Hij is alvast geïnteresseerd om iets van de molen in zijn bezit te kunnen krijgen. Dat Bobbejaan Schoepen fan was van deze molen is wel duidelijk. Hij heeft er zelfs een nummer over geschreven en de videoclip werd uiteraard bij de molen opgenomen.

 

 

bron: Radio 2

Foto’s: Bobbejaan.be