Het trammuseum ASVi viert vijftigjarig bestaan

Aanstaande zaterdag 1 en zondag 2 oktober organiseert de ASVi bijzondere festiviteiten ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan. Voor deze gelegenheid organiseert het trammuseum een speciaal evenement door museumvoertuigen uit het buitenland uit te nodigen. De elektrische trams zullen rijden op de enige bewaard gebleven elektrische buurttramlijn in België.

 

De Association pour la Sauvegarde du Vicinal werd in 1972 opgericht met als doel de herinnering aan de ter ziele gegane Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (NMVB) actief in stand te houden. De Maatschappij, opgericht in 1885, had als missie de dorpen te ontsluiten door ze te verbinden met de rest van het land. Een echte tramlijn voor het platteland (ook wel in volksmond de boerentram genoemd), met als bijzonderheid dat het netwerk en de voertuigen in het land verenigd waren, én met verbindingen met buitenlandse netwerken.

De (toen) jonge oprichters van de vereniging, die het verval van het netwerk zagen, begonnen voertuigen te redden en in werkende staat te herstellen, soms zelfs herrezen uit de staat van wrakhout! In de loop der jaren heeft de vereniging een collectie van meer dan 50 spoorwegvoertuigen bewaard, die reden van 1885 tot eind jaren tachtig.

 

Tot de topstukken van het museum behoren:

  • de HL 303 stoomlocomotief uit 1888, de oudste rijvaardige stoomlocomotief van België.
  • de A.9073 uit 1901, een van de eerste volledig in België gebouwde elektrische trams. Het is ook de oudste nog rijdende elektrische tram van het land.
  • een Belgische tram met een typisch Amerikaans design uit de jaren 1940, gerepatrieerd uit Belgrado in Servië!

 

Nog steeds met het doel deze voertuigen rijvaardig te presenteren, bewaart de vereniging een oude elektrische tramlijn tussen Lobbes en Thuin. Deze lijn is de laatste getuige van een netwerk van 1500 km elektrische buurttramlijnen op een totaal van meer dan 5000 km in het hele land. Om de collectie te huisvesten zijn in Thuin twee gebouwen gebouwd, waarvan het grootste het Buurtspoorwegmuseum.

Het evenement:

50 jaar, dat is iets om te vieren!

De vereniging heeft contact opgenomen met zusterverenigingen om een uniek evenement te organiseren!

 

Elektrische trams uit Luxemburg of de Belgische kust, of een stoomlocomotief uit 1906 die op de Chemin de fer de la Baie de Somme in Frankrijk rijdt, zullen de belangrijkste spoorgebonden gasten zijn, maar we rekenen ook op Duitse, Franse, Brusselse en Vlaamse verenigingen… Deze festiviteiten zullen een werkelijk internationale dimensie hebben!

Volgende gastvoertuigen zullen met reizigers op onze lijnen rijden, afgewisseld met de voertuigen van het museum:

  • Tram nr. 34 van de Tramwegen van de Stad Luxemburg. Deze sluit het netwerk in 1964. Deze elektrische motorwagen wordt bewaard door het Vervoersmuseum van de stad Luxemburg.
  • Een elektrische goederentram uit 1915 van de Belgische kust, bewaard door de TTO- Noordzee en in Vlaanderen geklasseerd als onderdeel van een historische site.
  • Een stoomlocomotief uit 1906 die rijdt op de Chemin de Fer de la Baie de Somme aan de Picardische kust in de Hauts de France. Deze locomotief is geklasseerd als historisch monument in Frankrijk.

 

In het trammuseum kunt u een modelspoorbaantentoonstelling bekijken, met een miniatuurtram rijden, de stands van andere zusterverenigingen bezoeken en genieten van de bar en de kleine catering.

Oude bussen zullen rijden tussen een parkeerplaats aan de drève des Alliés in Thuin, het station van Lobbes en het museum, in samenwerking met zusterverenigingen.

 

Hoe kunt u ons bereiken (zaterdag en zondag)? (Let op: het museum zal niet toegankelijk zijn met de auto!)

Parkeer uw auto langs de “Drève des Alliés – 6530 Thuin” en komnaar het museum met oude bussen die een pendeldienst verzorgen.

 

Met de trein :

  • Stap uit bij het station van Thuin, steek de Samber over en neem de tram of bus, place de la Ville Basse.
  • Stap uit bij station Lobbes en neem de pendelbus naar het museum;

 

Voor personen met beperkte mobiliteit: er zijn plaatsen beschikbaar in de rue du Fosteau, naast ons museum.