Technopolis toont jongeren hoe STEM de toekomst kan redden in nieuwe videoreeks ‘F*CK?! My Future!’

In ‘F*CK?! My Future!’, een gloednieuwe YouTube-reeks voor jongeren, toont Technopolis samen met vier innovatieve bedrijven dat een duurzame toekomst in de maak is. Op donderdag 29 september om 11u15 krijgen de leerlingen uit het 6e jaar wetenschappen van het BimSem in Mechelen de kans om de eerste aflevering in première te zien.

 

‘F*CK?! My Future!’ Zo heet de nieuwste YouTubereeks van Technopolis. ‘F*CK?! My Future!’ is niet zomaar een titel. Het is een uitroep die weerspiegelt hoe heel wat jongeren vandaag de dag naar de toekomst kijken: met flink wat pessimisme. Dat blijkt onder meer uit een recente bevraging van Technopolis en jongerenplatform TAGMAG waarin maar liefst 17% van de jongeren aangaf zich echt grote zorgen te maken over de toekomst.

 

Geen zorgen voor later

Tijd dus voor een reeks om aan jongeren te laten zien dat heel wat innovatieve bedrijven hier in Vlaanderen niet bij de pakken blijven zitten, dacht Technopolis. En zo ontstond het idee voor ‘F*CK?! My Future!’, een reeks waarin vooruitstrevende bedrijven laten zien hoe zij vandaag de dag al werken aan concrete oplossingen voor een betere toekomst.

 

Deel van de oplossing in plaats van het probleem

Lang hoefde Technopolis niet te zoeken naar bedrijven die dat aan jongeren wilden laten zien. Per slot van rekening zullen alle sectoren deze komende generaties hard nodig hebben om hun toekomst te garanderen. Als jongeren inzien dat bedrijven deel vormen van de oplossing in plaats van het probleem, dan zullen zo ook sneller geneigd zijn om er later aan de slag te gaan.

 

Zo redeneerden ook CMB (Compagnie Maritime Belge), Bekaert, VPK Group en Coca-Cola België en Luxemburg. In de eerste vier afleveringen van ‘F*CK?! My Future!’ trekken Technopolis-vloggers Zanne en Emiel ernaar toe om er vast te stellen dat zij oplossingen hebben gevonden om nu al duurzamer om te gaan met energie, CO2-uitstoot en afvalverwerking.

 

Vier afleveringen om mee te beginnen

Voor de eerste aflevering die vanaf donderdag 29 september op YouTube draait, trok Technopolis naar CMB.TECH, een mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf in de logistieke sector. Niet alleen heeft CMB.TECH het allereerste hybride passagierschip op z’n naam, maar het heeft ook een eigen waterstoftankstation gebouwd. Het bedrijf wilde niet wachten tot er een oplossing op de markt kwam om haar vloot te vergroenen en ging gewoon zelf aan de slag. Als eerste voorbeeld om jongeren te laten zien dat de toekomst dankzij STEM niet alleen groener maar ook rooskleuriger is, kan dat tellen.

 

Ook Bekaert gelooft in de rol van waterstof voor een groenere toekomst. Dat blijkt uit de tweede aflevering die volgende maand op YouTube verschijnt. In november toont VPK Group hoe het als producent van gerecycleerd papier en golfkartonverpakkingen actief op zoek gaat naar alternatieven voor plastic en hoe het omgaat met relatief recente fenomenen zoals e-commerce. Een maand later is het de beurt aan Coca-Cola België en Luxemburg, die zal laten zien welke inspanningen het levert om de afvalberg in de frisdrankindustrie te beperken.

 

De videoreeks kan gratis bekeken worden op het YouTube-kanaal van Technopolis en zal ook actief gepromoot worden door de bedrijven die de reeks mee tot stand brachten.

 

Nog meer thema’s op komst

Omdat de klimaatcrisis sinds enkele maanden relevanter dan ooit is, ging voor het eerste deel alle aandacht naar duurzaamheid. Het is echter de bedoeling dat gaandeweg meer thema’s waar jongeren zich zorgen over maken aan bod komen. Vanaf volgend jaar komen ook andere thema’s aan bod, zoals cybersecurity, overbevolking, biodiversiteit, inflatie…

 

STEM als het beste ticket voor de toekomst

Ook al wordt het niet met zoveel woorden in de reeks gezegd, het wordt heel snel duidelijk dat STEM nodig is om oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen van onze tijd. Technopolis laat niet alleen oplossingen van eigen bodem zien, maar plakt ook een gezicht op de mensen die eraan meewerken. Zo hoopt Technopolis dat jongeren stilaan gaan beseffen dat ook zij het verschil kunnen maken door STEM te studeren en later een STEM-job uit te oefenen.

 

Voor ‘F*CK?! My Future!’ bouwde Technopolis op de ervaring die het opdeed via videoformats zoals WeteWaWerkt, LabKlap en Emiel-itair waarin jonge mensen met een STEM-job, onderzoekers… uitleggen hoe zij via STEM hun steentje bijdragen aan de toekomst. Deze reeksen werden niet alleen opgemerkt door jongeren, maar ook door andere bedrijven en organisaties die via Technopolis een brug willen bouwen naar jongeren. Door samen te werken hopen ze volgende generaties warm te maken voor een STEM-opleiding en -job.

 

En of Technopolis weet hoe jongeren te bereiken? Ook daar is het geen groentje in. Anno 2022 bestaat de online community van Technopolis uit meer dan 50% jongeren.