Euro Coaster gekend van Nederlandse en Duitse kermissen is verkocht

Opvallend nieuws uit de kermiswereld. Een van de grootste exploitanten van Nederland, de familie Buwalda, heeft haar meest unieke achtbaan verkocht. Het gaat om de hangende achtbaan Euro Coaster waarbij de karretjes onderaan de track hangen.

 

Inverted Coasters, achtbanen waarbij de karretjes onderaan de track hangen en de bezoekers los met hun benen hangen, is iets zeer bijzonders op de kermissen. Dit type komt bijna niet voor. In de wereld zijn er maar slechts 5 exemplaren die rondreizen en in Europa gaat het om amper 2. De ene is Ala Delta van de Spaanse exploitant Bañuls Atracciones, de andere is voor ons veel bekender want dit is de Euro Coaster van Buwalda.

Dit exemplaar werd gebouwd door de France fabrikant Reverchon in 2001 en was tot nu toe altijd in handen geweest van de Nederlandse exploitant Colin Buwalda. Het gaat om een achtbaan van het model Gliding Coaster, wat wil zeggen dat het een soort omgekeerde wilde muis is. De rollercoaster bereikt een snelheid van 60 km/u en is 15 meter hoog. Het parcours van 460 meter past op een oppervlakte van 15 op 42 meter.

Tijdens zijn bestaan onder Buwalda was de rollercoaster vaak in het buitenland te vinden. Zo was de achtbaan enorm veel in Duitsland, maar kwam deze in de loop der jaren ook in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Luxemburg en zelfs China. In 2020 verbleef deze nog enkele maanden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater.

Maar nu is de achtbaan verkocht. Gelukkig voor ons verdwijnt de rollercoaster niet ver weg, want het is de Nederlandse exploitant Colin Kriek die de attractie overkocht. Dit gebeurde deze zomer na de Tilburgse kermis. Met de nieuwe eigenaar verscheen de Euro Coaster op het Duitse Gäubodenvolksfest in Straubing en op de Nederlandse Megakermis Bazaar in Beverwijk. Later dit jaar wordt de Euro Coaster nog verwacht op het Britse Winter Wonderland in London.

 

Bron: Kirmes & Park Revue

Foto: Coasterpedia