Eerste Surf Coaster van B&M gaat de hoogte in bij SeaWorld Orlando

SeaWorld Orlando is begonnen met de bouw van de zevende achtbaan in het park die moet openen in 2023. Zoals gelekte bouwplannen vorig jaar reeds suggereerden, gaat het om een gloednieuwe achtbaantype van Bolliger & Mabillard: de “Surf Coaster”. Wat de Surf Coaster precies gaat inhouden, is nog onbekend, maar in alle geval gaat het om een nieuwe generatie van stand-up coasters, waar bezoekers rechtstaan in de achtbaantrein.

 

Nadat de Zwitserse achtbaanfabrikant Bolliger & Mabillard (B&M) in 2019 een trademark aanvroeg voor de naam “Surf Coaster” wachtte de pretparkwereld in spanning op de komst van dit nieuwe model van B&M. Twee jaar later, in 2021, viste fansite BGWFans de bouwplannen op voor een nieuwe B&M-achtbaan in SeaWorld Orlando. De smallere breedte van de track was één van de bewijzen die werd aangeleverd dat het hier mogelijks om een nieuw achtbaantype ging. Nu blijkt dat BGWFans het bij het rechte eind had, want SeaWorld Orlando is ondertussen begonnen aan de bouw van de achtbaan. Een belangrijke eerste mijlpaal in het bouwproject werd gerealiseerd want de werken zijn de hoogte in gegaan.

In een korte teaser-video die SeaWorld Orlando eerder dit jaar vrijgaf, werd de aankondiging van de zevende achtbaan voor het park gedaan met een visual van B&M-achtbaantrack. In de video is te zien dat de bezoekers rechtstaan in plaats van zitten. Hiermee werd eindelijk de bevestiging gemaakt dat er na 24 jaar nog eens een nieuwe stand-up coaster gebouwd zal worden. De laatste nieuwe dateert alweer van 1999 toen de Georgia Scorcher in Six Flags Over Georgia geopend werd. Ook deze achtbaan werd toen door B&M gebouwd.

Momenteel zijn er slechts nog 9 stand-up coasters in werking over heel de wereld, daarvan staan er 4 in Amerika, 3 in Japan en 2 in Europa. Van deze 9 exemplaren werden 4 gebouwd door B&M, 4 door Togo en 1 door Intamin Amusement Rides. Togo bouwde met 8 exemplaren in totaal de meeste stand-up coasters, gevolgd door B&M met 7 en Intamin met 3.

 

Foto’s: Midway Mayhem