Vlaamse dierentuinen worden verplicht grotere dierenverblijven te hebben in 2029

Vanaf 2029 zullen Vlaamse dierentuinen verplicht worden om hun zoogdieren in grotere en betere verblijven te huisvesten. De regels dateren al van in 1999 en zullen dus na 30 jaar worden aangepast.

 

Dierenminister Ben Weyts meldde onlangs dat de regels in verband met het houden van zoogdieren in Vlaamse dierentuinen, zullen veranderen. Vanaf 2029 hebben deze dieren recht op een groter en een beter verblijf. De huidige minimumnormen dateren uit 1999. Dertig jaar later zullen deze regels worden aangepast. Het besluit komt er na een wetenschappelijk advies van de Dierentuincommissie. Die commissie bestaat uit experten in het dierenwelzijn maar ook de grotere dierentuinen zijn er vertegenwoordigd.

 

De Zoo van Antwerpen en Zoo Planckendael hebben al heel wat geïnvesteerd in betere verblijven. Ook Pakawi Park bleef de laatste jaren niet stil zitten. Door de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2029 zullen ingaan, zullen er mogelijk nog extra investeringen nodig zijn. Nu is een verblijf van 100 m2 groot genoeg voor een tijger, volgens de oude wet. Vanaf 2029 zal datzelfde verblijf minstens 500 m2 moeten zijn. Een witte neushoorn zal in plaats van 1.000 m2, een verblijf van 2.000 m2 moeten hebben. In het berenverblijf zal er verplicht een uitgebreide klimconstructie moeten geplaatst worden en ook bij de katachtigen veranderen de regels. Daar moeten ze vanop een hoger gelegen gebied in de verte kunnen kijken en moeten ze elk een apart slaaphok hebben. Buideldieren moeten dan weer veerkrachtige bodems krijgen. In het verleden werden de regels voor primaten en zeezoogdieren al aangepakt.

 

bron: HLN

Foto: TPF