Vier ministokstaartjes verrassen verzorgers in ZOO Antwerpen

In ZOO Antwerpen zijn onverwacht vier kleine stokstaartjes opgedoken. De jongen werden ongeveer zeven weken geleden in hun hol onder de grond geboren en lieten zich zonet voor het eerst op het perk zien. “Het was een hele verrassing!” vertelt verzorger Melanie. “We hadden een vermoeden dat het vrouwtje zwanger was, maar echt zeker waren we niet. Tot we plots vier schattige kleintjes zagen rollebollen natuurlijk!” De nieuwkomers stellen het goed en veroveren nu al de harten van heel wat bezoekers. Of de schildpadden waar ze hun verblijf mee delen even enthousiast zijn, valt nog even af te wachten!

 

 

Het was even opkijken toen verzorger Melanie de stokstaartjes aan de Egyptische tempel ging voederen. Plots telde ze niet drie maar zeven dieren in het verblijf. Meteen was haar vermoeden dat vrouwtje Hoppy wel eens zwanger kon zijn, bevestigd. De jongen zijn intussen zo’n zeven weken oud maar lieten zich nu pas voor het eerst zien. “Stokstaartjes worden kaal en blind in een hol onder de grond geboren”, vertelt verzorger Melanie. “Pas als ze groot genoeg zijn, komen ze voor het eerst buiten piepen.”

Staartjes in de lucht

De vier jongen stellen het goed. “Ze drinken flink bij de moeder en proeven al af en toe van de heerlijke meelwormen die we hen geven”, weet Melanie. Verder vult het viertal hun dagen met in en uit de gangen te klauteren, over elkaar heen te rollen en met hun staartjes in de lucht over het perk te rennen. Op mooie zomerochtenden genieten ze van soezen in de zon. Af en toe staan ze al rechtop op de uitkijk voor potentiële gevaren, net zoals volwassenen dat doen. “Het begint erop te lijken, maar het is nog een beetje wiebelig,” lacht Melanie.

 

Nieuwe groep

De volwassen dieren, een vrouwtje en twee mannetjes, arriveerden enkele maanden geleden vanuit andere Europese dierentuinen in Antwerpen. Ze namen hun intrek bij de Griekse en Moorse schildpadden in het verblijf tussen de Egyptische tempel en de speeltuin. De onverwachte gezinsuitbreiding zorgt alvast voor extra leven in de brouwerij. “Zelfs de rustige schildpadden zijn sinds de komst van de kleintjes een pak actiever”, zegt Melanie.

 

Namen met een X

De wonderlijke vierling bracht heel wat vreugde maar bezorgt de verzorgers ook heel wat kopzorgen. Net zoals alle dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen geboren worden, krijgen ook zij een naam die begint met een X. De verzorgers doen dan ook een beroep op de hulp van de fans van de dierentuin. Via een poll op sociale media mogen volgers hun stem voor hun favoriete namen uitbrengen. Dat gebeurt pas wanneer de geslachten van de nieuwe jongen gekend zijn, dus hou de sociale media van ZOO Antwerpen zeker in de gaten.