Sfeerverslag: Walygator Parc Grand Est (& Foire de Mai Metz) – 29 mei 2022

Dag 2 en ook meteen de laatste dag van ons weekendje in Frankrijk. Gisteren zaten we nog in Nigloland, vandaag trekken we richting Walygator Parc Grand Est. Dit park ligt op een boogscheut van de stad Metz. Het park heeft 1 echte topper en dat is de B&M Inverted Coaster Monster. Verder vind je er ook een houten achtbaan en oude Vekoma achtbaan. Afsluiten doen we op een foor in Metz, waar we nog een achtbaan kunnen terugvinden. Tijd om het park te verkennen!

 

Walygator Parc Grand Est

Zoals steeds komen we iets voor openingstijd aan op de parking van het park. Daar zagen we al dat het vandaag niet druk zal zijn. Gisteren zaten we nog in een prachtig park waar alle attracties een leuk thema kregen met heel wat prachtige decoratie. Aan de ingang van Walygator Parc merken we al dat we dat hier niet hoeven te verwachten. Vier pilaren met een troosteloze overkapping vormen hier de ingang. Als dat maar goed komt.

Net na het betreden van het park kom je terecht in een soort Main Street. Die is hier overdekt met glazen luifels, wat het in combinatie met de witte gevels van de vele horeca punten en winkels, heel gezellig en mooi maakt.

De eerste attractie die we vandaag doen, is de logflume. Deze klassieke wildwaterbaan is niet meteen de spectaculairste in zijn soort. Zo is er maar 1 drop, waarvan je niet echt nat wordt.

De eerste achtbaan die we vandaag doen is een Big Apple. De rups is wel vervangen door een krokodil maar verder kent de achtbaan hetzelfde baanverloop als bij andere Big Apples.

Vanuit de Big Apple zagen we al Monster staan. Monster is een Inverted Coaster, gebouwd door Bolliger & Mabillard (B&M) en stond vroeger in een Japans pretpark. Hij heeft maar liefst 6 inversies en haalt een topsnelheid van 90 km/u. Walygator Parc heeft dus een echte topper staan. Dat werd ook al snel duidelijk tijdens de rit. Vanaf de eerste drop tot de laatste remmen, ram je de hele baan gewoon door. Heerlijk intens en toch bijzonder soepel, zo kan ik de achtbaan het best omschrijven. Monster mag je qua baanverloop zeker en vast plaatsen bij die andere toppers in de buurt zoals OzIris en Black Mamba.

 

Zo goed het baanverloop en de achtbaan zelf is, zo slecht is het station. Je zou verwachten dat zo’n top achtbaan een prachtig station zou krijgen met een heleboel decoratie, helaas denken ze er hier anders over. Meer zelfs, er ligt geen dak op het “stationsgebouw” van deze topper. Ook de dispatch is hier heel traag. Volgens mij waren ze bezig met een recordpoging, zo traag mogelijk een achtbaan bedienen. Want desondanks er nauwelijks bezoekers zijn vandaag mogen we hier toch 10 minuten wachten in het station. Gelukkig maakte de rit alles meer dan goed.

Drie van de vier achtbanen in dit park hebben op hetzelfde plein hun ingang. Zo ook de houten achtbaan Anaconda. Wederom hoeven we niet te wachten en kunnen we genieten van een soepel ritje op deze bizarre houten achtbaan. Na de eerste drop zou je verwachten dat hij de eerste heuvel heel vlot zou overkomen maar niets is minder waar. Met moeite bereikt hij de top en dit tafereel strekt zich over de hele rit door. Een spectaculaire rit kunnen we het alvast niet noemen.

We keren terug richting de ingang van het park. Het park is namelijk opgedeeld in 2 helften. Daar vinden we nog een leuke rondvaart, Waly Boat genaamd. Met het bootje vaar je de wereld rond, zo passeren we in China en Amerika. Ook België passeert de revue, want Manneken Pis vind je ook hier terug samen met het nationaal volkslied.

Aan de andere kant van het park vinden we er een rapid river. Wederom hoefden we niet aan te schuiven en konden we genieten van een hele leuke rit. De rapid kreeg een Jurassic thema want we spotten een heleboel dino’s onderweg. Dit is met de voorsprong de mooiste attractie van het park. Jammer dat ze dit niveau niet overal hebben doorgetrokken.

Als laatste maakten we nog een ritje op Comet, een oude Vekoma achtbaan. Ondanks zijn 33-jarige leeftijd, is de rit nog steeds comfortabel te noemen. De looping en 2 kurkentrekkers worden vlotjes afgewerkt, het was dus een heerlijk nostalgisch ritje.

Na het ritje op Comet besluiten we nog een ritje te maken op Monster. Daarna werd het tijd om ons richting Metz te begeven want daar kunnen we nog een credit scoren op de foor.

 

Foire de Mai – Metz

In de Franse stad Metz staat er tot en met vandaag een foor. Op Coaster-Count zag ik dat er een Big Apple staat opgesteld die ik nog niet heb en aangezien het van Walygator Parc, naar hier maar 20 minuten rijden is, besluiten we ons weekendje Frankrijk hier af te sluiten. De foor was groter dan verwacht en we moesten dus eventjes zoeken naar de achtbaan. Uiteindelijk vonden we hem en kan ik zeggen dat achtbaan 290 binnen is! Mission Accomplished.

Hiermee loopt ook deze dag ten einde, al moet ik nog 4u terug naar huis rijden. Walygator Parc heeft bij mij geen al te beste indruk nagelaten en dat komt vooral omdat het park zo kaal oogt. Ik zou het zeker niet bezoeken op een drukke zomerdag want dan mag je hier waarschijnlijk een uur (misschien zelfs 2 uur) in de volle zon wachten. De operations in het park zijn overal tergend traag en nergens heb je het gevoel dat men jou zo snel mogelijk wil bedienen. Het is ook een schande dat Monster geen deftig station heeft gekregen. Voor een achtbaan die behoort tot misschien de Europese top mag je wel wat meer verwachten. Ook was er vandaag nauwelijks horeca open, we hebben 1 kraam gevonden waar we iets konden kopen. Om met een positieve noot af te sluiten, de rapid en de rit op Monster waren fantastisch. Al zal ik hier niet zo snel terug staan.