Top 10 achtbanen Rocky Mountain Construction

Het Amerikaanse bedrijf Rocky Mountain Construction is een enorm belangrijke speler in de achtbaanwereld. De fabrikant staat bekend om haar recordbrekende achtbanen en haar unieke lay-outs en elementen die de achtbaanwereld op zijn kop zetten. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze achtbanen heb jij al bereden?

 

#10: New Texas Giant – Six Flags Over Texas (104,6 km/u)

New Texas Giant werd gebouwd in 2011 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De achtbaan met IBox Track werd omgebouwd van de houten achtbaan Texas Giant (oorspronkelijk gebouwd in 1990 door de Dinn Corporation) naar de stalen hybride achtbaan New Texas Giant. Texas Giant had een snelheid van 99,8 km/u en een hoogte van 43,6 meter. New Texas Giant is zowel sneller als hoger want de achtbaan heeft een snelheid van 105 km/u en een hoogte van 46,6 meter. De rollercoaster werd wel iets kleiner. De lengte ging van 1499,6 meter naar een lengte van 1280,2 meter. De first drop werd een pak steiler gemaakt van 53 graden naar 79 graden. Daarnaast werd een Over-Banked Curve van 95 graden toegevoegd. Daarnaast was het de allereerste achtbaan die de fabrikant bouwde.

 

#9: Hakugei – Nagashima Spa Land (107 km/u)

Hakugei werd gebouwd in 2019 in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan met IBox Track werd omgebouwd van de houten achtbaan White Cyclone (oorspronkelijk gebouwd in 1994 door Intamin Amusement Rides) naar de stalen hybride achtbaan Hakugei. White Cyclone had een snelheid van 102 km/u en was 42,4 meter hoog. Hakugei is zowel sneller als hoger want de achtbaan heeft een snelheid van 107 km/u en een hoogte van 55 meter. White Cyclone was 1700 meter lang en daar schiet nu nog 1530 meter van over. De drop werd vele male steiler tot een helling van 80°. Daarnaast werden er 3 inversies toegevoegd aan het parcours.

 

#8: Outlaw Run – Silver Dollar City (109,4 km/u)

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. De houten achtbaan met Topper Track is de allereerste houten achtbaan ooit gebouwd die drie inversies telt. Outlaw Run heeft een drop van 49,4 meter waarbij een snelheid van 109,4 km/u bereikt wordt. De achtbaan is 895,2 meter lang en heeft een drop van 81 graden. Het was de allereerste houten achtbaan die het bedrijf maakte en de eerste achtbaan volledig van de grond op gebouwd zonder dat het een ombouwproject was.

 

#7: Iron Rattler – Six Flags Fiesta Texas (112,7 km/u)

Iron Rattler werd gebouwd in 2013 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas. De achtbaan met IBox Track werd omgebouwd van de houten achtbaan Rattler (oorspronkelijk gebouwd in 1992 door de Roller Coaster Corporation of America) naar de stalen hybride achtbaan Iron Rattler. Rattler had een snelheid van 104,6 km/u en een hoogte van 54,8 meter. De snelheid werd opgetrokken naar 112,7 km/u, terwijl de drop van 37,8 meter vergroot werd naar 52,1 meter. De rollercoaster werd wel kleiner, van 1548,4 meter naar 995,5 meter lang. De first drop van 61,4 graden werd veel steiler gemaakt naar 81 graden en er werden 4 Over-Banked Curves en een inversie toegevoegd aan de achtbaan. Bij de bouw van Iron Rattler werd sterk gebruikgemaakt van het landschap en de grote hoogteverschillen in het terrein. De achtbaan gaat ook door een lange tunnel door de berg heen.

 

#6: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården. De houten achtbaan met Topper Track heeft een snelheid van 115 km/u en bevat 3 inversies, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen. Het is tevens de enige houten achtbaan van Europa die inversies heeft. Wildfire is 56 meter hoog en 1265 meter lang. Wildfire was een investering van 110 miljoen Zweedse kronen, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#5: Goliath – Six Flags Great America (115,9 km/u)

Goliath werd gebouwd in 2014 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De houten achtbaan met Topper Track is 50,3 meter hoog en heeft een drop van 54,9 meter diep. De first drop van de achtbaan is 85 graden steil. Dit is de steilste first drop van alle houten achtbanen in de wereld. Op deze drop wordt een snelheid van 115,9 km/u bereikt waarmee het de snelste houten achtbaan ter wereld is. Tijdens de rit van 944,9 meter gaan de bezoekers door 2 tunnels, gaan ze 2 maal overkop en gaan ze over een Over-Banked Curve.

 

#4: Lightning Rod – Dollywood (117,5 km/u)

Lightning Rod werd gebouwd in 2016 in het Amerikaanse pretpark Dollywood. De rollercoaster was de allereerste en enige gelanceerde houten achtbaan ter wereld die ooit gebouwd werd. Lightning Rod bereikt een topsnelheid van 117,5 km/u en was hiermee de snelste houten achtbaan in de wereld. De rollercoaster heeft een drop van 50,3 meter en een hellingsgraad van 73 graden. De 1158,2 meter lange achtbaan heeft 22 miljoen dollar gekost. In 2021 werd 57 % van de originele Topper Track van de houten achtbaan vervangen door stalen IBox Track. Het ging onder meer om alle stukken track waar de records gevestigd werden zoals de liftheuvel en de drop. Deze twee zaken tezamen zorgt er voor dat de voormalige houten achtbaan sindsdien als een stalen achtbaan door het leven gaat. Zo bestond er opnieuw geen gelanceerde houten achtbaan meer en kreeg Goliath in Six Flags Great America haar snelheidsrecord bij houten achtbanen na 5 jaar opnieuw in handen.

 

#3: Steel Vengeance – Cedar Point (119,1 km/u)

Steel Vengeance werd gebouwd in 2018 in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De rollercoaster met IBox Track werd omgebouwd van de houten achtbaan Mean Streak (oorspronkelijk gebouwd in 1991 door de Dinn Corporation) naar de stalen hybride achtbaan Steel Vengeance. Mean Streak had een hoogte van 49,1 en behaalde een snelheid van 104,6 km/u. Steel Vengeance werd hoger en sneller met een hoogte van 62,5 meter en een topsnelheid van 119,1 km/u. De achtbaan werd ook langer en steiler van 654,1 meter met een drop van 52° tot een lengte van 1749,6 meter met een drop van 90°. Daarnaast werden er 4 inversies toegevoegd aan de achtbaan, een Outward Banked Airtime Hill en een Over-Banked Curve. Bij opening was het de hoogste, snelste en langste hybride achtbaan ter wereld met ook nog eens de meeste inversies.

 

#2: Zadra – Energylandia (121 km/u)

Zadra werd gebouwd in 2019 in het Poolse pretpark Energylandia. De hybride achtbaan met Topper Track was de eerste hybride achtbaan van RMC die vanaf de grond werd opgebouwd en werd bij opening meteen de snelste en hoogste hybride achtbaan ter wereld. De achtbaan bereikt een snelheid van 121 km/u en is 62,8 meter hoog. Tijdens de rit van 1316 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#1: Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa (122,3 km/u)

Iron Gwazi wordt met twee jaar vertraging geopend in 2022 in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa. De rollercoaster met IBox Track werd omgebouwd van de duellerende houten achtbanen Gwazi (oorspronkelijk gebouwd in 1999 door de Great Coasters International en sinds 2015 buiten werking) naar de stalen hybride achtbaan Iron Gwazi. De Gwazi achtbanen waren elk 32,1 meter hoog en behaalde een snelheid van 82,1 km/u. Iron Gwazi werd veel hoger en sneller want de achtbaan verdubbelde in hoogte naar 62,8 meter en ook bij de snelheid werd er een serieus stuk bijgedaan tot 122,3 km/u. De beide trackdelen van Gwazi van elk 1069,2 meter werden daarentegen wel serieus ingekort waardoor er in totaal slechts 1242,1 meter aan track over blijft. De drop werd steiler gemaakt tot maar liefst 91°, een record bij hybride achtbanen, terwijl er ook twee inversies werden toegevoegd.

 

 

Toekomst:

Deze top 10 is zeer jong, de oudste achtbaan gebouwd door deze bouwer opende dan ook in 2011. Sindsdien bouwde Rocky Mountain Construction in totaal 22 achtbanen die stuk voor stuk grote kleppers van formaat zijn. In de laatste 5 jaar kwamen er ook 4 nieuwe achtbanen bij in deze top 10 en de volledige top 3 veranderde in deze tijdspannen. Er zitten een aantal nieuwe projecten in de pijplijn, zo krijgen we dit jaar opnieuw een nieuwe nummer 1 met Iron Gwazi.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.