Nieuw themagebied voor Liseberg met meerdere attracties en achtbaan

Het Zweedse pretpark Liseberg heeft grote nieuwe investeringen aangekondigd voor haar 100ste verjaardag die plaatsvindt in 2023. Zo zal er een nieuw hotel geopend worden, een waterpark en een volledig nieuw themagebied met verschillende familieattracties waaronder ook een 7de achtbaan.

 

In 2023 viert Liseberg haar 100-jarig bestaan. Dit eeuwfeest wordt gevierd door de opening van het Liseberg Grand Curiosa Hotel in 2023 en het waterpark Oceana Water World in 2024. Maar volgend jaar al begint de viering met een volledig nieuw themagebied genaamd Luna Park, evenals twee nieuwe familieattracties, Turbo en Tempus. Een jaar later wordt de familieachtbaan Luna, een Family Boomerang Coaster van Vekoma, aan het themagebied toegevoegd.

 

Luna Park:

Op de top van de Lisebergheuvel, waarvan je een prachtig uitzicht hebt over het park, zal in 2022 een nieuw gebied verrijzen. Dit themagebied krijgt de naam Luna Park en wordt gebouwd als eerbetoon aan het ontstaan van het pretpark in 1923 tijdens de grote wereldtentoonstelling die toen in Gotenburg plaatsvond.

“We creëren een compleet nieuw gebied, vergelijkbaar met wat we deden toen we Kaninlandet (Het Konijnenland) bouwden in 2013. Deze keer bouwen we een gebied voor het hele gezin met verschillende nieuwe attracties. Het gebied is een eerbetoon aan de geschiedenis van attractieparken en Liseberg in het bijzonder”, zegt Andreas Andersen, CEO Liseberg.

Er wordt meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied en er komen in totaal drie attracties bij, waarvan de eerste twee deze zomer open gaan. Het gaat om Turbo en Tempus die beide geschikt zijn voor het hele gezin.

 

Tempus:

Tempus is een NebulaZ-attractie van de Italiaanse fabrikant Zamperla en staat in het teken van tijd en ruimte. De vier assen van de attractie draaien in perfecte harmonie en nemen je met buitengewone precisie mee omhoog en omlaag terwijl je ronddraait.

Deze attractie is ongeveer 7 meter hoog en per ritje kunnen 32 personen plaatsnemen. Dit moet voor een capaciteit van 500 personen per uur zorgen. De toren draait 2 omwentelingen per minuut en de armen draaien 13 omwentelingen per minuut. De minimumlengte bedraagt 105 centimeter.

 

Turbo:

Turbo is een interactieve Sidecar XL attractie van de Italiaanse fabrikant Technical Park. Hierin kunnen de bezoekers zelf bepalen hoe snel en hoog de motor met zijspan zal gaan. De attractie is ongeveer 8 meter hoog en er kunnen 24 personen per ritje in plaatsnemen. De geschatte capaciteit ligt op 600 personen per uur. Kinderen vanaf 90 centimeter kunnen al in de attractie wanneer ze onder begeleiding zijn van een volwassenen en vanaf 130 centimeter mag je alleen in de attractie.

 

Family Boomerang Coaster:

Op tijd voor het eeuwfeest in 2023 zal de laatste en grootste attractie worden toegevoegd, deze wordt een achtbaan met de naam Luna. Luna is een Family Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma waarbij de trein een 242 meter lang parcours volgt tot die tot stilstand komt bij een spike en vervolgens het parcours weer helemaal achterstevoren terug aflegt. Hierdoor wordt een totale lengte afgelegd van 484 meter.

Met zijn 33,5 meter hoge spike en een snelheid van 68 km/u, wordt Luna de hoogste en snelste Family Boomerang Coaster in de wereld. Er kunnen 20 bezoekers per keer een ritje maken wat een capaciteit van 720 personen per uur moet opleveren. Kinderen vanaf 95 centimeter zullen in de attractie mogen.

 

Eerbetoon:

Het thema van het gebied is geïnspireerd op eeuwenoude pretparktradities met honderden lampen en versieringen. Sinds de jaren 1860 bestaan er lunaparken, vaak centrale en gemakkelijk toegankelijke parken met attracties, marktkraampjes en spelletjes. Liseberg geeft haar eigen interpretatie aan deze traditie en combineert die met de geschiedenis van het park.

“Luna Park wordt als het ware een eigen wereldje binnen het attractiepark, vooral ’s avonds met alle lichtjes wordt het erg mooi en gezellig. Een prachtige en meeslepende omgeving met veel verlichting, elegante architectuur en de sfeer van innovatie”, aldus David Schofield, Creative Director bij Liseberg.

 

De eerste fase van Luna Park opent op 23 april 2022 met het park. Het gedeelte met de achtbaan zal openen in 2023.

 

Bron: Liseberg