Drie rotspinguïns geboren in Pairi Daiza

Pairi Daiza is verheugd een nieuwe pinguïnsoort te verwelkomen in The Land of the Cold. Drie prachtige eieren zijn uitgekomen in Pairi Daiza. Deze drie vogels van de sub-Antarctische eilanden, die door de IUCN (Internationale Unie voor het behoud van de Natuur) als kwetsbaar zijn geclassificeerd, hebben zich bij de pinguïns in de Pinguïngrot gevoegd.

 

 

Met een gemiddelde hoogte van 55 cm en een gewicht van 2 tot 4 kg is de rotsspringer een van de kleinste pinguïnsoorten. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn behendigheid om zich met sprongen over steile rotsen te verplaatsen. Er zijn 7 soorten rotspinguïns, die alle gekenmerkt worden door de aanwezigheid van een geelkleurige kuif aan weerszijden van de kop. De in Pairi Daiza geboren ondersoort (Eudyptes Chrysocome filholi) is afkomstig uit gebieden ongeveer 2.000 km ten zuidoosten van Zuid-Afrika.

In het wild is de populatie in de afgelopen 30 jaar met 30% afgenomen. Daar zijn vele redenen voor: aantasting van het territorium door de mens, verschuivingen in de beschikbaarheid van voedsel als gevolg van klimaatveranderingen, olieverontreiniging, intensieve visserij en het introduceren van andere diersoorten door de mens. De IUCN telt 2,5 miljoen rotspinguïns, waaronder 844.000 van de ondersoort die nu in Pairi Daiza leeft (Eudyptes Chrysocome filholi).

In juli 2021 heeft Pairi Daiza eieren ontvangen van Marineland (Frankrijk). Deze eieren werden toevertrouwd aan het park in het kader van een EEP-programma (European Endangered Species Program, gecoördineerd door de European Association of Zoos and Aquaria). Elk ei dat in Pairi Daiza aankwam, kwam van een ander koppel pinguïns. De drie rotspinguïns van Pairi Daiza hebben dus niet dezelfde genetische samenstelling.

Groei onder nauwkeurig toezicht

Om hen alle kansen te geven, werden de eieren in de broedmachine gelegd van het Centrum voor het behoud van bedreigde vogelsoorten van Pairi Daiza.

Na dertig dagen broeden bij 36° C, braken de kuikens moedig door hun schaal en toonden hun mooie grijs-bruine en witte dons. Elk individu woog ongeveer zestig gram. Na tien dagen met een spuitje te zijn gevoederd, waren ze klaar om kleine stukjes vis te eten. De verzorgers zorgden 7 dagen op 7 voor hen met videobewaking 24 uur per dag

Dankzij deze inspanning wogen de drie rotspinguïns 700 gram toen ze een maand oud waren. Ze waren klaar om naar de binnen- en verzorgingsruimtes van de Pinguïngrot te gaan, die zich in hart van The Land of the Cold bevinden. Ze kregen er bijna 4 maanden de tijd om zich te acclimatiseren en er te leren zwemmen.

Met een gewicht van ongeveer 2 kilogram vandaag, zijn ze klaar om de twaalf ezelspinguïns (Pygoscelis papua) te ontmoeten die sinds februari 2021 in de Pinguïngrot leven.

Hun geslacht is nog niet bekend. In de komende dagen zal het publiek de mogelijkheid krijgen te stemmen over hun namen.

 

Een uniek gebied in de wereld voor pinguïns

De bezoekers kunnen nu deze vijftien vogels observeren in een opmerkelijk territorium die door de teams van Pairi Daiza werd gebouwd: een territorium van 850 m2 aangepast aan hun natuurlijk gedrag, ontworpen met het oog voor duurzame ontwikkeling, met de grootste natuurlijke lichtkoepel ter wereld, gevarieerde vloerbedekkingen, gezuiverde lucht en een groot zoutwaterbassin.

In de Pinguïngrot wordt de omgevingstemperatuur op een gemiddelde van 4°C gehouden met een absoluut maximum van 7°C.

Deze nieuwe ruimte maakt deel uit van de duurzame ontwikkeling en energie-efficiëntie van The Land of the Cold. Het maakt gebruik van de nieuwste technieken om het verbruik terug te dringen (hoge isolatiegraad van de gebouwen, warmtepompen, warmteopslag, LED-verlichting, energieterugwinning, “intelligente” gebouwen die het verbruik in real time kunnen volgen en bijsturen, enz.)