Cedar Point gestart met afbraakwerken Wicked Twister

Wicked Twister, de gelanceerde Intamin achtbaan die 19 jaar lang de snelste en hoogste inverted coaster ter wereld was, wordt momenteel afgebroken in Cedar Point. De achtbaan verdwijnt voorgoed en zal ook niet meer opgebouwd worden in een ander pretpark. In plaats daarvan zullen de onderdelen gebruikt worden om andere exemplaren te vervangen.

 

Er waren al enkele jaren geruchten dat de gelanceerde Intamin achtbaan Wicked Twister het Amerikaanse pretpark Cedar Point zou gaan verlaten, maar in november werden de geruchten realiteit toen Cedar Point het nieuws bevestigde. De achtbaan werd in 2002 gebouwd en was sindsdien de snelste en hoogste inverted coaster ter wereld. Bij een inverted coaster hangen de treintjes onderaan de track en hangen de bezoekers los met hun benen.

Wicked Twister was maar liefst 65,5 meter hoog en behaalde tijdens de rit een snelheid van 115,9 km/u. De lancering gebeurde door een Linear Induction Motor (LIM) Launch die de achtbaantrein op twee verticale gedraaide spikes bracht.

 

Tot 2021 waren beide wereldrecords nog steeds in het bezit van Wicked Twister. Ondertussen opende op 3 februari 2021 in alle stilte een nieuwe achtbaan die beide records verbrak van Wicked Twister. Het gaat om Legendary Twin Dragon in het Chinese pretpark Chongqing Sunac Land. Deze inverted coaster is 70 meter hoog en bereikt een snelheid van 119 km/u.

 

Wat alle fans hoopten, was dat de achtbaan zou verplaatst worden naar een van de andere Cedar Fair parken zoals Michigan’s Adventure die al sinds 2008 geen nieuwe achtbaan meer kregen, maar die hoop werd in november de kop ingedrukt. De achtbaan zal immers niet meer opnieuw opgebouwd worden of verkocht worden. Deze zal uitsluitend gaan dienen voor reserveonderdelen van andere Impulse Coasters binnen de Cedar Fair groep. Het gaat dan om Steel Venom in Valleyfair (Minnesota), Possessed in Dorney Park & Wildwater Kingdom (Pennsylvania) en Vertical Velocity in Six Flags Great America (Illinois).

Dat Cedar Fair uitgerekend hun grootste exemplaar afbreekt om voor reserveonderdelen te gebruiken, is een opmerkelijke keuze. Daarnaast stond Wicked Twister prachtig gelegen naast het water en nam op die manier ook weinig plaats in beslag. Door het grote aanbod aan andere achtbanen in het park zoals Top Thrill Dragster, Steel Vengeance, Millennium Force, Maverick, GateKeeper en Valravn was de populariteit van Wicked Twister wel verminderd.

Ondertussen deelde Cedar Point foto’s van de afbraakwerken.

 

Foto’s: Cedar Point