Top 10 langste Inverted Coasters ter wereld

Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. Hierdoor hangen de benen van de bezoekers los en is het vrijheidsgevoel nog groter. Wij zochten uit wat de 10 langste Inverted Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Battlestar Galactica – Universal Studios Singapore (971,0 m)

Battlestar Galactica werd gebouwd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Universal Studios Singapore. Het gaat om een unieke duellerende achtbaan waarbij een family launch coaster met normale treintjes in duel gaat met een thrill launch coaster met hangende treintjes. De track met normale treintjes is de langste met een lengte van 982 meter en de kant met de hangende treintjes is net iets korter met een lengte van 971 meter. De Inverted Coaster bereikt een snelheid van 90 km/u en is 42,7 meter hoog. Tijdens de rit van 1 minuut en 30 seconden gaan de bezoekers 5 keer overkop.

 

#9-8: OzIris Parc – Astérix & Phaethon – Gyeongju World (1000 m)

Phaethon in Gyeongju World en OzIris in Parc Astérix zijn even lang en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Phaethon – Gyeongju World:

Phaethon werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Zuid-Koreaanse pretpark Gyeongju World. De Inverted Coaster is 1000 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en is 45 meter hoog. Pheathon heeft 6 inversies en is gethematiseerd naar de Egyptische mythologie.

 

OzIris – Parc Astérix

OzIris in het Franse pretpark Parc Astérix werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster is 1000 meter lang en bevat 5 inversies. Tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 90 km/u en de maximale hoogte is 40 meter. Een ritje duurt net geen 2 minuten. De rollercoaster was een investering van 12 miljoen euro.

 

#7: Raptor – Cedar Point (1155,2 m)

Raptor werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1155,2 meter en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 16 seconden. Raptor behaalt een snelheid van 91,7 km/u en is 41,8 meter hoog. De achtbaan heeft 6 inversies en was een investering van 11,5 miljoen dollar.

 

#6: Alpengeist – Busch Gardens Williamsburg (1166,8 m)

Alpengeist werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. De achtbaan heeft een lengte van 1166,8 meter en een ritje duurt 3 minuten en 10 seconden. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en heeft een hoogte van 59,4 meter. Tijdens het parcours gaan de bezoekers 6 keer overkop terwijl ze krachten tot 3,7 G te verduren krijgen. Alpengeist heeft een capaciteit van 1820 bezoekers per uur en heeft 20 miljoen dollar gekost.

 

#5-4: Monster – Walygator Parc & Katun – Mirabilandia (1200 m)

Monster in Walygator Parc en Katun in Mirabilandia zijn en beiden even lang en delen daarom samen de 4de plaats in deze lijst.

 

Katun – Mirabilandia:

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1200 meter en een ritje duurt 2 minuten en 22 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit krijgen de bezoekers krachten verwerkt tot 4 G terwijl ze door 6 inversies gaan.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De Inverted Coaster werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en origineel geopend in 1996 in het voormalige Japanse pretpark Expoland onder de naam Orochi. De achtbaan is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 28 seconden. Monster behaalt een snelheid van 90 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door 6 inversies.

 

#3: Montu – Busch Gardens Tampa (1214 m)

Montu werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1214 meter en een ritje duurt 3 minuten. De achtbaan behaalt een snelheid van 96,6 km/u en is 45,7 meter hoog. Tijdens het parcours krijgen de bezoekers krachten 3,8 G verwerkt terwijl ze doorheen 7 inversies gaan.

 

#2: Pyrenees – Parque Espana-Shima Spain Village (1234 m)

Pyrenees werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Parque Espana-Shima Spain Village. De Inverted Coaster is 1234 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 53 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 45 meter hoog. Op het parcours zijn er 6 inversies waar de achtbaantrein doorheen gaat.

 

#1: Banshee – Kings Island (1257 m)

Banshee werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan is 1257 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 40 seconden. De Inverted Coaster heeft een snelheid van 109,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Tijdens het parcours gaan de bezoekers doorheen 7 inversies. De achtbaan heeft een capaciteit van 1650 personen per uur en was een investering van 24 miljoen dollar.

 

 

Toekomst:

Wat enorm hard opvalt is dat alle achtbanen in deze lijst, buiten Battlestar Galactica, gebouwd zijn door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. In de lijst vinden we ook heel wat oude achtbanen terug, want 4 van 10 rollercoasters is gebouwd voor het jaar 2000. In 2014 werd met de opening van Banshee in Kings Island het 17 jaar oude lengterecord van Pyrenees in Parque Espana-Shima Spain Village verbroken. Andere recente achtbanen zijn OzIris in Parc Astérix die opende in 2012 en Battlestar Galactica in Universal Studios Singapore die opende in 2013. Momenteel zijn er geen projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.