Sfeerverslag: Fun um Glacis & Kirmes am Duerf Luxemburg – augustus 2021

Het einde van de zomervakantie is in zicht wanneer mijn vrouw Hannelore en ik op reis vertrekken richting Oost-Duitsland. De eerste dag van onze reis stond gepland in de hoofdstad van Luxemburg, ook Luxemburg genaamd, want daar staat naar jaarlijkse gewoonte een gigantische foor. Op deze foor, met de naam Fun um Glacis staan dit jaar enkele topattracties waaronder de grootste transportabele achtbaan ter wereld, de Olympia Looping. Op hetzelfde plein vind je dan nog eens de grootste transportabele familie achtbaan ter wereld en dat is natuurlijk de Alpina Bahn. Reden genoeg dus om eens dagje Luxemburg in te plannen, zeker wanneer er dan in de stad zelf nog eens enkele kleinere kermissen zijn opgesteld met gratis attracties!

 

Gisteren waren we nog op bezoek in het Franse park Le Fleury en de avond hadden we afgesloten in Plopsaland De Panne op de Nacht van de Abonnees waardoor we na enkele uurtjes slaap en een rit van om en bij de 3 uur, om 14u in Luxemburg aankwamen. Als eerste gingen we inchecken in ons hotel om dan te voet richting de Place de la Constitution te wandelen. Daar hadden we afgesproken met Themeparkfreaks Dimitri en Lies. Onderweg nam ik even de tijd om enkele foto’s te maken van de stad Luxemburg. De stad zelf vind ik voor een grootstad heel proper en het heeft veel groen. Onderweg zagen we zelfs eekhoorntjes over de baan lopen, de eerste indruk van de stad was dan ook heel goed.

Uiteraard waren we hier niet voor de stad maar kwamen we voor de kermisattracties. Op de Place de la Constitution stonden Dimitri en Lies ons al op te wachten samen met nog 2 andere Themeparkfreaks Michael en Greet, zij hadden dan ook nog een andere pretparkfanaat mee, genaamd Stijn. Samen deden we dan ook de eerste achtbaan van die dag. Place de la Constitution is 1 van de pleinen waar er gratis kermisattracties staan, waaronder ook een achtbaan. De achtbaan heette Ring Renner en stond duidelijk in het thema van racen.

Aangezien er op dit plein maar 1 achtbaan te scoren viel, gingen we na ons ritje door naar het volgende plein. Het volgende plein was meer een park waar we inderdaad de tweede credit vonden. Dit was een Big Apple Coaster, een ideale kinderachtbaan. Al slaan wij credit unters geen enkele achtbaan over. Voor Dimitri was dit zelf zijn 200ste achtbaan!

Nadat de dochter van Greet en Michael enkele van de gratis kermisattracties had uitgeprobeerd besloten we door te gaan naar het grote kermisplein op de Glacis-parking. De gratis achtbanen hadden we ondertussen kunnen afvinken maar nu werd het tijd voor het serieuze werk.

Een klein kwartier later kwamen we dan ook aan op het drukste plein van de stad. Niet moeilijk natuurlijk aangezien er twee grote kermis achtbanen staan opgesteld en je dan nog eens gigantisch veel keuze hebt tussen een heleboel “standaard” kermisattracties.

Dimitri, Michael en Stijn besloten om te beginnen met Hangover The Tower, een vrijevaltoren. Dit is de grootste verplaatsbare vrijevaltoren ter wereld met een hoogte van maar liefst 85 meter.

Ondertussen hadden Hannelore en ik al de volgende attractie in het vizier en dat was de wildwaterbaan. Ik ben nu eenmaal een grote fan van dit soort attracties, de nattigheid nemen we er maar bij. Ook Stijn ging mee met ons op deze natte boottocht.

Dan werd het tijd om de eerste achtbaan af te vinken, onze keuze viel op de Alpina Bahn. De Alpina Bahn is een achtbaan uit de stal van de legendarische attractiebouwer Schwarzkopf. Dit is 1 van de achtbanen die al lang op mijn to-do lijstje stond, tijd dus voor een ritje.

De optakeling is er 1 met banden die het treintje aan een redelijk vlot tempo naar boven takelen. Boven aangekomen volgt er eerst een knik om pas daarna de eerste echte drop naar beneden te nemen. Deze drops vind je overal over het volledige baanverloop en zorgen voor een hele plezante rit. De Alpina Bahn is dus goedgekeurd, jammer dat een rit 7 euro kost waardoor een re-ride er voor vandaag niet direct in zit.

We gingen door naar de volgende attractie en dat werd een funhouse. Van buiten leek het de moeite maar binnen waren er veel gangen die gewoon leeg waren.

De volgende attractie werd dan de Bayern Kurve. Een attractie die vergelijkbaar is met een rups, al vind ik deze attractie wel wat extremer. Deze draait nog rapper rond, waardoor ik hem wel leuker vind.

Maar dan was het tijd voor het hoogtepunt van deze kermis. De reden waarom we naar Luxemburg zijn gereden. Dat is natuurlijk de Olympia Looping, een andere Schwarzkopf klassieker. Dit is de grootste transportabele achtbaan ter wereld en alsof dat nog niet genoeg is heeft hij nog eens 5 loopings, in (zoals de naam al doet vermoeden) de vorm van de olympische ringen. Wie een ritje wilde maken moest daarvoor wel stevig in zijn portefeuille tasten want een ritje kostte maar liefst 10 euro.

Echte achtbaanfans als we zijn lieten we ons daardoor niet kennen en gingen we voor een ritje op de Olympia Looping. Net zoals bij de Alpina Bahn verloopt de optakeling met banden. Alleen heb je hier wat minder rijcomfort want je hebt heel erg irritante schouderbeugels die per looping nog wat verder naar beneden zakken. Bij mij verpeste het zelf de volledig rit want bij de laatste looping zat ik zodanig vast geklemd dat de beugels volledig in mijn schouders zaten gedrukt. Niet wat ik mij had voorgesteld van de befaamde Olympia Looping. Het baanverloop is zoals verwacht intens, in de loopings voel je de G-krachten stevig doorduwen. Geen achtbaan dus voor watjes dus.

Na ons ritje op de Olympia Looping namen we afscheid van Greet, Michael en Stijn. Samen met Dimitri en Lies deden Hannelore en ik nog enkele toffe attracties. Zo gingen we eerst nog eens stevig uitwaaien in de Star Flyer die er ook stond opgesteld. We genoten van het uitzicht over de stad Luxemburg en natuurlijk van de vele lichtjes op het kermisplein. De avond kwam en het werd al snel donker.

Als laatste sloten Dimitri en ik de dag af met een ritje op de Break Dance.

Ik maakte, voor we doorgingen naar het hotel, nog eventjes foto’s van de attracties in het donker. Dit geeft natuurlijk altijd wat extra sfeer. Zeker wanneer je de Olympia Looping ziet staan met alle lichtjes aan.

We lieten de grote Glacis parking met de vele kermisattracties achter ons. Mijn allereerste rit op de twee meest bekende kermis achtbanen zijn een feit. Een ritje op Olympia Looping was verrassend intens maar ook pijnlijk. De Alpina Bahn vond ik dan weer heel erg soepel. En Luxemburg is een stad waar ik zeker nog eens terugkom om de stad wat beter te leren kennen. Het is er werkelijk prachtig! Maar nu nemen we afscheid van Luxemburg, au revoir!