Sfeerverslag: Vijfde verjaardag van WILDLANDS – 25/09/2021

Het Nederlandse WILDLANDS Adventure Zoo viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Voor deze feestelijke gelegenheid werd Themeparkfreaks uitgenodigd om deze steeds groeiende dierentuin te herontdekken. Bij ons verblijf werd ook een overnachting aangeboden bij Centerparcs Parc Sandur, op een steenworp van het dierenpark, perfect voor een weekendje weg.

 

Vijf jaar WILDLANDS

WILDLANDS bestaat vijf jaar en dat wordt gevierd! Eens aangekomen bij het park werden we begroet door enkele vriendelijke parkmedewerkers en kreeg elke bezoeker een overheerlijke donut aangeboden. Ook stond er een gratis fotobooth en extra entertainment opgesteld op het plein achter de ingang. Een ander groot onderdeel van de vijfjarige verjaardag is de WILDLANDS Emmen Parade waarbij het WILDLANDS-park en het stadscentrum van Emmen opgevrolijkt zijn met 34 kleurrijke olifantenbeelden die een heuse wandelroute vormen met leuke fotopunten. Als extraatje mochten ook bezoekers de olifant op het entreeplein handtekenen, wat we uiteraard niet konden laten.

Dan was het tijd om het park in te trekken. Beginnen doen we met Nortica. Dit gebied is de thuis van onder andere zeeleeuwen, wasberen en sneeuwuilen, maar ook van dieren die in de polen terug te vinden zijn zoals pinguïns en ijsberen. Ook is er een ondergronds uitkijkpunt voorzien waar je de pinguïns en ijsberen kan zien zwemmen (mochten deze in het water vertoeven). Over de jaren heen heeft WILDLANDS alle feedback van bezoekers ten harte genomen en zo is er afgestapt van de verplichte looproute in het park door middel van een extra doorsteek tussen Nortica en Serenga. Een zeer welgekomen toevoeging, met het enige nadeel dat de strikte scheiding tussen themagebieden nu wat verloren is gegaan.

Na de doorsteek kom je oog in oog te staan met wat chillende Nijlpaarden, die bij ons bezoek lekker op de oever lagen te zonnen. Maar ook hier kan je ze van onder water bewonderen mochten ze een dutje doen onder water. Een ander leuk aspect aan WILDLANDS is dat je vele diersoorten van dichtbij kan gadeslaan. Zo kom ja voorbij enkele Wallaby’s die op twee meter van het pad rustig zitten te eten. Dan kom je aan bij de Savanne: een groot open gebied waar verschillende dieren zoals kamelen, giraffen, zebra’s, leeuwen en neushoorns tussen en naast elkaar leven. Al deze dieren zijn langs de kant te bewonderen: door een leuke wandelroute doorheen oude treinstellen en op enkele uitkijkpunten.

Maar de leukste manier om de Savanne te ontdekken is uiteraard door op safari te gaan. Bij het safariritje neem je plaats in een grote safari-bus waar een enthousiaste chauffeur je verwent met interessante weetjes en dichte ontmoetingen met de dieren. Let op dat hier vaak een wachtrij staat, maar deze mag je zeker niet overslaan en is het wachten meer dan waard! Dichtbij de Safari vind je ook nog een grote kudde bavianen, die een 180° dierenverblijf hebben gekregen. De zotte fratsen van deze dieren trekken dan ook een ganse menigte kijklustigen naar zich toe.

Ook verstopt in het Serenga-themagebied is de duellerende achtbaan Tweestryd. Deze mooi gethematiseerde paar achtbanen van de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma zijn een zeer leuke toevoeging aan dit park en horen volgens ons zeker thuis in een park als WILDLANDS. Voor onze volledige, diepgaande mening over Tweestryd kan je hier terecht. Het enige minpuntje dat we nog kunnen aanmerken op deze attracties is dat ze zo verstopt liggen dat vele bezoekers de weg naar deze achtbanen niet weten te vinden. Dit komt mede doordat er geen verplichte looproute langs Tweestryd loopt en bezoekers ze heel makkelijk links kunnen laten liggen. Voor de rest hebben wij niks aan te merken op deze leuke familieachtbanen, die tevens beiden geopend waren bij ons bezoek!

Ook is WILDLANDS nog de thuis van een middelgroot indoorgebied Animazia. Daar zijn onder andere een speeltuin, met verscheidene klimtuigen en speeltuinen, maar ook enkele aquaria en een indoor verblijf van grote landschildpadden te vinden. De grootste bezienswaardigheid van dit gebiedje is wel de grote vissentank bij de ingang, waar grote zeeschildpadden tussen de vissen zwemmen. Daarnaast is dit uiteraard de perfecte plek voor mochten er wat druppels uit de lucht vallen bij je bezoek aan WILDLANDS.

Het laatste themagebied dat ons dan nog rest op deze heuse wereldreis is Jongola: hier hanteert men nog wel de enkele looproute, maar deze stoort allesbehalve. Beginnen doen we in de prachtige vlindertuin waar duizenden vlinder rond je hoofd fladderen: een immens leuke ervaring voor mocht je zoiets nog niet eerder hebben meegemaakt. Vervolgens passeer je enkele doodskopaapjes en krijg je een eerste blik op de kudde olifanten, waaronder een schattig babyolifantje. Daarna kom je de gigantische tropische kas binnen, waar je meteen beter je trui uitdoet. Hier vind je een verscheidenheid aan vogels, apen en het indoorgedeelte van het olifantenverblijf. Maar de grote trekpleister van dit gebied is zonder twijfel de Mack Rides bootrit die je doorheen de volledige serre leidt langs alle dieren en planten die er te zien zijn.

Samenvattend, WILDLANDS is echt een prachtig gethematiseerde dierentuin met een eigen identiteit: anders dan de meeste andere dierentuinen. Doorheen de jaren zijn ze dieren blijven toevoegen om meer aan de verwachting van de bezoeker te voldoen en daar slagen ze voor ons zeker wel in. Het enige dat wij mistten op onze wereldreis doorheen WILDLANDS zijn de katachtige dieren, zoals tijgers, luipaarden en hyena’s. Ook de toevoeging van de informatieborden bij alle dierenverblijven is een goede vooruitgang, mede voor de zoektocht naar de diersoort mocht je deze niet direct terugvinden in hun kooi. Zet dit dierenpark zeker eens op het lijstje en twijfel niet om het te bezoeken mocht je in de buurt zijn!

 

Centerparcs Parc Sandur

Voor bezoekers die wat van verder weg komen, biedt WILDLANDS in samenwerking met het lokale Centerparcs Parc Sandur ook een arrangement aan waarbij je een verblijf op Centerparcs Parc Sandur combineert met het park. Parc Sandur ligt op een klein kwartiertje rijden van WILDLANDS en biedt een alternatieve Centerparcs-beleving dan de meeste andere Centerparcs-locaties. Om te beginnen liggen alle cottages hier aan het water met een ruime afstand tussen alle huisjes. Hierdoor hoef je niet te vrezen voor je privacy tijdens je vakantie. Daarnaast moet je ook geen gigantisch Centerparcs-complex verwachten. Parc Sandur heeft naast een supermarkt en een kleinschalig zwembad met één waterglijbaan ook een bar, een restaurant, een minigolf, een bowlingbaan, een kinderboerderij en de mogelijkheid tot verhuur van waterfietsen, kano’s, fietsen en nog veel meer.

De cottages zelf zijn recentelijk gerenoveerd en dat zie je zeker wel aan de binnenkant. Het interieur is helemaal wat je van Centerparcs verwacht. Zo heb je een kleine woonkamer (met tv), een keuken met een keukentafel, vaatwasmachine, een oven en kookgerei. Daarnaast is ook een tuintafel, ligstoelen en de klassieke Centerparcs-barbecue aanwezig. Ook waren er twee wc’s en een badkamer: inclusief inloopdouche, groot bad én een sauna! Waar we uiteraard gretig gebruik van hebben gemaakt: het was trouwens geen infraroodsauna, maar een “echt” sauna met stenen. De bedden waren ook zeer comfortabel en samen met de goede hoofdkussens zorgde het voor een fantastische nachtrust na een zware dag in WILDLANDS. Mocht je van ver komen en WILDLANDS willen combineren met andere attracties in de omgeving, dan is Centerparcs Parc Sandur zeker een aanrader voor een weekendje (of een weekje) weg!

Dan willen we WILDLANDS en Centerparcs Parc Sandur nog een bedanken voor de gastvrijheid en wensen wij, Themeparkfreaks, WILDLANDS nog een gelukkige verjaardag en ons zien ze zeker nog wel snel eens terug!