Technopolis pakt uit met nieuw logo

Wie Technopolis hoort, denkt onmiddellijk aan één ding: het bekende doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen. Technopolis is echter zoveel meer en het werd hoogtijd om dat duidelijk te maken. Vandaag lanceert Technopolis een nieuw logo dat een nieuw tijdperk inluidt en past bij haar visie en missie anno 2021. “Technopolis is uitgegroeid van een fysieke plek tot een multimediaal merk met een missie, dat net als onze passie voor wetenschap geen fysieke grenzen kent. Je vindt ons lang niet alleen meer in Mechelen, maar overal waar je kijkt: op evenementen, op scholen, in cultuurcentra… en – niet te vergeten – online. Tijd dus voor een nieuw logo en een nieuwe look om dat duidelijk te maken!”, zo klinkt het. Het nieuwe logo ziet er niet alleen jong en eigentijds uit, het bevat ook een hele duidelijke knipoog naar de nieuwe baseline van Technopolis: “Alles start met WOW”.

 

 

Technopolis bestaat precies 21 jaar en in die tijd heeft het een hele weg afgelegd. Terwijl het in de beginjaren vooral bekendheid verwierf als hét Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een merk met een missie dat je overal kan tegenkomen. Technopolis organiseert jaarlijks ontelbaar veel activiteiten en evenementen buiten het doe-centrum en heeft de laatste jaren een zeer uitgebreid digitaal aanbod tot stand gebracht.
 
Ook de tijd dat Technopolis voornamelijk geassocieerd werd met jonge kinderen, ligt in het verleden. Technopolis slaagt er de jongste jaren in om echt iederéén te bereiken, ook jongeren. Zo zijn op sociale media 52,80% van alle volgers van Technopolis jongeren en werd in het doe-centrum zelf een aparte zone, STEK, gebouwd speciaal voor makers vanaf 14 jaar.
 
Technopolis heeft een proces in gang gezet, waarbij continue vernieuwing centraal staat. Continu blijft het haar aanbod uitbreiden en grijpt het élke kans om zichzelf continu heruit te vinden. Een TikTok-tour, een creatieve wetenschapsbox die binnenkort op de markt komt, digitale quizzen, de organisatie van online en hybride events, online videoreeksen… : Technopolis lanceert het ene initiatief na het andere en is betrokken in ontelbaar vele projecten. Daarnaast werkt Technopolis dankzij een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid gestaag verder om het doe-centrum te transformeren in een future proof demonstratieplatform voor wetenschap en nieuwe technologieën.
 
Die constante evolutie en vernieuwing wordt weerspiegeld in een nieuw eigentijds logo en een verfrissende grafische communicatiestijl die tot stand kwamen in samenwerking met creatieve studio Mutant. De compacte vorm van het logo zorgt ervoor dat het heel gemakkelijk ingezet worden in álle omgevingen, zowel fysieke als (vaak verticale) digitale. De jonge eigentijdse stijl, die héél fel in het oog springt, belooft ook bij jongeren in de smaak te vallen.

Zowel het logo als de huisstijl zijn modulair opgebouwd en creëren ook in statische vorm de illusie van constante beweging. Bij het logo krijg je zelfs de indruk dat het constant aan het uitzetten is. Ook dat is een knipoog naar de wetenschap en technologie, die evenmin stil staat en voortdurend in beweging is.

 

Technopolis is uitgegroeid van een fysieke plek tot een multimediaal merk met een missie, dat net als onze passie voor wetenschap geen fysieke grenzen kent. Je vindt ons lang niet alleen meer in Mechelen, maar overal waar je kijkt: op de grootste en de kleinste evenementen, in scholen, in cultuurcenta, op expo’s, op tv, al vloggend in onderzoeksinstellingen en bedrijven… en – niet te vergeten – online. Geen enkele weg laten we onbenut om zoveel mogelijk mensen met de meest uiteenlopende achtergronden en interesses te bereiken. Tijd dus voor een nieuw logo en een nieuwe look om dat duidelijk te maken!

Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

 

De O van WOW
 
Het logo is echter niet alleen mooi en eigentijds, het bevat ook een heel krachtige verwijzing naar de nieuwe baseline van Technopolis: ‘Alles start met WOW’. De eerste “o” in het logo van Technopolis komt visueel terug in de brede O van WOW.

 

De eerste O wordt uitgerekt en opgesplitst in 2 delen waardoor het lijkt alsof deze in het oneindige blijft doorgaan. Het is een belofte om eindeloos opnieuw, hetzij in Technopolis, ver daarbuiten of online, iedereen en over generaties heen versteld te doen staan van wetenschap. Via het logo wordt meteen ook duidelijk dat Technopolis uitgesproken wordt met de klemtoon op de eerste “o”: je zegt namelijk Technoooopolis.

 

WOW! Die kreet van verwondering willen we keer op keer horen van onze (toekomstige) fans wanneer ze tijdens een bezoek of een van onze TikTok-video’s, workshops of shows ontdekken hoe fascinerend wetenschap is. Alles, maar dan ook alles, begint met die ene WOW. Die WOW is als een klein vlammetje, een vuur dat kan losbarsten in een grenzeloze passie om méér over wetenschap te ontdekken en – hopelijk – ooit met wetenschap een stempel op de wereld te drukken.

Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

 

De slogan laat er geen twijfel over bestaan: Technopolis wil iederéén zodanig versteld doen staan van wetenschap en technologie, dat ze “wow, is ook dat wetenschap”, “wow, kan ík dat?”, “wow, hoe kan dat?”… uitroepen. En dat keer op keer, zoveel als nodig is en zo oneindig als de in twee gesplitste O in het logo, om uiteindelijk zoveel mogelijk kinderen en jongeren te inspireren en ervan te overtuigen dat wetenschap ook iets voor hen is.

Net zoals bij de open O in het logo van Technopolis, zijn er geen afgebakende grenzen in wat je allemaal kan bereiken. Iederéén kan met wetenschap en technologie de uitdagingen van de toekomst in handen nemen. Maar of je nu STEM gaat studeren en later een STEM-job uitoefent, via online proefjes ontelbaar de volgende generatie wetenschappers inspireert of op eigen houtje in je garage iets uitvindt waar een wetenschapper met 5 diploma’s nooit was opgekomen, dat maakt niet uit. Wat wel telt, is de motivatie om via de wetenschap mee te willen bouwen aan de wereld van morgen.

De ultieme droom van Technopolis? Jong en oud inspireren om heel stil of net heel luid, voor of achter de schermen, met wetenschap het verschil proberen te maken. De superhelden, influencers of rocksterrren van de toekomst zijn denkers, durvers en doeners die via hun acties volgende generaties doen versteld staan van wetenschap en op hun beurt WOW doen uitschreeuwen!

 

Als je de halve o’s in het logo van plaats wisselt, wordt een grote X zichtbaar. Dat is de eeuwige onbekende die eigen is aan de wetenschap en aan élke ontdekkingsreis naar de toekomst. Je weet nooit helemaal wat je gaat vinden en of elke missie succesvol gaat zijn, maar net dát maakt het allemaal zo spannend.

 

Eerst digitale evolutie

Wie goed oplette, zag de voorbij maanden al hier en daar de nieuwe grafische communicatiestijl van Technopolis opduiken in campagnebeelden van de TikTok Tour in Technopolis, de nieuwe buitenexpo Insectopia en hier en daar in de laatste videoreeksen. De komende maanden en jaren wordt dat de stijl die iedereen in één oogopslag zal associëren met Technopolis het merk en niet alleen Technopolis het doe-centrum.

 

Vanaf vandaag vind je het gloednieuwe logo en de slogan al prominent op de website, op sociale media en andere digitale communicatiemiddelen. De komende jaren zal het logo ook stap voor stap vervangen worden op fysieke plekken, zoals op de gevel van het doe-centrum in Mechelen, kledij, bestelwagens… Stap voor stap zal voor iedereen duidelijk worden dat Technopolis een nieuw tijdperk heeft ingeluid.

 

De motor achter Technopolis blijft F.T.I (Flanders Technology International), de organisatie die in de jaren ’80 en ’90 al jong en oud warm maakte voor wetenschap en technologie. De iconische handshake van F.T.I zal altijd het logo van de organisatie blijven.